En daar stond ik dan, midden op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Oog in oog met de Nederlandse Michelangelo. Tussen de schilderijen van de grootste meesters uit de schilderkunst, staat sinds deze week de bronzen Bacchant van Adriaen de Vries (1556-1626). De Vries geldt als de Michelangelo van de Nederlandse beeldhouwkunst en wordt ook wel de ‘keizerlijk beeldhouwer’ genoemd. Alleen hierom wilde ik al een kijkje nemen in het museum.
Adriaen de Vries
De ´keizerlijk beeldhouwer´ Adriaen de Vries werd in 1556 in Den Haag geboren. Hij verwierf grote faam in Italië en Duitsland en werd in 1601 benoemd tot beeldhouwer van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag. Tot aan zijn dood in 1626 zou De Vries in Praag blijven, werkend aan opdrachten voor vorsten in heel Europa. Hoewel zijn naam niet zo bekend is als zijn Italiaanse tegenhangers, geldt Adriaen de Vries als een van de meest geniale en oorspronkelijke beeldhouwers ooit. Maar ook als een van de meest onbekende.
De Bacchant wordt beschouwd als een van de beste werken van De Vries en het beeld werd in 2010 bij toeval ontdekt op de binnenplaats van Schloss Sankt Martin (Oostenrijk). Waarschijnlijk werd het na de dood van de kunstenaar in 1626 door zijn Nederlandse erfgenamen verkocht, waarna het sinds ongeveer 1700 op de binnenplaats van het slot stond.
“In alles ademt het brons de virtuoze en eigenzinnige stijl waar Adriaen de Vries zo beroemd om is en die in de laatste jaren van zijn leven een absoluut hoogtepunt bereikte.”
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum deed eerder al een verwoede poging om een beeld van De Vries te verwerven, maar dit lukte pas in 2014 toen het Rijksmuseum 22,4 miljoen euro neerlegde voor het werk. Hiermee ging een oude wens in vervulling; Nederland heeft eindelijk een beeld van ’s lands belangrijkste beeldhouwer ooit in bezit.
“Adriaen de Vries geldt als de Michelangelo van de Nederlandse beeldhouwkunst. Het laat in een klap zien dat Nederlandse kunstenaars al vroeg in de zeventiende eeuw van wereldformaat waren. Het is daarom fantastisch dat wij dit beeld dankzij steun van vele particuliere en institutionele fondsen hebben kunnen verwerven voor het Nederlands kunstbezit.” zegt Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.
Het beeld de ‘Bacchant’ is te bezichtigen in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Lotje zegt
Leuk verhaal! Ken ik helemaal niet.