• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
Carluccio Groenten

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

18 augustus 2017 door Lotje Lomme

Recept gevulde artisjokken van Carluccio

Gevulde artisjokken uit Groenten van Antonio Carluccio. Voor dit gerecht heb je eigenlijk die fantastische Italiaanse artisjokken nodig, niet te groot en met stekels erop (die zijn lekkerder) uit Puglia, Sicilië of Sardinië. De beste hebben weinig hooi en zijn verrukkelijk om in hun geheel te eten, nadat de bovenkant en buitenste bladeren verwijderd zijn.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 24 kleine, verse artisjokken (zoek op boerenmarkten, bij Turkse groentespeciaalzaken of op internet) schoongemaakt, hooi verwijderd
  • 125 ml extra vergine olijfolie

Vulling

  • 150 g vers wit broodkruim
  • 4 eetlepels melk
  • 1 eetlepel gezouten kappertjes, ontzout (zie hierboven) en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en tot pasta fijngewreven
  • 2 eetlepels grof gehakte, verse bladpeterselie
  • 2 middelgrote eierdooiers
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Week de kappertjes om ze te ontzouten 15 minuten in een kom koud water. Laat ze voor gebruik goed uitlekken.

Doe voor de vulling het broodkruim in een kom. Voeg zoveel melk toe dat het kruim vochtig wordt. Knijp daarna de overtollige melk eruit. Voeg de kappertjes,  knoflook, peterselie, eidooiers, olijfolie en wat zout en peper toe aan het broodkruim. Meng door elkaar tot een zachte pasta.

Maak de bovenkant van de artisjokken met je vingers open en creëer ruimte voor de vulling. Gebruik een klein lepeltje om het gat in elke artisjok te vullen met het broodkruimmengsel.

Zet de artisjokken strak tegen elkaar aan in een stoofpan of andere geschikte pan. Giet de 125 ml olijfolie eroverheen en giet er zoveel kokend water bij dat de artisjokken tot op 1 cm onderstaan. Leg het deksel erop en zet op de warmtebron. Breng aan de kook, verlaag de temperatuur en laat 35 minuten stoven, tot de artisjokken gaar zijn. Test de gaarheid met de punt van een scherp mesje.

Eet de artisjokken als voorgerecht, of bij vlees- of visgerechten. Je kunt ze warm of koud serveren.

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio
Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

Het recept is samen met nog vele andere te vinden in het kookboek Groenten van Antonio Carluccio. Een review van dit boek lees je op ditisitalie.nl.  Wil je meteen zelf aan de slag gaan in de keuken? Het kookboek bestel je hier op bol.com. Wij zijn in ieder geval fan van dit kookboek!

Groenten | Antonio Carluccio | fotografie: Laura Edwards| Aerial Media Company 2017 | 27,95 euro

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italiaanse recepten, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Je leeft maar 1 keer door Fausto BrizziJe leeft maar 1 keer door Fausto Brizzi
Fietsvakantie in PiemonteFietsvakantie in Piemonte: kastelen, wijnen en Strade Bianche
Riomaggiore, Cinque Terre3 Op Reis in Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Martin zegt

    18 augustus 2017 om 14:07

    Oh, dit lijkt me erg lekker! Ik hou erg van artisjokken! Leuke man ook, die Carluccio.

    Beantwoorden
  2. Gabriëlle zegt

    18 augustus 2017 om 14:42

    Hmmmm dit ziet er lekker uit! Normaal vind ik artisjokken niet echt lekker maar in dit recept klinkt het eigenlijk wel lekker. Toch maar eens proberen 😉

    Beantwoorden
  3. Sanne zegt

    18 augustus 2017 om 15:28

    Wat een heerlijk recept en heel makkelijk. Ik ga hem onthouden!

    Beantwoorden
  4. Lydia zegt

    23 augustus 2017 om 14:35

    Lekker recept! Fijn dat je het zonder oven kan maken. Die heb ik namelijk niet

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022