Op naar Rimini! Een badplaats vol van cultuur

I Vitelloni, Federico Fellini, Rimini
I Vitelloni, Federico Fellini, Rimini

In 1953 maakte de Italiaanse regisseur Federico Fellini de film ‘I Vitelloni’ over het leven van een groep jongemannen in een kleine toeristische stad aan de Adriatische Zee. De mannen hebben grootse plannen en dromen van een ontsnapping uit de stad, maar een gebrek aan ambitie houdt hen gevangen in de badplaats. Ze vullen hun dagen met het versieren van vrouwen en het drinken van wijn, alles om hen af te leiden van de verveling en van hun verspilde levens. De versierder Fausto, gedwongen te trouwen met de plaatselijke strandmiss Sandra die hij zwanger maakte, de intellectuele schrijver Leopoldo, die kinderlijke Alberto, die zijn leven lang afhankelijk is van zijn moeder, en de zanger Riccardo, die de groep volgt op hun nachtelijke avonturen. En natuurlijk Moraldo, de enige die daadwerkelijk de trein pakt om het kleine kuststadje verlaten.

‘Vitelli’ zijn het, kalveren van nog geen jaar oud, nog niet gespeend. Jonge mannen, zonder doel, zonder eigen leven. De kuststad die wordt verbeeld in de film is natuurlijk Rimini en Moraldo, de enige man die de stad zal ontvluchten, is de representatie van Fellini zelf, die immers zelf in Rimini werd geboren. Het beeld van Rimini dat Fellini schetst in I Vitelloni, van feestende jongeren en een flamboyante badplaats, past bij het beeld dat wij nog steeds van Rimini hebben; beroemd (of berucht) om de jongerenreizen en uitgaansgelegenheden. En dat terwijl Rimini zo veel meer te bieden heeft! En morgen ga ik het ontdekken, wanneer ik afreis naar TBDItaly!

Tempio Malatestiano

De Tempio Malatestiano, of de kerk van San Francesco, is misschien wel het belangrijkste monument in Rimini. Het was namelijk een van de eerste kerkelijke gebouwen die de klassieke architectuur integreerden in het bouwwerk. Sigismondo Malatesta liet de kerk bouwen op een oudere rechthoekige gotische kerk, die waarschijnlijk fresco’s van Giotto bevatte. Veel werk uit deze tijd werd echter verwoest toen Sigismondo startte met de verbouwingen aan de nieuwe kerk. Malatesta liet Leon Battista Alberti de kerk omvormen tot een wel haast persoonlijk mausoleum voor de ijdele Heer van Rimini en zijn geliefde Isotta degli Atti.

Rimini, Tempio Malatestiana. Foto door dvdbramhall via Flickr
Rimini, Tempio Malatestiana. Foto door dvdbramhall via Flickr
Rimini, Tomba di Isotta, Tempio Malatestiana. Foto door AlbinoDiLiet via Flickr
Rimini, Tomba di Isotta, Tempio Malatestiana. Foto door AlbinoDiLiet via Flickr

Il Ponte di Tiberio

Met de bouw van Il Ponte di Tiberio – De brug van Tiberius – werd gestart tijdens de regeerperiode van Augustus. De brug ontleent zijn naam echter aan de keizer Tiberius, onder wiens bewind de brug werd voltooid. De brug verbindt Rimini Centro Storico met de Borgo San Giuliano.

Il-Ponte-di-Tierio-foto-Augusto-Biagini-Italie-Uitgelicht

Arco d’Augusto

De Arco d’Augusto, de Triomfboog van Augustus, is de oudste bewaard gebleven Romeinse Triomfboog en werd gebouwd in 27 v.C. In de klassieke oudheid kwam de beroemde Romeinse weg Via Flaminia uit op deze prachtige triomfboog, die de reizigers een eerste blik bood op Rimini. De Via Flaminia werd door reizigers in de tijd van het Romeinse Rijk gebruikt om te reizen tussen Rome en Milaan. Op de Triomfboog zouden zij een groot standbeeld van Augustus gezien hebben- waarschijnlijk schrijlings zittend op een vierspan strijdwagen- maar deze is in de loop der tijd helaas verloren gegaan.

Rimini, Arco di Augusto. Foto door Luca Argalia via Flickr
Rimini, Arco di Augusto. Foto door Luca Argalia via Flickr

Wat er nog meer te zien en bewonderen is in Rimini ga ik de komende dagen ontdekken. Heb jij nog tips?

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *