Home Italiaanse keuken Proeven! Wijnen uit Puglia van Villa Fattoria

Proeven! Wijnen uit Puglia van Villa Fattoria

door Aniek Rooderkerken
Wijnen uit Puglia van Villa Fattoria

Proeven! Wijnen uit Puglia van Villa Fattoria

Een tijdje geleden ontdekte ik Villa Fattoria. Hier kan je bijzondere wijnen van bijzondere Italiaanse producenten bestellen. Overigens kan je hier ook aan proeverijen deelnemen, maar ik kon hier niet op wachten en bestelde al twee wijnen uit Puglia van Agricola Felline.

Agricola Felline in Manduria, Puglia

Ik zocht twee wijnen uit van het wijnbedrijf Felline. Bijzonder is dat het wijnbedrijf zorgde voor de bekendheid van de Primitivo di Manduria druif. Want hoewel dit nu een behoorlijk bekende druif is, was dat een jaar of 20 geleden wel anders. De Primitivo druif vond zijn weg vooral in bulkwijnen. Op het Felline landgoed werd het Accademia dei Racemi project gestart. Hiermee kregen de autochtone Puglia-druiven en -wijnen meer bekendheid.

Daar mogen we ze wel dankbaar voor zijn! Oude, vergeten druivenrassen worden zo verder ontwikkeld. Het project onderzoekt de beste methoden voor het maken van de mooiste wijnen, verbonden met het land en het karakter van het gebied. Denk aan de Malvasia Nera, Negramaro, Verdeca, Vermentino, Fiano Minutolo, Ottavianello en Sussumaniello. Deze laatste druif was zelfs bijna verdwenen!

Verdeca – Puglia IGP – Az Agr Felline

Wijnen zijn extra bijzonder als je het verhaal erachter kent, en dat is hier ook zo. De eerste wijn die ik proef is de Verdeca met een boeket van amandel, citrusfruit, anijs, meidoorn en hints van kruiden. Een lekkere frisse wijn die mooi paste bij de Zuid-Italiaanse temperaturen die we de laatste tijd in Nederland hadden.

De wijn is gemaakt van 100% authochtone Verdeca druiven. De wijngaard ligt in de Manduria DOC en is aangepland rond 2005. De grondsoort is zwarte alluviale aarde. De druiven worden eind augustus, begin september met de hand geplukt. Na de pluk gaan de druiven direct naar de wijngaard, waar zij direct de zachte persing ondergaan. De vergisting is bij een gecontroleerde temperatuur, in grote stalen vaten. Hierna wordt de wijn ongefilterd gebotteld. De wijn rijpt nog minimaal 3 maanden op de fles voor verdere verfijning.

Primitivo di Manduria DOP Terra Rossa Felline

De tweede wijn die ik proef is de Primitivo di Manduria. Een zachte wijn vol rood fruit. De druiven van deze wijn komen van de Terra Rossa wijngaard in de Primitivo di Manduria DOP. De wijngaard is aangeplant in de jaren ’60 en ’70.

De druivenpluk is begin september. Na de persing vergisten de druiven in grote stalen vaten. Vervolgens rijpt de wijn voor een periode van 6 maanden in eiken barriques. Na het bottelen rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden verder op de fles in de kelders van het domein.

Niet alleen wijnen uit Puglia van Villa Fattoria

Tip! Op de website van Villa Fattoria kan je wijnen bestellen uit alle wijnstreken. Hoe leuk is het dat je voor je reis naar Italië, alvast wat wijntjes uit die streek voor kan proeven!?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!