Home StedenAssisi De ‘O’ van Giotto

De ‘O’ van Giotto

door Aniek Rooderkerken
Portret van Giotto, anoniem, 16e eeuw, Louvre Parijs

Giotto di Bondone

Giotto di Bondone wordt gezien als dé kunstenaar die het begin van de Renaissance markeerde. Giotto di Bondone werd rond 1266 geboren in het dorpje Vespignano nabij Florence. Hij zou wereldberoemd worden als ontwerper van de campanile van de Dom van Florence en schilder van de fresco’s in de kerk van San Francesco in Assisi.

Giotto di Bondone

Giotto is echter van nederige afkomst. Zijn vader was boer en Giotto werkte al op jonge leeftijd als schaapsherder. Als we de kunstenaarsbiograaf Giorgio Vasari mogen geloven – al zijn veel verhalen in zijn Vite redelijk aangedikt – zou Giotto tijdens het hoeden van de schapen op rotsen krijttekeningen gemaakt hebben. Op zekere dag kwam de schilder Cimabue voorbij en hij zag Giotto op natuurlijke en volmaakte manier een schaap tekenen. Onmiddellijk vroeg hij Giotto’s vader of de jongen bij hem in de leer mocht gaan.

Portret van Giotto, anoniem, 16e eeuw, Louvre Parijs
Portret van Giotto, anoniem, 16e eeuw, Louvre Parijs

De ‘O’ van Giotto

Een tijd later, Giotto was inmiddels leerling van Cimabue, zond paus Bonifatius VIII (1294-1303) een afgezant naar Toscane. Hij moest op zoek gaan naar de beste kunstenaar om enkele fresco’s te schilderen. De afgezant kwam Giotto tegen, was onder de indruk van zijn kunnen, en vroeg hem een voorbeeld van zijn kunst om voor te leggen aan de paus. Giotto tekende hierop met de vrije hand en zonder verdere hulpmiddelen een perfect ronde cirkel; de ‘O’ van Giotto. Hier komt ook het spreekwoord ‘Essere tondo come l’O di Giotto‘ vandaan, ofwel ‘Zo rond (onnozel) zijn als de O van Giotto‘. De Toscaanse betekenis van het woord ‘tondo’ is namelijk het hebben van weinig hersenen, of heel naïef of onervaren zijn.

De afgezant van de paus was was erg verontwaardigd. Hij vroeg om een kunstwerk en kreeg enkel een eenvoudige cirkel mee om aan de paus voor te leggen! Maar Bonifatius realiseerde zich de moeilijkheid om uit de vrije hand een figuur te tekenen dat zo perfect is, en zag hierin de technische vaardigheid van de kunstenaar. De paus vertrouwde de opdracht voor de fresco’s dan ook graag toe aan Giotto!

Leestips:

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een hotel boekt of product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!