Home Noord-ItaliëEmilia-Romagna Rimini, een badplaats vol van cultuur

Rimini, een badplaats vol van cultuur

door Aniek Rooderkerken
Tempio Malatestiano in Rimini

Rimini, een badplaats vol van cultuur

In 1953 maakt de Italiaanse regisseur Federico Fellini de film I Vitelloni over het leven van een groep jongemannen in een kleine toeristische stad aan de Adriatische Zee. Deze stad? Rimini. Maar Rimini is meer dan alleen een badplaats.

I Vitelloni

De mannen hebben grootse plannen en dromen van een ontsnapping uit de stad. Een gebrek aan ambitie houdt hen gevangen in de badplaats. Ze vullen hun dagen met het versieren van vrouwen en het drinken van wijn, alles om hen af te leiden van de verveling en van hun verspilde levens.

‘Vitelli’ zijn het, kalveren van nog geen jaar oud. Jonge mannen zonder doel en zonder eigen leven. De kuststad die wordt verbeeld in de film is natuurlijk Rimini. Moraldo, de enige man die de stad zal ontvluchten, is de representatie van Fellini zelf. Immers zelf in Rimini geboren. Het beeld van Rimini dat Fellini schetst in I Vitelloni past bij het beeld dat wij nog steeds van Rimini hebben. Een flamboyante badplaats vol feestende jongeren. En dat terwijl Rimini zo veel meer te bieden heeft!

Tempio Malatestiano

De Tempio Malatestiano, of de kerk van San Francesco, is misschien wel het belangrijkste monument in de stad. Het was namelijk een van de eerste kerkelijke gebouwen die de klassieke architectuur integreerden in het bouwwerk. Sigismondo Malatesta liet de kerk bouwen op een oudere rechthoekige gotische kerk, die waarschijnlijk fresco’s van Giotto bevatte. Veel werk uit deze tijd werd echter verwoest toen Sigismondo startte met de verbouwingen aan de nieuwe kerk. Malatesta liet Leon Battista Alberti de kerk omvormen tot een wel haast persoonlijk mausoleum voor de ijdele Heer van Rimini en zijn geliefde Isotta degli Atti.

Tempio Malatestiano in Rimini
Tempio Malatestiano in Rimini

Il Ponte di Tiberio

Tijdens de regeerperiode van Augustus startte men met de bouw van Il Ponte di Tiberio – De brug van Tiberius. De brug ontleent zijn naam echter aan de keizer Tiberius. Il Ponte di Tiberio werd voltooid tijdens zijn bewind. De brug verbindt Rimini Centro Storico met de Borgo San Giuliano.

Arco d’Augusto

De Arco d’Augusto, de Triomfboog van Augustus, is de oudste bewaard gebleven Romeinse Triomfboog, gebouwd in 27 v.C. In de klassieke oudheid kwam de beroemde Romeinse weg Via Flaminia uit op deze prachtige triomfboog. Hier kregen de reizigers een eerste blik op Rimini geboden. In de tijd van het Romeinse Rijk gebruiken reizigers de Via Flaminia om tussen Rome en Milaan te reizen. Op de Triomfboog zouden zij een groot standbeeld van Augustus gezien hebben- waarschijnlijk schrijlings zittend op een vierspan strijdwagen- maar deze is in de loop der tijd helaas verloren gegaan.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!