Home Italiaanse keuken Van de rijstvelden in Italië: Acquerello Carnaroli rijst

Van de rijstvelden in Italië: Acquerello Carnaroli rijst

door Aniek Rooderkerken
Acquerello rijst van La Colombara in Vercelli

Acquerello Carnaroli rijst

De Franse chef Alain Ducasse noemt het “de Rolls Royce van de rijst” en Heston Blumenthal maakt er zijn perfecte risotto mee. We hebben het over de Acquerello carnaroli rijst die al drie generaties lang door de familie Rondolino wordt geteeld op het prachtige Colombara-landgoed in Vercelli – rijsthoofdstad van Europa.

Het Colombara-Landgoed in Vercelli

In de Noord-Italiaanse regio Piemonte vind je rijstvelden zover het oog reikt. Hier wordt de overheerlijke risotto rijst geproduceerd! En dan vooral in de regio rondom Vercelli, ook wel de ‘Europese hoofdstad van de rijst’ genoemd. Ook de familie Rondolino heeft er een landgoed.

In dit vruchtbare gebied kocht Cesare Rondolino in 1935 de Tenuta Torrone della Colombara (lees hier alles over dit landgoed). Zijn zoon Piero zou hier jaren later de ‘Acquerello Carnaroli’ rijst ontwikkelen. Tegenwoordig wordt deze rijdt beschouwd als misschien wel de allerbeste Italiaanse rijst die er is.

Acquerello rijst van la Colombara in Vercelli, Piemonte

De rijstvelden van la Colombara in Vercelli, Piemonte

Dansen in de mond

De rijst wordt elke oktober geoogst en vervolgens opgeslagen. Net als wijn worden de rijstkorrels beter met de jaren en dus mag de rijst hier – tot wel negen jaar lang! – rijpen in gekoelde containers. De zuurstof verbetert in deze tijd de eigenschappen van het zetmeel, waardoor de rijst meer vloeistof en dus smaak kan opnemen bij het koken. Het verouderingsproces zorgt er voor dat de eiwitten, vitamines en zetmeel van de rijst minder snel in het kookwater verloren gaan. Ook is deze rijstkorrel minder kleverig dan andere risottorijst. De Italianen zeggen dan ook wel dat de rijstkorrels ‘ballano in bocca’, ‘dansen in de mond’.

Chefs zweren bij Acquerello

We vertelden het al in de inleiding. Wereldwijd zweren chefkoks bij de Acquerello risottorijst. Zo ging de Engelse Fat Duck chef Heston Blumenthal in een aflevering van “In Search of Perfection” op zoek naar de perfecte bereiding van risotto. Hij gebruikte hiervoor de Acquerello rijst. Ook de Italiaanse chefs Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio kookten tijdens opnames voor de BBC serie “Two greedy Italians” met Acquerello rijst.

PS: wist je dat je ook zelf een kijkje kan nemen op het landgoed en zelfs een rijstmuseum kan bezoeken? Lees hier meer over in deze blog.
Tip! Wil je het landgoed bezoeken? In Vercelli kan je goed overnachten bij La Terrazza Vercelli Bed & Charme.

Meer lezen:

1 comment

Marieke 24 april 2018 - 09:42

Heerlijk!

Reply

Laat een bericht achter!