Home Italië in Nederland Tentoonstelling Antonio Mancini, Eigenzinnig & Extravagant, in De Mesdag Collectie

Tentoonstelling Antonio Mancini, Eigenzinnig & Extravagant, in De Mesdag Collectie

door Aniek Rooderkerken
Antonio Mancini, 'Zelfportret in het atelier', ca. 1878, Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti, Florence

Tentoonstelling Antonio Mancini, Eigenzinnig & Extravagant, in De Mesdag Collectie

De Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini (1852-1930) maakte extravagante schilderijen. Hiervoor gebruikte hij vaak onverwachte materialen. De Mesdag Collectie in Den Haag toont het turbulente leven en werk van Antonio Mancini aan de hand van circa 40 schilderijen, pastels, tekeningen en brieven. Te zien van 13 maart tot en met 28 juni 2020.

Tentoonstelling Antonio Mancini

De Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini (1852-1930) was zijn tijd ver vooruit. Het publiek stond perplex van zijn schilderijen. Ook gooide hij hoge ogen bij de internationale high society. Die liet zich maar al te graag door hem liet portretteren. Een van Mancini’s bewonderaars was de Haagse schilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Over een periode van 20 jaar liet hij zo’n 150 werken van Mancini naar Nederland komen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om ze tentoon te stellen en door te verkopen.

De tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant geeft een overzicht van Mancini’s turbulente leven en werk aan de hand van Italiaanse circusjongens, grandioze portretten én pastaborden.

Uitgestoken tong

Gedurende zijn leven was Antonio Mancini al een legende. Hij maakte naam tijdens zijn verblijf in Parijs (1875 en 1877-1878). Hij bouwde een internationaal netwerk van liefhebbers op in Frankrijk, Nederland, Engeland, Ierland, Amerika en Duitsland. 

Wanneer hij iemand portretteerde, koos hij een punt op zo’n vier of vijf meter van zijn ezel. Dit tekende hij nauwkeurig af met een kruisje. Van daar af rende hij heen en weer naar zijn doek met zijn palet, om vloekend, lachend of mompelend een paar verfstreken aan te brengen. 

Antonio Mancini, 'Acrobaat met viool (Portret van Luigi Gianchetti)', 1878, Kunsthandel Bottegantica, Milaan
Antonio Mancini, ‘Acrobaat met viool (Portret van Luigi Gianchetti)’, 1878, Kunsthandel Bottegantica, Milaan

In sommige schilderijen verwerkte hij glimmende materialen, zoals glas, metaal, spiegeltjes of delen van lege verftubes. Dat was nog nooit vertoond. De ene keer portretteerde Mancini zichzelf als serieus kunstenaar, een andere keer lijkt het wel of hij zijn tong uitsteekt op de achterkant van een schilderij.

Voor het eerst in Nederland

Van 13 maart t/m 28 juni 2020 belicht De Mesdag Collectie in Den Haag aan de hand van circa 40 schilderijen, pastels, tekeningen en brieven het leven van Mancini. De tentoonstelling schetst een beeld van de wereld van Mesdag als Mancini’s Haagse mecenas. Van Mancini in zijn eenvoudige atelier in Rome. En van de high society in Londen, Dublin en Rome, waar hij portretten maakte in overweldigende buitenhuizen en stadspaleizen. 

Werken als Zelfportret met strootje (ca. 1880, privécollectie, met dank aan kunsthandel Bottegantica, Milaan), Markies Del Grillo (1889, The National Gallery, Londen) en Portret van Sir Hugh Lane (1906, Dublin City Gallery The Hugh Lane) zijn voor het eerst in Nederland te zien. Datzelfde geldt voor twee van de borden die Mancini in restaurants beschilderde als hij platzak was, bij wijze van betaling. 

De Mesdag Collectie

De Nederlandse kunstenaar en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een belangrijke mecenas van Mancini. Mancini stuurde hem op bestelling zo’n 50 schilderijen en ongeveer 100 tekeningen en pastels, waarvan zich nog steeds 15 werken in De Mesdag Collectie bevinden.

Meer informatie op www.demesdagcollectie.nl.

In gedachten verzonken Antonio Mancini, 1895 - 1898
In gedachten verzonken Antonio Mancini, 1895 – 1898

Meer lezen:

Laat een bericht achter!