Home InterviewsEen b&b in Italië Podere del Buongustaio: een b&b in Umbrië

Podere del Buongustaio: een b&b in Umbrië

door Aniek Rooderkerken
B&B Podere del Buongustaio in Umbrië

Podere del Buongustaio

Adje Middelbeek woont sinds 3 jaar in een klein dorp in de regio Umbrië. Voordat ze naar Italië vertrok was ze in Nederland eigenaar van een b&b gecombineerd met een galerie en beeldentuin. In Italië runt ze Podere del Buongustaio, een vakantieappartement met b&b. Als gepassioneerd chef-kok kookt ze hier graag voor haar gasten. 

Adje Middelbeek

Adje Middelbeek had in Nederland al een bijzondere b&b met galerie en beeldentuin, maar besloot het toch over een andere boeg te gooien. In plaats van – zoals anderen van haar leeftijd- met pensioen te gaan, kocht zij in het jaar dat zij 63 werd in haar uppie een huis. En niet zomaar een huis. Adje vertelt: “Het huis ligt aan het einde van een strada bianca, dus midden in de natuur. Het huis en de omgeving rond het huis waren beiden al 10 jaar verlaten. Het huis verdiende een grote opknapbeurt en de grond eromheen was een jungle. Nu moemen mijn gasten het ‘Il Paradiso’.”

Een jaar na de aankoop, in 2014, startte Adje met de b&b Podere del Buongustaio. “Hier kan ik mensen in contact brengen en zelf uiting geven aan mijn allergrootste passie: koken. Ik organiseer wine & foodreizen in samenwerking met een Michelin-Chef Joop Zwiep en Wildplukker (paddestoelen, bloemen en kruiden) Edwin Florès, dit najaar komt er een nieuw kookboek van hem uit in samenwerking met Jonnie Boer van de Librije.”

Umbrië voor lekkerbekken dus: truffels, wildzwijnen en olijfboomgaarden

Adje is op een prachtplek terecht gekomen. “Ik woon in Umbrië, bij een klein dorp Montegiove, en dus op de Campagna. Ik heb voor Umbrië gekozen omdat dit het groene hart van Italië is, het leven nog heel basaal is en er weinig toeristen zijn.”

Ze vervolgt: “Ik viel voor het huis en deze plek omdat ik hier echt midden in de natuur woon. Hier zijn geen uitlaatgassen en is er geen straling van allerlei masten. In de omgeving van mijn B&B is het de schoonheid van de natuur die voorop staat. In de bossen rond het huis vind je vele soorten paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood en zwarte trompet. Ook truffels en verschillende kruiden zijn hier in het wild te vinden. En dat is nog niet alles, je komt hier ook wildzwijnen, wolven, stekelvarkens, herten en zelfs de lynx tegen. De wijn- en olijfboomgaarden ontbreken uiteraard ook niet.”

Een bijzondere regio

Het is een bijzondere regio voor Adje: “Ik ben dol op de Sagre, de echte dorpsfeesten.” zo vertelt ze, “Aanschuiven aan lange tafels, gezamelijk eten, feesten en dansen. Bezoek je Umbrië, doe vooral eens een Wine&Foodtour, een echte Off the Beaten track tour. Bezoek een slager die nog al zijn eigen vleeswaren en prosciutto’s maakt, een geitenboerderij in the middle of nowhere of een wijnmakerij waar ze Naturale wijnen maken, maar wel een hoge notering hebben van 93% door James Suckling. En ga naar Eva, onze barvrouw van 95 jaar die nog iedere dag de deuren van haar bar opent.”

“Verder zijn de dorpen en steden in de omgeving prachtig, zoals Panicale, Castiglione del Lago, Perugia en Orvieto. Ook ligt er op 2 kilometer afstand een heel bijzondere tuin, Scarzuola genaamd, omdat de plek ooit ondekt is door Franciscus van Assisi. Scarzuola is echt een zeer bijzondere mystieke tuin. Verder ligt er een prachtig kasteel midden in het dorp waar ik woon. Dit is het Castello di Montegiove, het oudste kasteel van Umbrië en zeker een bezoek waard.”

Een b&b in Umbrië

Het leven is hier basaal en een beetje of je terug gaat in de tijd. Maar het bevalt Adje goed. Te emigreren naar een ander land voelde voor haar wel als een sprong in het diepe. “Het was een grote uitdaging en zeker in mijn geval omdat ik alleen ben. Pittig. Je moet van goede huize komen om dat te durven.”

Gelukkig heeft ze het aangedurfd, want het resultaat bleek een bijzondere b&b. “Midden in de natuur, erg kleinschalig. En bijzonder is natuurlijk ook de focus op culinair genieten, met bijzondere Wine&Foodreizen. En.. op het terrein van de b&b ligt een ecologische zwemvijver.”

Het runnen van de b&b bevalt Adje erg goed. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelfs geen minpunten kan noemen. Wat ik erg leuk vind is de diversiteit aan mensen. En het is fantastisch dat er mensen vanuit de hele wereld bij je komen. Merendeel zijn dit wel Nederlanders en Belgen maar ik heb ook Italianen, Japanners, Texanen en Canadezen op bezoek gehad en die verscheidenheid maakt het leuk.”

Het ontvangen van de eerste gasten was spannend, maar sindsdien heeft ze veel bijzondere en erg dierbare ontmoetingen gehad. Je merkt dat ze de b&b echt is gestart vanuit haar interesse in mensen en nieuwe ontmoetingen. Het advies dat zij anderen geeft is dan ook “Start een b&b omdat het je passie is.” Het komt recht uit haar hart.

Lees meer over Podere del Buongustaio in Montegiove op www.poderedelbuongustaio.it & op de Facebookpagina of lees de andere interviews in deze serie.

Podere del Buongustaio Pinterest

Podere del Buongustaio Pinterest

Meer lezen:

Laat een bericht achter!