Home StedenFlorence Dit zijn de onontdekte plekjes van Rome en Florence

Dit zijn de onontdekte plekjes van Rome en Florence

door Aniek Rooderkerken
Sint Pieter in Rome, Vaticaan

Dit zijn de onontdekte plekjes van Rome en Florence

Florence en Rome zijn twee prachtsteden. Ik heb er stage gelopen bij de Uffizi, verschillende cursussen en masterclasses gevolgd en heb heel wat maanden in deze steden vertoefd. Fijne adresjes en aanraders, die heb ik dus genoeg. Dit zijn de onontdekte plekjes van Rome en Florence!

Onontdekte plekjes van Rome

Je kan er geen genoeg van krijgen, een Rome citytrip. Zo vaak als ik kan reis ik af naar de eeuwige stad. En hoe vaak ik er ook kom, iedere keer ontdek ik weer nieuwe plekken. De stad barst natuurlijk van de geschiedenis, dus aan historische sites en bijzondere musea geen gebrek.

Koffie tussen de beelden van Canova

Rome zonder koffie? Dat is vloeken in de kerk. Rome kent heel wat bijzondere koffiebarretjes, maar één is extra bijzonder. Vlakbij de Spaanse Trappen en Piazza del Popolo kan je koffie drinken tussen de beelden die Canova en Tadolini maakten. Het café bevindt zich namelijk in het oude atelier van beeldhouwer Antonio Canova, dat hij na zijn dood naliet aan zijn leerling Tadolini. Je bestelt hier je espresso tussen borstbeelden en ruiters te paard. Het voelt een beetje alsof je nog een kijkje kan nemen in de oude werkplaats. Sinds ik deze fijne koffiebar ontdekte ben ik er vaak terug gekomen.

Caffè Canova Tadolini, Via del Babuino 150, Rome

Caffè Canova Tadolini in Rome

Caffè Canova Tadolini in Rome

Centrale Montemartini

De Centrale Montemartini is een voormalige energiecentrale die stamt uit 1912. De oude turbines staan nog steeds op hun plek, maar worden tegenwoordig omgeven door marmeren beelden uit de oudheid. De Centrale Montemartini is namelijk een kunstmuseum waar kunstwerken uit de depots van de Capitolijnse Musea een plek hebben gevonden. De antieke marmeren beelden en de imposante oude machines vormen een prachtige combinatie! Dit moet je zeker zien tijdens je volgende bezoek aan Rome!

Centrale Montemartini, Via Ostiense 106, Rome

De creatieve wijk Monti

Monti is een van de best bewaarde geheimen van Rome. Op steenworp afstand van het Colosseum ligt deze hippe en creatieve wijk die wordt bevolkt door kunstenaars, designers en schrijvers. Je vindt er geweldige restaurantjes en wijnbars. Liefhebbers van vintage en sieraden kunnen hier heerlijk winkelen. Eten doe je bij restaurant Urbana 47. Je kan hier op straat snel wat street food eten, of in het restaurant zelf genieten van de gerechten die gebaseerd zijn op seizoensgebonden en lokale ingrediënten.

Urbana 47, Via Urbana 47, Rome

Florence Loggia dei Lanzi

Florence Loggia dei Lanzi

Onontdekte plekjes van Florence

Meer zin in een stedentrip Florence? Ik heb maanden in deze stad gewoond, dus ieder bezoek aan Florence voelt voor mij een beetje als thuiskomen. Vaak verbleef ik in het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut. Bijna dagelijks liep ik door de wijk Oltrarno naar de Uffizi. Onderweg keek ik mijn ogen uit. Niet alleen bij de musea, maar ook bij kleine marktjes of bijzondere restaurants.

Mercato Centrale

Een van de fijnste plekken in Florence is de Mercato Centrale. Deze overdekte markt stamt uit 1874 en een bezoek aan deze plek is een hele belevenis. Niet alleen omdat je er een levendige vlees- en vismarkt vindt, waar je varkenskoppen en zwaardvis ziet liggen, maar je kan er ook heerlijk eten. Heb je genoeg vers fruit, kaas, groenten en verse pasta ingekocht, dan vind je hier ook kleine restaurants en wijnbarretjes. Hoe vaak ben ik tijdens mijn lunchpauze niet hier naartoe gegaan voor een stukje pizza, wat gefrituurde groente en een glaasje frisse wijn?  Iets wat je hier zeker ook moet proberen is het broodje trippa of lampredotto. Dit is koeienmaag, dus het klinkt niet erg smakelijk, maar het is authentiek Toscaans street food.

Mercato Centrale, Via dell’Ariento 10/14, Florence

Mercato Centrale in Florence - italieuitgelicht.nl

Mercato Centrale in Florence – italieuitgelicht.nl

(Antiek)markt op het Piazza Santo Spirito

Een van de fijnste pleinen in Florence vind ik het Piazza Santo Spirito in de wijk Oltrarno. Het is namelijk een rustig en sfeervol pleintje, waar je op je gemak rond kan slenteren. ‘s Ochtends is er vaak een markt waar je groente en fruit kan kopen, en elke derde zondag van de maand is er de biologische markt Fierucola. De tweede zondag van de maand is het plein juist het domein van antiekhandelaren en kan je hier struinen langs kraampjes vol vintage kleding en sieraden, oude boeken en prenten, en kleine meubels. Gluur even naar binnen bij de schoenmaker Roberto Ugolini, of een van de andere ambachtslieden in deze wijk. Of ga op zoek naar een osteria waar je de echte bistecca alla fiorentina kan proeven.

Piazza San Spirito, Florence

Uit eten in een oude bloemenkas

Ook op het menu van iedere Florentijnse trattoria of osteria is pappa al pomodoro. Het is een soort dikke pap van tomaten, oud brood en flink wat olijfolie. Het klinkt niet heel apart, maar het is heerlijk! Je proeft hem onder andere bij  La Beppa Fioraia. Deze bijzondere Florentijnse osteria staat bekend om zijn Tagliere, schalen gevuld met typische Toscaanse hapjes. Van heerlijke kazen tot gegrilde groenten en charcuterie. Net zo bijzonder is dat de osteria is gevestigd in een oude bloemenkas. Je eet in de bloemenkas zelf, of in de tuin die wordt omgeven door een rustige olijfgaard met uitzicht op de middeleeuwse muren van Florence. Je vindt La Beppa Fioraia aan Via dell’Erta Canina, een steil straatje verscholen tussen San Niccolò en het Piazzale Michelangelo.

La Beppa Fioraia, Via dell’Erta Canina 6/R, Florence

Meer lezen:

Laat een bericht achter!