Het grootste eiland in de Middellandse Zee, huis van de Etna én cultureel centrum van de oude en de middeleeuwse wereld. Sicilië is een fascinerend eiland bomvol geschiedenis. In de tentoonstelling Sicily: culture and conquest verkent het British Museum meer dan 4000 jaar levendige en bijzondere geschiedenis van het eiland Sicilië.
Tentoonstelling Sicilië British Museum
Vanaf de 7e eeuw voor Christus vielen Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en Noormannen het eiland Sicilië binnen. Ze werden gelokt door de vruchtbare gronden rondom de vulkaan Etna, en door de strategische ligging van het eiland.
Toen de Grieken hun eerste officiële kolonie op Naxos stichtten, in ongeveer 735 voor Christus, brachten ze nieuwe ideeën naar Sicilië en vormden ze culturele en commerciële banden met de inwoners. De Griekse tempels die ze bouwden, van kolossale afmetingen, kunnen soms zelfs concurreren met de grootste tempels in Griekenland. Het was het begin van een reeks veroveringen. De verschillende volkeren die op het eiland leefden gaven aanleiding tot een buitengewone culturele bloei en rijkdom, een culturele identiteit die geheel anders is dan in de rest van Italië. De kunst en objecten die op Sicilië werden geproduceerd zijn sommigen van de mooiste en belangrijkste in de geschiedenis van de Middellandse Zee.
Topstukken van de tentoonstelling
Zo is er het prachtige architecturale terracotta sculptuur van een Gorgon, het beroemde Griekse monster, dat ooit was neergestreken op het hoogste punt van een gebouw in Gela in het zuidoosten van Sicilië. Terracotta ornamenten werden vaak gebruikt om de bovenste verdiepingen van de gebouwen op Sicilië te versieren en zijn zijn enkele van de mooiste die overgeleverd zijn uit de oude wereld.
Een ander topstuk uit de tentoonstelling is het zeldzame en iconische marmeren sculptuur van een krijger uit het oude Akragas, het huidige Agrigento. Marmeren beelden werden zowel in opdracht gemaakt in het buitenland en naar Sicilië verscheept, als op het eiland gemaakt door lokale beeldhouwers die waren opgeleid in de Griekse traditie. Dergelijke standbeelden versierden belangrijke tempels of waren onderdeel van sculpturale groepen.
Na een lange reeks van oorlogen met de Griekse Sicilianen, Carthagers en Romeinen, werd het eiland uiteindelijk veroverd door Rome. Een bronzen stormram herinnert op de tentoonstelling aan de laatste slag uit deze verovering. De stormram werd gemonteerd op de voorkant van Romeinse oorlogsschepen om vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Het stuk is pas recent opgedoken uit de wateren rond het eiland.
Aan het einde van de 11e eeuwe veroverden Normannen het eiland. Onder de koningen Roger II, William I en William II werd Sicilië wederom één van de Mediterrane grootmachten die kon wedijveren met het Byzantijnse Rijk in het Oosten, het Kalifaat van de Fatimiden van Egypte en de Kerkelijke Staat in Rome. Roger II verwelkomde geleerden van alle rassen en religies aan zijn hof. Op de tentoonstelling is een van de oudste nog bestaande exemplaren van een nieuwe kaart van de wereld tentoongesteld. Deze is vervaardigd in opdracht van Roger al-Idrisi, een Arabische cartograaf.
Bijzondere verhalen
De tentoonstelling vertelt bijzondere verhalen, van de aankomst van de Grieken en hun ontmoetingen met de Feniciërs, tot aan de bijzondere periode van verlichting onder de overheersing van de Noormannen in de 11e tot 13e eeuw. Je bewondert oude Griekse beeldhouwkunst, architectonische decoraties uit tempels, kerken en paleizen, oude munten, prachtige gouden sieraden, mozaïeken en textiel. Meer dan 200 objecten worden samengebracht om de rijkdom van de architectonische, archeologische en artistieke erfenis van Sicilië onthullen. De tentoonstelling zal een fantastisch inzicht bieden in hoe Sicilië door talloze culturen is gevormd door de eeuwen.
Sicily: culture and conquest
21 April – 14 August 2016
Room 35, British Museum, Great Russell Street, London
britishmuseum.org/sicily
Lotje zegt
toffe expo.