Sommige van de beste Italiaanse recepten zijn vegetarisch. Dus of je nu zo nu en dan een vegetarisch dagje hebt, of altijd vegetarisch eet, je vindt in deze blog overheerlijke vegetarische Italiaanse recepten. Van pasta cacio e pepe, tot melanzane alla parmigiana, focaccia, en nog veel meer.
Spaghetti cacio e pepe
De Italiaanse keuken bewijst voor mij altijd maar weer dat goed eten eigenlijk heel eenvoudig kan zijn, mits je maar de juiste ingrediënten gebruikt. Spaghetti cacio e pepe is daar een goed voorbeeld van. Pasta, peper, knoflook, een beetje olijfolie en pecorino, meer heb je niet nodig. Maar het is een gerecht om je vingers bij af te likken en het is ook nog eens in no time klaar.
Kook spaghetti en houd wat van het kookvocht apart. Snijd 2 teentjes knoflook heel fijn en bak deze samen met de gemalen peper aan in wat olijfolie. Voeg spaghetti en een handje geraspte pecorino toe, samen met wat van het kookwater. Roer tot de kaas is gesmolten, dit duurt ongeveer 1 minuut. Voeg de spaghetti toe en laat de pan op het vuur tot de spaghetti de saus goed heeft opgenomen, een minuutje ongeveer. Niets meer en niets minder! Je zou eventueel nog wat rucola of tomaten toe kunnen voegen, maar dit heeft de pasta eigenlijk niet nodig.
Tip! Bekijk het recept voor het perfecte pastadeeg.
Vegetarische penne carbonara
Ik weet het… de originele penne carbonara is zeker niet vegetarisch. Maar zelf maak ik toch al een tijdje deze vegetarische penne carbonara. Het is een van mijn favoriete Italiaanse recepten. Om deze Italiaanse klassieker om te toveren in een frisse en vegetarische variant, voeg je doperwten en broccoli toe.
Kook de spaghetti in een grote pan met kokend water in 10 minuten beetgaar. Verhit intussen in een grote koekenpan een scheut olijfolie. Fruit 1 fijngesnipperde ui 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot deze zacht is. Voeg zo’n 150 gram fijngesneden broccoliroosjes toe en bak nog zo’n 5 minuten mee. Hierna voeg je nog 100 gram erwten toe. Kook 2 minuten, zet dan het vuur uit. Voeg de nog hete pasta toe en schep om. Klop 4 hele eieren los met 2 eidooiers en roer deze samen met wat parmezaanse kaas door de pasta. Breng op smaak en serveer direct met versgeraspte Parmezaanse kaas.
Melanzane alla Parmigiana
Melanzane alla Parmigiana bestaat uit laagjes gebakken aubergine in tomatensaus met parmezaan en mozzarella. Overheerlijke comfort food, dus! Je kunt de plakken aubergine stuk voor stuk te bakken in olie, maar je kunt ook kiezen voor een iets snellere bereiding.
Hiervoor schil je de aubergines en snijd je ze vervolgens in plakken van 1 cm dik. Bestrooi aan beide zijden met fijn zout en dep na 20 minuten goed droog met keukenpapier. Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een steelpan. Fruit een fijngesnipperde ui en 3 teentjes knoflook voor ongeveer 3 minuten. Voeg 2 blikjes tomatenblokjes toe en kruid met zout en peper. Laat dit zo’n 30 minuten zachtjes indikken tot een mooie saus. Snijd 1 hand basilicum fijn en meng door de saus. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 °C. Leg de aubergineplakken op 2 bakplaten en bestrijk ze rijkelijk met de olie. Dek de bakplaten af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten. Nu bouw je het gerecht op met laagjes aubergine, tomatensaus en mozzarella. Eindig met een laag mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 35 minuten in de oven.
Zonnige focaccia met tomaten
Focaccia doet mij altijd meteen aan zomer denken. Aan lange tafels vol eten en flessen wijn. Zeker focaccia met tomaten. Heerlijk! Je kunt hier natuurlijk oneindig mee variëren. Focaccia met rozemarijn en grof zeezout bijvoorbeeld, met olijven of juist verschillende soorten kaas en gegrilde groenten.
Doe 500 gram bloem, 10 gram zout en 7 gram gedroogde gist in een kom en meng door elkaar. Voeg zo’n 30 milliliter olijfolie en 300 milliliter lauwwarm water toe, meng met je handen door elkaar en kneed het deeg 10 minuten. Focacciadeeg hoort altijd vrij plakkerig te zijn, dus voeg geen extra bloem toe. Rol het deeg tot een bal en leg deze terug in de kom. Dek af met theedoek en laat het een half uur rijzen op een warme plek. Vet een diepe bakplaat in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg voorzichtig op. Rol het deeg uit tot een rechthoek van zo’n 2 centimeter dik. Duw met je duim allemaal kuiltjes in het deeg. Bestrijk het deeg met wat olijfolie en verdeel 250 gram in de helft gesneden tomaatjes toe. Bestrooi met een beetje zeezout. Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 220 °C. Bak de focaccia in 20 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat daarna iets afkoelen.
Tomaat en burrata tagliatelle
Toegegeven. Elk recept met burrata heeft mijn interesse. Deze tagliatelle met geroosterde tomaat en burrata laat maar weer zien dat een recept met weinig ingredienten overheelijk kan zijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel 2 fijngesneden sjalotten, 4 ongepelde (eventueel geplette) teentjes knoflook en 500 gram gehalveerde tomaten over een ovenschaal. Hussel om met 5 lepels olijfolie en flink wat zout en peper. Rooster 25 minuten tot de tomaten zacht zijn en beginnen te barsten. Haal uit de oven. Kook ondertussen de (verse of gedroogde) tagliatelle. Als deze al dente is, meng je deze in de ovenschaal met de tomaten. Giet de pasta op een mooie schaal, scheur de burrata in stukken en strooi deze over de pasta. Strooi er wat basilicum overheen.
Pasta alla Norma
Na burrata is aubergine wel een favoriet ingrediënt van mij. Voor deze Pasta alla Norma mag je mij dus ’s nachts wakker maken. Een heerlijk Siciliaans pastagerecht met aubergine en basilicum.
Snijd 2 middelgrote aubergines in blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter. Strooi er wat grof zout overheen en laat een kwartiertje rusten om het vocht aan de aubergine te onttrekken. Spoel de aubergine hierna kort af. Dep de aubergine droog en bak in olijfolie goudbruin. Zet aan de kant en kook intussen de pasta ´al dente´. Fruit 3 teentjes fijngesneden knoflook samen met wat gedroogde fijngesneden peper (naar smaak) in olijfolie en voeg een pak passata toe, samen met zout en peper. Giet de pasta af en roer de tomatensaus, 100 gram ricotta en wat gesnipperde basilicum door de pasta. Strooi de blokjes aubergines over de pasta en maak af met wat extra ricotta en versgemalen peper.
Wat zijn jouw favoriete vegetarische Italiaanse recepten?
Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking
Yvonne zegt
Van die foto van de ovenschotel bovenaan krijg ik spontaan opnieuw trek, haha. Ik ga deze onthouden. Onze oudste is vegetarisch en zij kookt elke zaterdag en houdt erg van Italiaans, dus ze komen zeker een keer van pas. 🙂
Linda zegt
Hier krijg ik dus erg trek van! Ik ben dol op Italiaans eten en ik eet ook heel graag vegetarisch. Dus dit komt zeker van pas