Home StedenBari De 18 allerbeste redenen om naar Puglia te reizen

De 18 allerbeste redenen om naar Puglia te reizen

door Aniek Rooderkerken
Alles aan het Castel del Monte is achthoekig: de binnenplaats met acht zalen en aan de buitenzijde acht achthoekige gevechtstorens. De functie van het kasteel is een mysterie!

Zodra je ook maar één stap in Puglia zet, word je verliefd. Hier is de natuur een oneindige ontdekkingsreis. Stranden strekken zich uit tussen woeste kliffen. Smalle wegen kronkelen tussen eeuwenoude olijfbomen en wijngaarden. De azuurblauwe tot smaragdgroene zee en de kenmerkende witte stadjes zijn een caleidoscoop van de sporen die talloze culturen hier achterlieten. En niet te vergeten de overheerlijke keuken en de vriendelijke bevolking. Ik geef je maar liefst 18 redenen om naar Puglia te reizen!

Een zee van kristal

Rauwe kliffen die verticaal neervallen. Kristalhelder water in een puur blauwe zee die zich helemaal uitstrekt tot aan Santa Maria di Leuca. Hier voegen de Adriatische en de Ionische Zee zich samen, onder goedkeurend oog van een vuurtoren. Op dit uiterste puntje van Puglia kijken de Grotte Cazzafri uit over de uitgestrekte zee. De kust in de buurt van Gallipoli bieden de mooiste zonsondergangen van het hele gebied. De Montagna Spaccata of “gebroken berg” torent met zijn hoge en ontoegankelijke riffen hoog boven de zee uit. En wat een zee! Vol baaien als de Baia diUluzzo of Sant’Isidoro, met kilometers ongerept landschap. Torre dell’Orso ten slotte is een paradijs voor zwemmers, waar fijne witte stranden zijn ingesloten tussen twee klippen. En waar stranden zijn, vind je ook heerlijke strandtenten om een cocktail te drinken, zoals Beija Flor.

Tip! Zoek je een mooie plek om te overnachten, dichtbij Lido Beija-Flor? Wij raden Santa Caterina B&B , op een paar meter afstand van Beija-Flor, of anders Appartamento Cenate en Cava Li Santi Residence.

De kustlijn van Salento vlakbij de grotten
De kustlijn van Salento vlakbij de grotten

Tip! Twee mooie boeken over Puglia zijn Puglia, reizen door de hak van de Italiaanse laars, door Willemijn van Dijk (hier te bestellen) en Puglia, een bijzondere belevenis, door Hetty de Vogel (hier te bestellen).
Tip2: Een auto huren in Bari of een andere locatie in Puglia doe je hier.

Wijnproeverij

Negroamaro, Salice Salentino, Malvasia, Primitivo. Dit zijn slechts enkele van de beroemde druiven die in Puglia worden verbouwd. In de regio die “de rijzende ster van de Italiaanse wijnbouwgebieden” werd betiteld kan je tal van wijngaarden bezoeken om speciale en smakelijke wijnen te ontdekken: Puglia is het land van wijn! De oude wijnsoort Negroamaro dankt zijn naam deels aan de plaatselijke woorden niuru maru, “donker en bitter”, maar in feite betekent het “dubbel donker”, van het Latijnse nigra en het Griekse mavro.

Polignano a Mare

Als een witte edelsteen met uitzicht op een blauwe zee, is het stadje Polignano a Mare beroemd om zijn prachtige baai. En als de plaats waar de enige echte “Mister Volare”, Domenico Modugno, werd geboren. Met deze wereldhit werd hij de held van de stad en zijn standbeeld kan je bewonderen op een terras dat uitzicht biedt op de zee. Ga op zoek naar mooie overnachtingen in Polignano a Mare of lees hier meer over muzikaal Puglia.

Italië aanbevelingen - reistips, reisplannen en accommodaties
Italië aanbevelingen – reistips, reisplannen en accommodaties

Papier-maché in Lecce

De fijne kunstwerkjes van papier-maché zijn een specialiteit die exclusief aan Lecce toebehoort. Uit Napels geïmporteerd in de 17e eeuw, vond het zijn definitieve vorm in “Het Florence van het Zuiden”. Bewonder het handwerk in het papier-maché museum in Lecce of bezoek de vele ambachtslieden in de oude stad die nog steeds de traditie en de charme van het handwerk levend houden, met behulp van dezelfde techniek als eeuwen geleden.

Olie proeven op de boerderij

Puglia staat bekend om haar olijfbomen. Verschillende variëteiten worden gebruikt voor het maken van olie. In een gebied waar de bossen eindeloze vlakten van majestueuze en zilverachtige olijfbomen zijn, is het natuurlijk deze olijfbooma die het “gele goud” vertegenwoordigt, olijfolie als de trots van de regio. Ga op zoek naar de boerderijen waar ze olijfolie produceren, wie weet krijg je wel een rondleiding of mag je het gele goud zelf proeven!

Kookles bij nonna

De regio leer je het best kennen door de regionale gerechten te proeven. En ik weet zeker dat je zelfgemaakte orecchiette pasta nog beter zal smaken dan de pasta die gemaakt is door professionele koks! Nonna leert je hoe je zelf pastadeeg maakt en de kleine “oortjes” rolt, Luca leert je het geheim van de Pasticiotti.

Kookcursus in Puglia
Kookcursus in Puglia

Basilica Santa Croce in Lecce

Het Barokke middelpunt en het meesterwerk van Lecce is de Basilica, die teruggaat tot de 17e eeuw. Het vertegenwoordigt een van de meest betoverende plekken in het centrum van de stad. Niet alleen beroemd om de façade, een carrousel van tekens en symbolen, gezichten en vrolijke putti, maar ook om de kunstschatten die in de Basilica verborgen zijn. Lecce wordt het “Florence van het Zuiden” of het “Athene van Apulië” genoemd, maar dat doet de stad tekort. Lecce dankt zijn faam aan de Barok: bizarre architectuur, weerbarstig maar delicaat, gestreeld door de zon. Met de pietra leccese, de zachte en meegaande lokale steen, versierden de vele steenhouwers de stad met waterspuwers, engeltjes en manden vol bloemen en vruchten. Maar ook oudere beschavingen lieten hun sporen achter in Lecce: de Messapische, de Romeinse, met alleen het amfitheater en het Romeinse theater als getuigen, en de zuil die nu het beeld van San Oronzo draagt.

Vissen naar octopus Vissen of zee-egel proeven

Stap vanaf het strand op een kleine houten boot en zeil de blauwe zee op! Nu kan je op de boot gaan genieten van de zon en de rust, een duik in zee nemen misschien. Maar je kan ook op zee gaan vissen op octopus. Of je blijft aan wal en bezoekt de vismarkt van Bari waar je de zee-egels vers uit de zee kan proeven. Rauw, dat dan weer wel. Wie durft?

Ricci of zee-egels eten in de haven van Bari in Puglia
Ricci of zee-egels eten in de haven van Bari in Puglia

Dune Costiere Regional Park

Dit natuurpark van 1.000 hectare aan de kust van Puglia strekt zich 6km uit tussen Torre Canne en Torre San Leonardo. Het is natuurlijk erfgoed, waar je planten en dieren, evenals de antieke vormen van de Adriatische Zee, kan ontdekken. Rivieren kronkelen naar meren en lagunes waar je verschillende soorten trekvogels kan bewonderen. De lange lijnen van zandige duinen langs de kust zijn prachtig rustgevend, doen bijna exotisch aan. Tussen roze gekleurde rotsen staat een jeneverbesstruik, aromatische planten groeien in de spleten van de rots waar de begroeiing dunner is. Stranden en kliffen wisselen af met eeuwenoude torens en versterkte boerderijen die ooit de kustlijn beschermden.

De charme van de trulli…

De trulli van Alberobello zijn UNESCO werelderfgoed. De bekende en geliefde, maar vooral typisch Apulische huizen met trechtervormige daken en witgekalkte muren. Het Museo del Territorio en de Trullo Sovrano zijn replica’s van hoe mensen vroeger in dit gebied leefden, voor de stad werd belaagd door hordes toeristen. Het stadje is tegenwoordig een toonbeeld van perfecte, schone, onlangs witgekalkte trulli, afgewisseld met kleine restaurants en souvenirwinkels. En dan te bedenken dat de trulli beschouwd werden als arme landelijke architectuur! Het echte ‘trulli gevoel’ vind je hierom eerder in het kleine Locorotondo of Cisternino, kleine witte stadjes tussen de rode aarde, klaprozen en zilveren olijfbomen, die minder vaak bezocht worden dan hun beroemde buurman. In plaats van voor de toeristen, lijkt hier alles enkel te bestaan voor de bewoners. Het is een genot om door de kronkelende steegjes te wandelen en te ontdekken hoe mensen nog steeds in hun grappige witte trulli wonen.

…en witte steden

De omgeving is verbazingwekkend mooi, maar ook het prachtige stadje Ostuni – beter bekend als “de witte stad” – beneemt je de adem. Een doolhof van steegjes en trappen, heldere stranden aan de Adriatische Zee, en overal de typische witgekalkte huizen. Een wandeling door de stad en over de boulevard maken een bezoek aan Ostuni meer dan waard. Maar neem ook even de tijd om stil te staan bij de kathedraal van Ostuni, een architectonisch juweel dat dateert uit de 15e eeuw, met een spectaculaire laatgotische façade. Gelegen op het hoogste punt van dit bijzondere witte stadje!

De Zinzulusa grotten

De indrukwekkende grotten van Zinzulusa zijn een majestueuze opening in een steile klif in de buurt van Castro. De grotten hebben een vloer van zacht turkoois water en danken hun naam aan de vele stalactieten en stalagmieten die wel slappe vodden lijken, versleten lappen stof die van de rotsen neerhangen. Ofwel “Zinzuli” in het plaatselijke dialect van Salento, vandaar de naam van de grotten. De grotten strekken zich ongeveer 100 meter diep uit in de rotsen en een deel is verzonken onder water. De grote stalagmieten vertellen ons echter, dat dit deel van de grot ooit voor een lange periode boven de zeespiegel gelegen moet hebben.

Sint-Nicolaas Basiliek in Bari

Een spectaculair voorbeeld van Apulische Romaanse architectuur, ligt in het hart van het oude centrum van Bari. De Basiliek van Sint Nicolaas is over de hele wereld beroemd vanwege de relieken van Sint-Nicolaas, die in het jaar 1087 door plaatselijke zeelui werden overgebracht uit Myra. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord, zowel voor rooms-katholieken als orthodoxen, die onder de kerk de crypte met het graf van de heilige bezoeken. De twee massieve vierkante torens die de façade van het gebouw flankeren, verklappen dat de kerk ooit als burcht dienst zou hebben gedaan.

Castel del Monte

Het indrukwekkende kasteel in de gemeente Andria werd gebouwd door Frederik II. Dit UNESCO-werelderfgoed is beroemd vanwege de fascinerende numerieke complexiteit: werkelijk alles aan het kasteel is achthoekig. Rond de achthoekige binnenplaats liggen acht zalen, en aan iedere hoek van het achthoekige kasteel staat een uitstekende, achthoekige, gevechtstoren. Inderdaad, acht in totaal. Hoe duidelijk dit ontwerp ook is, de functie van het kasteel is een mysterie. Het werd in de loop der eeuwen gebruikt als residentie, gevangenis, schuilplaats tegen de pest, en als rovershol, maar als vesting is het eigenlijk niet bruikbaar, zonder slotgracht of greppel.

Catel del Monte, Puglia, Italië
Alles aan het Castel del Monte is achthoekig: de binnenplaats met acht zalen en aan de buitenzijde acht achthoekige gevechtstorens. De functie van het kasteel is een mysterie!

Ondergrondse olijfpersen

Ze zijn het tastbare bewijs van de antieke olieproductie in Puglia: de ondergrondse olijfoliepersen die onder de oppervlakte van vele stadjes liggen. Hun ondergrondse locatie was ideaal voor de opslag van olie, vanwege de constante en lage temperatuur en dankzij de aanwezigheid van “kant en klare” natuurlijke grotten in de omgeving. De ondergrondse molens of trappeti ipogei zijn getuigen van een bijzondere lokale geschiedenis. Mis dit niet! Er zijn nog tal van oliemolens waarvan vele kunnen worden bezocht, zoals in Alessano, Casarano, Gallipoli, Sternatia en Vernole.

De prachtige stad Gallipoli

De straten van de “prachtige stad” (dankzij het Griekse Kallipolis) zijn een kronkelend labyrint, zoals de stadjes in Puglia vaker zijn. De 17e en 18e eeuwse gebouwen en elegante kerken van Gallipoli worden nog steeds omgeven door versterkte muren. Op een klein eiland, beschermd door het Anjou kasteel, ligt het oude centrum van de stad, met de bekende renaissance fontein, een kathedraal met een gevel uit tufsteen en tal van kerken. Wie wil, neemt een duik in het verfrissende water, of dineert met uitzicht op zee en proeft de vissen die uren geleden in datzelfde water werden gevangen.

De rijke cucina povera

Het mag dan wel de cucina povera genoemd worden, de keuken van de armen, maar de smaken van Puglia zijn rijk en bijzonder veelzijdig. Ieder klein stadje heeft zijn eigen specialiteiten, zowel voor degenen die van visgerechten of vlees en groenten houden. Taralli of focacce met verse tomaten en olijven, orecchiette of cavatelli pasta, die volgens eeuwenoude tradities met de hand wordt gemaakt. Of proef de taieddha, een taart van courgettes, artisjokken en mosselen; turcinieddhi, rollen van geroosterde lams-ingewanden: gnemmarieddhri, rolletjes pens; moniceddhri, slakken gekookt in kleien potten. Maar ook uit de zee komt veel smakelijks zoals de vissoep van Gallipoli, gestoofde octopus of scapece, gefrituurde vis. En ieder recept wordt verrijkt met vloeibaar goud: extra vierge olijfolie, rode of witte wijn. In de keuken van Puglia proef je de zon!

Spinnenpoten in de zee

De Gargano is een prachtig natuurpark dat zich langs de hiel van de Italiaanse laars uitstrekt. Aan de kustlijn steken houten constructies zich als enorme spinnen af tegen de helderblauwe lucht. De trabocchi of trabucchi zijn op palen gebouwde, houten vissershuisjes, waarvan de “spinnenpoten” soms wel meters de zee in reiken. Hun naam is dan ook afgeleid van het Latijnse Trabs-Trabis, dat hout betekent. Vanaf hier gooien de vissers eenvoudig hun netten uit, wat anders dankzij de grillige kustlijn van Puglia nogal eens lastig kan zijn. De constructies worden al eeuwenlang gebouwd, maar er wordt nog steeds het hele jaar door gevist. Sommige trabucchi zijn tot restaurants omgebouwd, zodat je de versgevangen vis ter plekke kunt opeten, in andere kan je zelfs blijven slapen! ‘s Ochtends wordt je wakker met een prachtig panorama: je wordt letterlijk omringd door de zee! Lees ook over de spinnendans van Puglia en nog meer hoogtepunten van Puglia.

Heb jij nog goede redenen om naar Puglia te reizen? Deel ze met ons!E

Meer lezen:

19 comments

We Are Travellers 8 september 2015 - 11:54

Leuk lijstje! Staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje om daar heen te gaan 🙂

Reply
Aniek Rooderkerken 8 september 2015 - 11:56

Moet je zeker doen! Puglia is zoooo mooi <3

Reply
yourfuturepostcardhantal 8 september 2015 - 12:03

Ik mag binnenkort en zal het laten weten als ik nog extra tips heb : ) Bedankt voor jouw tips!

Reply
Jenny - ikreis.net 24 mei 2016 - 06:47

Prachtige opsomming van activiteiten!

Ik ben nog nooit in deze hoek van Italië geweest, het lijkt me een leuke bestemming voor een korte roadtrip.

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 24 mei 2016 - 11:11

Wat een mooie lijst! Geweldig die kookles ook…ik ben dol op kookworkshops in het buitenland. Altijd leuk om te ondernemen :).

Reply
mariekekazenblog 24 mei 2016 - 13:47

Wauw wat een gave stad ! Ik ga hem zeker onthouden xxx

Reply
Yvonne 25 mei 2016 - 19:37

Leuk om zo iets meer over de daadwerkelijke “bezienswaardigheden” van Puglia te weten te komen. Ik heb al veel goeds over de region gehoord en had ‘m al op mijn lijstje gezet, maar had me er nog niet zo heel erg in verdiept wat er precies zo mooi is allemaal. De trulli’s kende ik al en daar zou ik sowieso een nachtje in willen doorbrengen!

Reply
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 26 mei 2016 - 09:29

Wat een prachtige foto’s Aniek! En leuk om wat meer te weten te komen over Puglia! Ik was eigenlijk niet zo bekend met dit gebied, maar zie er allemaal mooie plaatjes van voorbij komen 😉

Reply
Carolien | Dream the World 27 mei 2016 - 14:49

Ik moest gewoon even opzoeken waar het lag. De witte huisjes had ik wel eens gezien, maar verder weet ik eigenlijk bar weinig van Italië. Tijd voor een roadtrip door dit gebied zie ik alweer, nu nog de tijd en het geld vinden voor al die reizen die ik ooit nog eens wil maken 🙂

Reply
Simone 1 juni 2016 - 14:01

De trulli vind ik zo leuk. Vorig jaar was ik voor het eerst twee weken in Puglia maar ik wil zeker weer terug gaan.

Reply
Anja 23 juli 2017 - 13:19

Puglia is zelfs zo mooi,dat wij er eind van het jaar gaan wonen. We gaan een B&B overnemen tussen Polignano a mare en Monopoly.

Reply
Anjo 21 september 2018 - 15:03

Hoi Anja, wij gaan volgend jaar mei naar Puglia. We willen misschien wel een nachtje bij je komen logeren…. welke B&B moeten we dan zijn?

Reply
Monique 30 oktober 2019 - 00:47

Beste Anja, zou u mij uw info willen sturen over uw B&B.

Reply
Karin 24 april 2018 - 21:52

Net jouw tips gelezen, erg leuk. Ga morgen naar Polignano a Mare en dan kijken wat ik vanuit daar kan doen met de tips

Reply
Route Dolomieten - een geweldige roadtrip door de bergen - 15 september 2018 - 16:23

[…] Benieuwd naar een andere mooie regio in Italië? Lees: De 18 allerbeste redenen om naar Puglia te reizen […]

Reply
Henk den Hartog 5 januari 2020 - 17:44

Wij willen graag begin mei een rondreis maken door Puglia. We zoeken kleine accommodaties zoals b&b om te overnachten.vertrepunt en terugreis overdag, gezien on ze leeftijd 75 man en 65 jaar vrouw. Kunst, cultuur en natuur hebben onze voorkeur, een dagje strand is natuurlijk ook prima! Kun jij ons helpen? Sta je op de vakantiebeurs?

Reply
Aniek Rooderkerken 11 januari 2020 - 11:46

Ik ben zelf alleen als bezoeker op de vakantiebeurs, maar dit is zeker een goede plek om inspiratie op te doen! Bari en Lecce zijn een mooi uitgangspunt. Hebben jullie een (huur)auto in Puglia of reizen jullie met de trein?

Reply
Peter Roos 15 januari 2020 - 14:41

Is deze regio goed te bereizen met een caravan qua hoogtes e.d. Zijn er bergen op is het meer heuvelachtig, zoals Toscane. Alvast bedankt voor je reactie.

Reply
Aniek Rooderkerken 26 januari 2020 - 13:39

Dat is prima te doen! In Puglia hoef je geen berglandschappen te verwachten. Het landschap is vrij heuvelachtig.

Reply

Laat een bericht achter!