Beleef Italië! Mijn tips voor een onvergetelijke reis.

Italië is meer dan de grote steden, zo schreef ik al eerder. Italië heeft zo veel verrassende dorpen, gehuchten en prachtige steden. En Italië is ook een land dat je moet beleven. Je moet de geuren van de markt ruiken, je onder de inwoners begeven tijdens een plaatselijk historisch festival, de lokale gerechten proeven en de meest afgelegen uitzichtpunten bezoeken. Maar ja, dat vind je niet altijd terug in de reguliere reisgidsen. Maar gelukkig heb je Italië Uitgelicht voor de beste tips voor een onvergetelijke reis naar Italië! Beleef Italië!

Verwen je smaakpapillen in Bologna

Bologna heeft in de loop der eeuwen talloze bijnamen verkregen. Zo staat de oudste universiteitsstad ter wereld bekend als la dotta – de geleerde- , maar ook als la turrita – de getorende – dankzij de twee scheve torens in het centrum die hét symbool van Bologna vormen; de Torre degli Asinelli en Torre dei Garisenda die je met een prachtig uitzicht over de stad belonen. La rossa – de rode – is de derde bijnaam. Dit is te danken aan de rode kleur van de gevels en daken van de Bolognese gebouwen, of wellicht aan de politieke overtuiging van de Bolognese bevolking. Maar de meest bekende bijnaam is wel La grassa – de vette.

Bologna staat bekend om de rijkdom van zijn keuken, want volgens velen is de Bolognese keuken de beste van het land. Romige pastasauzen, de befaamde ragù alla bolognese en talloze andere gerechten; je eet je buik rond. Alleen vegetariërs krijgen het moeilijk; veel Bolognese gerechten draaien om vlees; salami, gerookte hammen en prosciutto.

De oude markten van Bologna vind je rondom de Via Clavature, Via delle Pescherie Vecchie en Via Drapperie, vlak naast het centrale plein van de stad, het Piazza Maggiore. De oorsprong van deze markten gaat terug tot de middeleeuwen en sindsdien lijkt er weinig veranderd te zijn; de straten zijn gevuld met traditionele marktkramen, waar de huisvrouwen kibbelen met de handelaren over de beste prijs voor de meest heerlijke producten. Wandelend over de markten verwen je de zintuigen; je ontmoet de inwoners van Bologna, ruikt de geuren van de vishandels, ziet hoe de kleuren van het verse fruit van de kramen afspatten en hoort het lawaai van de slagers die het vlees snijden en in stukken hakken.

Torens van Bologna

Torens van Bologna

Op zoek naar truffels in Piemonte

Het truffelseizoen in de herfst is een genot voor gastronomen. Niet alleen staan op de menukaart van restaurants de meest heerlijke truffelgerechten, maar men trekt ook de heuvels in op zoek naar truffels. Iedere streek heeft zijn eigen soort en de bosrijke streek Piemonte is het klassieke truffeldomein van Italië en de bakermat van de zeldzame witte truffel. Met speciaal getrainde honden trekt de trifolau, de truffeljager, de glooiende heuvels in op zoek naar de tartufo bianco, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Alpen. Iedere truffeljager heeft zijn eigen stuk bos en weet hier de beste vindplaatsen voor het witte goud. Ga je op truffeljacht, kies dan voor de maanden oktober, november en december, die gelden als belangrijkste truffelmaanden. Bezoek dan ook een van de vele truffelfeesten zoals in Alba, waar het begin van het witte truffelseizoen feestelijk wordt ingeluid.

Tartufo Bianco, Alba in Piemonte, foto Chiara Faggella via Flickr

Tartufo Bianco, Alba in Piemonte, foto Chiara Faggella via Flickr

Ontdek de Italiaanse natuur in de Abruzzen

In de Abruzzen, nog geen twee uur vanaf Rome, ontdek je misschien wel de meest woeste en pure natuur van Italië. De Latijnse vertaling van Abruzzen is ‘het land van de zwijnen’, maar het nationale park staat ook bekend om de vele bruine beren die er nog leven, de lynxen, wolven en stekelvarkens. De meeste gedeeltes van Abruzzen liggen erg afgelegen wat het een ideale regio maakt voor wandelliefhebbers die van rust en woeste natuur houden.

De ruggengraat van het park, en eigenlijk van heel Italië, zijn de Alpennijnen die zich over honderden kilometers uitstrekken over het schiereiland. Ruige bergtoppen rijzen op van zachte weidegronden en dichte beukenbossen rollen vanuit de diepe dalen omhoog naar de steilste bergruggen. Het Parco Nazionale d’Abruzzo is niet voor niets een populair park voor de Romeinen om de stadsdrukte te ontvluchten, wandelingen te maken en er te picknicken; met de lokale schapenkaas bijvoorbeeld, wildzwijn prosciutto en een flesje wijn.

De regio is goed te ontdekken vanuit het gehucht Pescasseroli, een dorp in de heuvels van de Abruzzen vanuit waar je prachtige wandelingen start.

Castiglione Messer Raimondo, Abruzzen. Foto Sean Perry

Castiglione Messer Raimondo, Abruzzen. Foto Sean Perry

Hike een Via Ferrata

Voor wie een grotere uitdaging zoekt is er de Via Ferrata – Italiaans voor ijzeren weg. Gezekerd aan een staalkabel die een route over de bergen volgt, klim je de bergwanden op; je klautert over steile rotsen, langs smalle richels in de bergwand, klimt smalle ijzeren trappen omhoog en loopt via hang- en touwbruggen over gapende afgronden naar de andere bergwand.

De paden werden voor het eerst aangelegd door berggidsen in de Italiaanse Dolomieten, om meer uitdagende routes te creëren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen veel gevechten plaatsvonden in deze bergen, werden bestaande routes uitgebreid en werden er staalkabels in de bergwanden vastgemaakt om soldaten en materieel op een zo veilig mogelijke manier te verplaatsen.

Tegenwoordig herbergen de Dolomieten ongeveer 300 Via Ferrata routes. Je zet een helm op, clipt je harnas met een musketon aan de ijzeren kabel en begint te klimmen. De Via Ferrata is een leuke manier om Italië ook eens verticaal te veroveren en je bereikt -veilig- nieuwe plekken waar je als wandelaar niet kan komen. Eenmaal boven op een besneeuwde bergtop heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving!

Hike een Via Ferrata, foto Mike Bean

Hike een Via Ferrata, foto Mike Bean

Beleef de Renaissance in de Uffizi

Florence is de bakermat van de Renaissance. In deze stad heersten lange tijd de De’ Medici’s, die een omvangrijkste kunstcollectie verzamelden. Deze collectie is nog steeds te bewonderen in de Galleria degli Uffizi, misschien wel de grootste en mooiste verzameling van Renaissance kunstwerken ter wereld. Omringd door portretten van de grote heersers van de Renaissance, van dames met de meest prachtige gewaden, waan je jezelf eeuwen terug in de tijd. Je bewondert de meesterwerken van Duccio, Giotto, een prachtig portret van Bia’de Medici  door Bronzino, maar natuurlijk ook werken van Rafael, Michelangelo en de beroemde Geboorte van Venus en de Primavera door Botticelli.

Hoeveel foto’s je ook van deze meesterwerken hebt gezien, wanneer je de kunstwerken aanschouwt in het gebouw waar eeuwenlang de Medici verbleven, voel je de eeuwenoude geschiedenis van de stad en begrijp je waarom de Italianen zo van schoonheid en van fare la bella figura houden; ze worden al eeuwenlang door de grootste schoonheid omringd!

Bia de Medici, Bronzino. (detail) Galleria degli Uffizi Firenze

Bia de Medici, Bronzino. (detail) Galleria degli Uffizi Firenze

Beleef de Palio in Siena

De befaamde paardenrace van Siena is een bloedstollende race over het historische Piazza del Campo. Het is tevens wellicht een van de meest memorabale volksfeesten dat je kan meemaken. In de zomer rijden op twee verschillende data ruiters van ieder district – contrade– mee in de race om het veel gewaardeerde vaandel, de palio, te winnen. Op de dagen dat de wedstrijd plaatsvindt, en overigens ook tijdens de voorbereidingen die een vol jaar in beslag nemen, is er voor de inwoners van Siena niets belangrijkers in de wereld.

De paarden worden gezegend in de kerk van de betreffende contrada, er vindt een parade plaats door de hele stad met ruiters, historisch geklede figuren en bandierati – vaandeldragers – uit iedere wijk, en de hele stad siddert op zijn grondvesten. Wanneer de door twee witte ossen getrokken strijdwagen de prijs presenteert, de Palio, is het tijd voor de race. Deze neemt overigens maar negentig seconden in beslag, maar is een waar spectakel. Niet in de minste plaats omdat het parcours verraderlijk is en maar de helft van de paarden en ruiters weet te finishen.. Meer historische evenementen in Toscane vind je hier.

Palio van Siena

Palio van Siena

Verken een vulkaan

Stromboli is een klein vulkanisch eiland in de Tyrreense Zee voor de kust van Sicilië en maakt deel uit van de Eolische eilanden. ‘s Avonds zie je in het donker de rode lava van de Stromboli opgloeien in de nacht. De meest actieve vulkaan van Europa borrelt en leeft nog steeds, maar je kan er wel een bezoek aan brengen. De drie uur durende klim naar de top van de vulkaan is niet te moeilijk en je wordt beloond met de rijke aroma’s van de vijgenbomen en de wilde rozen om je heen. Bij een heldere lucht heb je een spectaculair uitzich van de Etna tot aan Calabrië. Uiteindelijk verandert het groene terrein waar je overheen loopt in in donker zand en stenen die zijn uitgespuwd door de vulkaan en aangekomen bij de top zie je hoe de gloeiende lava en witte stoom opstijgen uit de vulkaan. Let op; Stromboli is alleen te bezoeken met een ervaren gids!

Er zijn echter meer vulkanen te bezoeken in Italië. Aan de oostkust van Sicilië, dichtbij de Siciliaanse steden Messina en Catani, ligt de 3.329 meter hoge Etna. De vulkaan is bijna altijd actief en dankzij de vruchtbare vulkanische bodem zijn de flanken van de berg bezaaid met wijngaarden en boomgaarden. In de zomer beklim je de Etna met een professionele gids en in de wintermaanden is het mogelijk op deze vulkaan te skiën of snowboarden.

De Vesuvius is wellicht de meest bekende én beruchte vulkaan van Italië, gelegen ten zuidoosten van Napels. De meeste mensen kennen de vulkaan dankzij de vulkaanuitbarsting in 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeii, Oplontis en Herculaneum. De steden werden bedolven onder een dikke laag as. Nog steeds is de Vesuvius een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld omdat het gebied rondom de Vesuvius dichtbevolkt is en erupties onverwacht plaats kunnen vinden.

Napels en de Vesuvius, foto PhotoLab XL via Flickr

Napels en de Vesuvius, foto PhotoLab XL via Flickr

Beleef Italië met mijn mooie tips! Maar heb je nog niet genoeg Italiaanse inspiratie gekregen, wees dan niet getreurd, want er volgen binnenkort nog veel meer tips om Italië écht te beleven!

Meer lezen:

1 comment

Hetty 12 mei 2015 - 13:39

Leuke blog Aniek! Wat is er toch veel moois te zien, te beleven, te ruiken en proeven in Italie.
Ik kijk uit naar je volgende tips! 🙂

Reply

Laat een bericht achter!