Home Italiaanse keuken Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

door Lotje Lomme

Recept gevulde artisjokken van Carluccio

Gevulde artisjokken uit Groenten van Antonio Carluccio. Voor dit gerecht heb je eigenlijk die fantastische Italiaanse artisjokken nodig, niet te groot en met stekels erop (die zijn lekkerder) uit Puglia, Sicilië of Sardinië. De beste hebben weinig hooi en zijn verrukkelijk om in hun geheel te eten, nadat de bovenkant en buitenste bladeren verwijderd zijn.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 24 kleine, verse artisjokken (zoek op boerenmarkten, bij Turkse groentespeciaalzaken of op internet) schoongemaakt, hooi verwijderd
  • 125 ml extra vergine olijfolie

Vulling

  • 150 g vers wit broodkruim
  • 4 eetlepels melk
  • 1 eetlepel gezouten kappertjes, ontzout (zie hierboven) en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en tot pasta fijngewreven
  • 2 eetlepels grof gehakte, verse bladpeterselie
  • 2 middelgrote eierdooiers
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Week de kappertjes om ze te ontzouten 15 minuten in een kom koud water. Laat ze voor gebruik goed uitlekken.

Doe voor de vulling het broodkruim in een kom. Voeg zoveel melk toe dat het kruim vochtig wordt. Knijp daarna de overtollige melk eruit. Voeg de kappertjes,  knoflook, peterselie, eidooiers, olijfolie en wat zout en peper toe aan het broodkruim. Meng door elkaar tot een zachte pasta.

Maak de bovenkant van de artisjokken met je vingers open en creëer ruimte voor de vulling. Gebruik een klein lepeltje om het gat in elke artisjok te vullen met het broodkruimmengsel.

Zet de artisjokken strak tegen elkaar aan in een stoofpan of andere geschikte pan. Giet de 125 ml olijfolie eroverheen en giet er zoveel kokend water bij dat de artisjokken tot op 1 cm onderstaan. Leg het deksel erop en zet op de warmtebron. Breng aan de kook, verlaag de temperatuur en laat 35 minuten stoven, tot de artisjokken gaar zijn. Test de gaarheid met de punt van een scherp mesje.

Eet de artisjokken als voorgerecht, of bij vlees- of visgerechten. Je kunt ze warm of koud serveren.

Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio
Recept: gevulde artisjokken uit Groenten van Carluccio

Het recept is samen met nog vele andere te vinden in het kookboek Groenten van Antonio Carluccio. Een review van dit boek lees je op ditisitalie.nl.  Wil je meteen zelf aan de slag gaan in de keuken? Het kookboek bestel je hier op bol.com. Wij zijn in ieder geval fan van dit kookboek!

Groenten | Antonio Carluccio | fotografie: Laura Edwards| Aerial Media Company 2017 | 27,95 euro

Meer lezen:

4 comments

Martin 18 augustus 2017 - 14:07

Oh, dit lijkt me erg lekker! Ik hou erg van artisjokken! Leuke man ook, die Carluccio.

Reply
Gabriëlle 18 augustus 2017 - 14:42

Hmmmm dit ziet er lekker uit! Normaal vind ik artisjokken niet echt lekker maar in dit recept klinkt het eigenlijk wel lekker. Toch maar eens proberen 😉

Reply
Sanne 18 augustus 2017 - 15:28

Wat een heerlijk recept en heel makkelijk. Ik ga hem onthouden!

Reply
Lydia 23 augustus 2017 - 14:35

Lekker recept! Fijn dat je het zonder oven kan maken. Die heb ik namelijk niet

Reply

Laat een bericht achter!