• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Carluccio Groenten

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

18 augustus 2017 door Lotje Lomme

Recept gevulde artisjokken van Carluccio

Gevulde artisjokken uit Groenten van Antonio Carluccio. Voor dit gerecht heb je eigenlijk die fantastische Italiaanse artisjokken nodig, niet te groot en met stekels erop (die zijn lekkerder) uit Puglia, Sicilië of Sardinië. De beste hebben weinig hooi en zijn verrukkelijk om in hun geheel te eten, nadat de bovenkant en buitenste bladeren verwijderd zijn.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 24 kleine, verse artisjokken (zoek op boerenmarkten, bij Turkse groentespeciaalzaken of op internet) schoongemaakt, hooi verwijderd
  • 125 ml extra vergine olijfolie

Vulling

  • 150 g vers wit broodkruim
  • 4 eetlepels melk
  • 1 eetlepel gezouten kappertjes, ontzout (zie hierboven) en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en tot pasta fijngewreven
  • 2 eetlepels grof gehakte, verse bladpeterselie
  • 2 middelgrote eierdooiers
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Week de kappertjes om ze te ontzouten 15 minuten in een kom koud water. Laat ze voor gebruik goed uitlekken.

Doe voor de vulling het broodkruim in een kom. Voeg zoveel melk toe dat het kruim vochtig wordt. Knijp daarna de overtollige melk eruit. Voeg de kappertjes,  knoflook, peterselie, eidooiers, olijfolie en wat zout en peper toe aan het broodkruim. Meng door elkaar tot een zachte pasta.

Maak de bovenkant van de artisjokken met je vingers open en creëer ruimte voor de vulling. Gebruik een klein lepeltje om het gat in elke artisjok te vullen met het broodkruimmengsel.

Zet de artisjokken strak tegen elkaar aan in een stoofpan of andere geschikte pan. Giet de 125 ml olijfolie eroverheen en giet er zoveel kokend water bij dat de artisjokken tot op 1 cm onderstaan. Leg het deksel erop en zet op de warmtebron. Breng aan de kook, verlaag de temperatuur en laat 35 minuten stoven, tot de artisjokken gaar zijn. Test de gaarheid met de punt van een scherp mesje.

Eet de artisjokken als voorgerecht, of bij vlees- of visgerechten. Je kunt ze warm of koud serveren.

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio
Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

Het recept is samen met nog vele andere te vinden in het kookboek Groenten van Antonio Carluccio. Een review van dit boek lees je op ditisitalie.nl.  Wil je meteen zelf aan de slag gaan in de keuken? Het kookboek bestel je hier op bol.com. Wij zijn in ieder geval fan van dit kookboek!

Groenten | Antonio Carluccio | fotografie: Laura Edwards| Aerial Media Company 2017 | 27,95 euro

Categorie: Italiaanse keuken, Italiaanse kookboeken, Italiaanse recepten, Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Sabijnse maagdenroof, Loggia dei Lanzi, FirenzeGiambologna, een Vlaams beeldhouwer in Florence
Riomaggiore, Cinque Terre3 Op Reis in Italië
Alles wat je moet weten over je bezoek aan Herculaneum vanaf NapelsAlles wat je moet weten over je bezoek aan Herculaneum vanaf Napels

Lees Interacties

Reacties

  1. Martin zegt

    18 augustus 2017 om 14:07

    Oh, dit lijkt me erg lekker! Ik hou erg van artisjokken! Leuke man ook, die Carluccio.

    Beantwoorden
  2. Gabriëlle zegt

    18 augustus 2017 om 14:42

    Hmmmm dit ziet er lekker uit! Normaal vind ik artisjokken niet echt lekker maar in dit recept klinkt het eigenlijk wel lekker. Toch maar eens proberen 😉

    Beantwoorden
  3. Sanne zegt

    18 augustus 2017 om 15:28

    Wat een heerlijk recept en heel makkelijk. Ik ga hem onthouden!

    Beantwoorden
  4. Lydia zegt

    23 augustus 2017 om 14:35

    Lekker recept! Fijn dat je het zonder oven kan maken. Die heb ik namelijk niet

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

“La Cucina Verde” van Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over de perfecte plek onder de zon, rondje Lago Trasimeno, Garfagnana de tuin van Toscane, culinair Isola D’ Elba, Triëst, stad van boeken en koffie en nieuwe recepten van de Pasta Grannies!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?
De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht ku De tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome is van 11 februari 2023 tot en met 4 juni 2023 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Bijzonder, want nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap. De Bentvueghels vertelt het verhaal van een broederschap van jonge mannen die hielden van feestvieren en grappen maken, maar die voor alles kunstenaar waren. Lees meer in de link in bio!
Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023