Home StedenBolzano Hedendaagse kunst in Süd-Tirol: het Museion in Bolzano

Hedendaagse kunst in Süd-Tirol: het Museion in Bolzano

door Aniek Rooderkerken

Hedendaagse kunst in Süd-Tirol: het Museion in Bolzano

Waar denk jij aan bij de stad Bolzano (Bozen), hoofdstad van Süd-Tirol? Wellicht aan skieën, fietsen of wandelen, want de omgeving van Bolzano staat bekend om zijn (winter)sportmogelijkheden. Denk ook aan de heerlijke wijnen en gerechten uit de Italiaanse en Oostenrijkse keuken, of de prachtige kastelen in de buurt van de stad. In het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum kan je de ijsmummie Ötzi bezichtigen en de Duomo van Bolzano is ook een bezoek waard. Maar de echte topper van de stad is het Museum voor moderne en hedendaagse kunst, het „Museion“ dat moderne en hedendaagse kunstwerken vanaf de jaren ‘50 tot nu toont.

Museion in Bolzano

Museion in Bolzano

Museion in Bolzano

Museion in Bolzano

Museum voor moderne en hedendaagse kunst, het Museion in Bolzano

Het Museion museum for modern and contemporary art ligt aan de rand van het historische centrum van Bolzano, in een modernistisch gebouw ontworpen door het Berlijnse architectenbureau KSV Krüger Schuberth Vandreike; een kubusachtige constructie van metaal met glazen façades. Op de glazen voor- en achtergevel worden ‘s avonds door kunstenaars gecreëerde installaties geprojecteerd.

Het hart van het museum is de vaste collectie van ruim 4,500 werken van gerenommeerde internationale kunstenaars, het belangrijkste archief van moderne en hedendaagse kunst in Zuid-Tirol. Rondom deze museumcollectie worden regelmatig thematische tentoonstellingen georganiseerd zodat deze werken zo vaak mogelijk zichtbaar zijn voor het publiek. Hiernaast worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met lokale, nationale en internationale kunstenaars, en omvat het museum een museumwinkel, bibliotheek, museumcafé en een bijgebouw waar artists-in-residence in een eigen atelier kunnen leven en werken. Zo biedt het museum een platform voor jonge en locale kunstenaars en kunnen bezoekers van dichtbij meemaken hoe de kunst ontstaat. Naast beeldende kunst krijgen ook architectuur, muziek, performance, film en theater ruimte in het jaarlijkse programma.

Komende tentoonstellingen

Chiara Fumai – Der Hexenhammer
31/01/2015 – 25/05/2015
Het project van Chiara Fumai in het Museion omvat een performance binnen de tentoonstelling van Rossella Biscotti en een muurtekening in Museion’s Project Room.

Chiara Fumai – Der Hexenhammer

Chiara Fumai – Der Hexenhammer

Rossella Biscotti
31/01/2015 – 25/05/2015
Haar eerste solotentoonstelling in een Italiaans museum toont de belangrijkste fasen uit de carrière van Rossella Biscotti; nieuwe werken die speciaal voor de tentoonstelling werden gecreërd, samen met enkele elementen uit eerdere projecten zoals “Le Teste in Oggetto” uit 2009.

Rossella Biscotti, Le Teste in Oggetto

Rossella Biscotti, Le Teste in Oggetto

Meer info

Geopend dinsdag tot en met zondag, van 10:00-18:00 uur.
Met uitzondering van donderdag, van 10:00-10:00 uur.

Entree:
€ 7,00 volwassenen
€ 3,50 studenten, 60+, Museumscard, Tourist Card, FAI, Kulturpass etc.
Vrije toegang; Kinderen tot 18 jaar, Studenten van de faculteit Design and Arts Bolzano en van de faculteit Comunication and Cultural Science van Bressanone, Vrienden van Museion, ICOM, MuseumMobilCard
(zie voor de meest recente entreeprijzen de website van het museum)

Via Dante, 6, 39100 Bolzano BZ, Italië
www.museion.it

Solo-show Robbie Williams in het Museion

Solo-show Robbie Williams in het Museion

Meer lezen:

Laat een bericht achter!