Samenzwering en wraak in Florence; een moordenaar achter het raam

In Florence slenterde ik vaak door de Via dei Servi, op weg naar het Kunsthistorisches Institut, voorbij het grootse Palazzo Pucci dat met zijn grandeur altijd indruk maakte. Ik kan me niet herinneren dat er in de gevel een ingemetseld venster zit. Althans, het is me nooit opgevallen, maar het venster is er wel degelijk; al bijna 500 jaar. Tijd om naar het verhaal achter dit vreemde venster te kijken!

Pandolfo Pucci

De familie Pucci was traditioneel een bondgenoot van de Medici, maar toch werd Pandolfo Pucci in 1559 voor immoreel gedrag verdreven uit het hof van Cosimo I. In zijn eer gekrenkt besloot de edelman met de steun van andere adellijke Florentijnse families wraak te nemen op de Medici heerser en hij huurde twee huurmoordenaars in om de klus te klaren. Pandolfo wist dat Cosimo regelmatig langs de hoek van het Palazzo Pucci en de Via de’ Servi liep, wanneer hij op weg was naar de mis in de kerk van Santissima Annunziata. Twee huurmoordenaars zouden zich verschuilen  achter een raam van het Palazzo, klaar om Cosimo te vermoorden. Het complet werd echter net op tijd ontdekt door handlangers van de Medici. Het Palazzo werd ingenomen door de Medici en Pandolfo de’ Pucci werd samen met verschillende leden van andere adellijke families opgehangen uit een raam van het Bargello.

Het ingemetselde raam in het Palazzo Pucci Florence

Het ingemetselde raam in het Palazzo Pucci Florence

Het raam van het Palazzo Pucci Florence

Cosimo nam echter nog meer maatregelen en strafte zelfs het palazzo! Het venster waar de twee huurmoordenaars zich hadden verscholen werd met bakstenen dichtgemetseld. Misschien was het uit bijgeloof; Cosimo was namelijk niet van plan zijn vaste route naar de Santissima Annunziata te wijzigen en door het dichtgemetselse raam voelde hij zich gerustgesteld. Maar door zelfs het raam te veroordelen toonde hij alle inwoners van Florence ook zijn macht en herinnerde iedereen aan de nederlaag van de samenzweerders tegen de Medici-dynastie. Het werkte, want hoewel de Pucci later vrede sloten met de Medici en Niccolò Pucci het palazzo terugkreeg, heeft tot op de dag van vandaag niemand het aangedurfd het raam weer te openen. Zelfs nu nog wijst het paleis je op de verijdelde moordaanslag; kijk op de begane grond maar naar het venster dat zich het dichtst bij de Via dei Servi bevindt.

Cosimo I de Medici, door Angelo Bronzino, 1545

Cosimo I de Medici, door Angelo Bronzino, 1545

Meer lezen:

Laat een bericht achter!