Botticelli’s beroemde La Primavera, 10 Must-Sees in de Uffizi

La Primavera, Sandro Botticelli, Uffizi Florence
La Primavera, Sandro Botticelli, Uffizi Florence

In 1550 schreef de kunstenaarsbiograaf Vasari dat zich in de Medici villa in Castello een schilderij bevond dat volgens hem de komst van de lente aankondigde. La Primavera, de Allegorie van de Lente, zo staat het werk vandaag de dag nog steeds bekend. Het schilderij is bijzonder omdat het een van de eerste overgeleverde schilderijen uit de Renaissance is waarbij klassieke goden bijna naakt en levensgroot zijn afgebeeld. Sommige van de figuren op het werk zijn gebaseerd op antieke beeldhouwwerken, maar wel vertaald in Botticelli’s eigen stijl; ranke figuren met -soms net iets té- lange lichamen en de volle buiken van de vrouwen, die het schoonheidsideaal van die tijd tonen.

La Primavera

In het centrum van het schilderij staat Venus afgebeeld, terwijl boven haar Cupido zijn pijlen afschiet op de elegant dansende Drie Gratiën. Maar let ook op hoe Mercurius de tuin, waarin de goden zich bevinden, beschermt. De boodschapper van de goden is gekleed in een rode mantel bedekt met vlammen, draagt een helm en zwaard, maar ook zijn bekende gevleugelde schoenen.
De Primavera is vol met allegorische betekenissen, waarvan de interpretatie soms moeilijk is. Om een tipje van de sluier te lichten; aan de rechterkant zie je hoe Zephyrus (met het blauwgekleurde gezicht) Flora achtervolgt en haar bevrucht met zijn adem. Flora verandert in het voorjaar, een elegante vrouw die haar bloemen over de hele wereld verstrooit. Ook op het kunstwerk zelf kan je al honderden bloemensoorten ontdekken!

Ik schreef meer over La Primavera in de Ciao Tutti Special.

Sandro Botticelli, (1445 – 1510), La Primavera, c. 1482, Galleria degli Uffizi, Florence

La-Primavera-Sandro-Botticelli-Uffizi-Florence-detail La-Primavera-Sandro-Botticelli-Uffizi-Florence-detail2 La-Primavera-Sandro-Botticelli-Uffizi-Florence-detail3 La-Primavera-Sandro-Botticelli-Uffizi-Florence

More from Aniek Rooderkerken

Een aperitief uit Crodo en heerlijke Crodino cocktails

Crodino is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *