Home Kunst & CultuurBoekentips Verzwijging: liefde en moord in Florence

Verzwijging: liefde en moord in Florence

door Aniek Rooderkerken
Verzwijging, Rupert Thomson

Verzwijging: liefde en moord in Florence

Een liefdesverhaal in het donkere en duistere Florence van de 17e eeuw, een stad vol geheimen en verzwijging. Maar ook een stad die geobsedeerd is door kunst, verleiding en macht. De beeldhouwer Gaetano Zummo is geïntrigeerd door de pest, en gebruikt deze dodelijke ziekte als inspiratie voor zijn wassen kunstwerken. In Florence, ver weg van de plaats waar hij opgroeide, blijft hij achtervolgd worden door geheimen uit zijn verleden. Maar dan ontmoet hij de mysterieuze Faustina, een vrouw die wellicht een nog veel duister verleden met zich mee draagt.

Florence 1691; Een meesterwerk voor de Medici

Gedwongen om te vertrekken uit zijn geboorteplaats Siracusa, vlucht de jonge kunstenaar Zummo naar Milaan. Hier vervaardigt hij pestbeelden, waarin hij de schoonheid probeert te tonen in afschrikwekkende taferelen van mensen die door de pest aangetast of gedood zijn. Hiermee trekt hij de aandacht van de roemruchte Cosimo III de’Medici, de groothertog van Toscane, die in Zummo’s beelden de zondige mens ziet die moet boeten voor zijn zonden. Cosimo geeft Zummo de opdracht een wassen beeld te creëren van een levensgrote perfecte naakte vrouw.

Zummo moet omzichtig te werk gaan bij zijn zoektocht naar het ideale model voor zijn opdracht. Deze is niet zonder gevaar en paranoia heerst bij alle inwoners van de stad, niet in het minst bij de privésecretaris van Cosimo die Zummo nauwlettend in de gaten houdt. Al snel raakt Zummo verstrikt in een web van mysteries, geheime familierelaties, moord en verboden liefdes.

Een historische roman

Met Verzwijging schetst Thomson een prachtig tijdsbeeld van de late Renaissance, de laatste dagen van de heerschappij van de Medici, en schetst het leven van een kunstenaar die verstrikt raakt in de geheimen en intriges van dit hof. De eerste pagina’s van het boek zit je nog niet direct in het verhaal, pas wanneer Zummo op gefragmenteerde wijze over zijn leven vertelt, waarin hij voortdurend op de vlucht is, ontrolt de geschiedenis van Zummo zich langzaam maar zeker voor de lezer. Je begint Zumma te begrijpen en wordt  meegesleurd in de geheimen van Florence.  De stad komt tot leven in de beschrijvingen van de stinkende straten en Florentijnse markten, de personages en alle gebruiken en taferelen aan het hof.
Verzwijging is een historische roman, maar het zwaartepunt ligt op de relatie tussen Zummo en de mooie maar geheimzinnige Faustina, en de geheimen uit het verleden die beiden met zich mee dragen. Het is Zummo’s liefde voor Faustina die uiteindelijk alles met elkaar in verband brengt. Het duurt een paar pagina’s voor het boek op gang komt en je in het verhaal zit, maar vanaf dat moment kan je alleen maar genieten van de schrijfstijl en het gelaagde plot.

Verzwijging, Rupert Thomson

Verzwijging, Rupert Thomson

“Scène na scène huiver je van spanning, van genot of van vrees…” – The Independent.

Citaat

“Het had een van de opwindendste momenten van mijn leven moeten zijn. Ik stond op een hoge heuvel voor de eerste keer over Florence uit te kijken. Laat in de middag. 18 april 1691. Een bruinoranje zon zakte trillend van achter een wolkenbank vandaag als iets wat geboren wordt. Nog hooguit een uur zonlicht. Ik staarde naar de gebouwen die in groepjes bij elkaar stonden, de torens met hun kantelen, in van de rivier opstijgende mist gesluierd, en voelde in mijn zak een stuk papier ritselen, een uitnodigingsbrief van Cosimo III, de groothertog van Toscane, en toch… ja, wat eigenlijk? Zelfs nu mijn oog getrokken werd door de boven de daken tollende en zwevende vogels voelde ik de aandrang om achter me te kijken. Daar was uiteraard niets te zien. Alleen het zwijgende gras, en de pijnbomen, nors en gedrongen, en de lichtpaarse koepel van de hemel, verheven en weids… Er was meer dan vijftien jaar verstreken en nog steeds kon ik niet vergeten wat achter me lag, wat me bleef achtervolgen. Ik was altijd bang geweest voor het moment dat ik niet kon wegrennen, dat ik niet kon bewegen, alsof ik tot mijn middel in het zand stond, en dan spoelde het over me heen en was alles verloren.”

Verzwijging

Rupert Thomson
ISBN 9789401601290
€ 18,95
Xander Uitgevers

Bestel Verzwijging hier

Meer lezen:

1 comment

Recensie: Rupert Thomson - Verzwijging | Ranking the Books 17 november 2014 - 13:01

[…] Italië uitgelicht; […]

Reply

Laat een bericht achter!