Iedereen weet: Italië is hét modeland bij uitstek. Hier kom je als man niet weg met een paar sneakers en een simpele spijkerbroek. Nee, in Italië draag je dit soort herenschoenen in combinatie met een slank gesneden jeans, of smoking. In een land met zo veel modetradities is het niet gek dat er meerdere modemusea te vinden zijn. Eén van de meest bijzondere vind je in Florence: het Museo Salvatore Ferragamo. Salvatore Ferragamo is een prestigieus Italiaans schoenenmerk dat vernoemd is naar de gelijknamige oprichter, die van 1898 tot 1960 leefde. Eerder schreven we in dit artikel al kort over het Museo Salvatore Ferragamo en enkele andere Florentijnse mode-musea. Nu willen we ingaan op de oprichter en zijn werk.
Hoe het allemaal begon
Bonito, 5 juni 1898 – Salvatore Ferragamo wordt in dit Zuid-Italiaanse plaatsje geboren. Hij is de elfde in een gezin met uiteindelijk veertien kinderen. Salvatore is negen wanneer hij zijn eerste paar schoenen maakt en besluit dat dit zijn levensroeping is. Op zijn elfde vertrekt hij naar de stad, om daar in de leer te gaan bij een schoenmaker. Twee jaar later keert hij terug naar Bonito om zijn eigen winkel te openen. Vanwege de tegenvallende klandizie emigreert de dan 16-jarige Salvatore in 1914 naar Boston, waar zijn broers werken in een cowboylaarzenfabriek. Gefascineerd door de grote machines, maar teleurgesteld door het verlies aan kwaliteit, vertrekt Salvatore al snel naar Santa Barbara in Californië. Dat zou een goede keus blijken, want in Santa Barbara maakt Salvatore het begin van zijn legendarische carrière als ‘schoenmaker van de sterren’.
Van Amerika naar Italië
Na een aantal jaar in Santa Barbara te hebben gewerkt, verhuist Salvatore naar dé plek waar de filmindustrie zich op dat moment in razendsnel tempo ontwikkelt: Hollywood. Hij opent de ‘Hollywood Boot Shop’, bouwt snel een enorme reputatie op en werkt voor de sterren van dat moment. Toch besluit hij in 1927 terug te keren naar Italië, waar hij hoopt schoenen van de allerhoogste kwaliteit te kunnen maken. Salvatore vestigt zich in Florence en krijgt, naast zijn blijvende Amerikaanse klanten, ook steeds meer klandizie uit Italië. In 1936 heeft Salvatore zelfs twee werkplaatsen en een winkel in de Via de’ Tornabuoni, waar tegenwoordig het museum is gevestigd.
De jaren vijftig
In de jaren vijftig is Salvatore op het hoogtepunt van zijn carrière. Hij heeft op dat moment 700 deskundige ambachtslieden in dienst, die samen verantwoordelijk zijn voor de productie van zo’n 350 paar handgemaakte schoenen per dag. Salvatore ontwerpt gedurende deze jaren schoenen voor de allergrootste sterren, waaronder Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en Eva Perron. In 1960 overlijdt Salvatore op 62-jarige leeftijd in Florence, maar zijn droom blijft leven. Salvatore Ferragamo bestaat namelijk nog steeds als luxueus schoenenmerk en bovendien is de originele collectie te zien in het Museo Salvatore Ferragamo.
Geef een antwoord