In het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas. De tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum is te zien van 20 mei t/m 4 september 2022.
Romeinse Limes
2000 jaar geleden liep de grens van het Romeinse rijk dwars door Nederland. Deze limes, zoals de grens wordt genoemd, moest worden bewaakt. En de sporen hiervan zijn teruggevonden langs zowel de grensrivier de Rijn als langs de Maas. Van de soldaten die hier werkten en leefden, maar ook van hun vrouwen en kinderen. Sporen van handelaren en ambachtslieden die zaken deden met het leger, van boeren die graan verbouwden voor de troepen.
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum in Venlo ontdek je hoe het leven in deze tijd was. Bijzonder is dat er niet alleen gekeken wordt naar de Romeinse soldaten, maar juist ook naar de bewoners van de Romeinse grensstreek en het Limburgse achterland. Welke verhalen zijn er over hen te vertellen?
Villa Voerendaal
Zo was er Villa Voerendaal. Grote legers hadden enorme voorraden graan nodig. Het verbouwen van het graan gebeurde in enorme boerenbedrijven, Romeinse villa’s die vooral in Zuid-Limburg stonden. Een van de grootste was Villa Voerendaal. Vlak bij deze villa -op een heuvel aan de Via Belgica- werd een mysterieus zandstenen hoofd gevonden. Deze Dame van Voerendaal is de leidraad van de tentoonstelling.
Voorwerpen met verhalen
Een ander object dat werd teruggevonden blijkt een plank uit een 2000 jaar oud wijnvat te zijn. Niet zomaar een wijnvat, maar eentje uit de voorraad van keizer Caligula zelf. Voorwerpen als deze brengen de mensen van toen nog net iets dichterbij. Net als de eetborden waarin soldaten hun namen krasten, het speelgoed van hun kinderen, of het ‘Haantje van Buchten’, een prachtig beeldje dat een soldaat ooit aan de godin Arcanua schonk.
Bijzondere archeologische objecten
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen zijn nog veel meer bijzondere archeologische objecten te vinden. Een greep daaruit:

Spelbord met een tegel
In de Villa van Voerendaal werden ook spelletjes gespeeld. Dit spelbord werd teruggevonden. Het is een standaard tegel waar een Romein strepen op heeft gekrast om hier een spel op te kunnen spelen. Afbeelding: Provinciaal Depot van Bodemvondsten Limburg en Diederick.
Dolkschede met gordel
2000 jaar geleden werd een Romeinse militair begraven in een waterput bij het castellum van Velsen. Deze zilveren dolk met een versierde schede en een zilveren gordel behoorde tot zijn uitrusting. Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden.


Kinderspeelgoed van hout
In Romeinse forten kwamen niet alleen soldaten. Er waren hele families! Dat bewijst de vondst van dit houten kinderspeelgoed. Het werd opgegraven tussen de restanten van het grensfort Praetorium Agrippinae aan de Oude Rijn in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Mantelspeld van verguld zilver
Deze mantelspeld van verguld zilver werd gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden


Bronzen ruitermasker
Dit verguld bronzen ruitermasker is een van de spectaculairste archeologische vondsten van Nederland. Het werd gevonden bij het grensfort Matilo, op de plaats van het huidige Roomburg. Hier werden al eeuwenlang romeinse muntjes en scherven gevonden. Afbeelding: Erfgoed Leiden en Omstreken
Geef een reactie