In de nieuwe editie van De Smaak van Italië deelt foodwriter Emiko Davies de leukste adresjes in de Joodse wijk van Venetië, Cannaregio. Hier proef je rondom de levendige Fondamenta della Misericordia de echte Venetiaanse keuken.
Cannaregio Venetië
Een van de mooiste dingen van een bezoek aan de lagunestad Venetië is als het lukt buiten de gebaande paden te gaan. Weg van alle platgetreden restaurants en drukke kanalen zijn hier namelijk nog wel degelijk prachtige stukken stad te vinden. De meest noordelijke wijk van Cannaregio is daarop geen uitzondering. Cannaregio is vermoedelijk vernoemd naar de aanwezigheid van rietvelden (canneto in het Italiaans) in dit deel van Venetië, voordat hier ook nog maar één huis stond. Het is de eerste aanloophaven voor de meeste mensen die in Venetië arriveren. Mede omdat het de thuisbasis is van het Santa Lucia treinstation, vanwaar de meeste bezoekers via de drukbezochte Strada Nuova, in ongeveer 25 minuten naar de Rialtobrug lopen. Maar sla je linksaf van de Strada Nuova dan stuit je al snel op de prachtige, culinaire straat Fondamenta della Misericordia.
De favoriete hapjes van Venetianen
Het is de perfecte plek om te stoppen en vrienden te ontmoeten voor een kop koffie of een glas wijn en een bord vol cicchetti te proeven. Deze favoriete kleine hapjes van Venetianen kunnen variëren van kleurrijke crostini tot gefrituurde polpette (gehaktballetjes). Sommige adressen serveren enkel klassieke cicchetti. Hier proef je bijvoorbeeld baccalà mantecato (crème van kabeljauw), sarde in saor (in zoetzuur gebakken sardines, gekookt met ui en gemarineerd in azijn), gefrituurde calamares, lokale groenten zoals radicchio en pompoen, tonijnpolpette of specialiteiten zoals musetto veneto, een dikke Venetiaanse worst gemaakt van varkenssnuit. Terwijl je in andere zaken juist creatieve combinaties van dit fingerfood eet. Hoe dan ook heb je in dit stukje stad, zoals de Italianen zeggen, l’imbarazzo della scelta – keuze te over.
Torrefazione Cannaregio
Dit is de enige overgebleven koffiebranderij in Venetië. Al sinds 1930 zetten ze een traditie voort. Geniet hier van een vers gemaakte espresso in hun met hout aangeklede, industrieel chique café aan de rand van de Fondamenta. Of neem je favoriete melange of koffiebonensoort mee naar huis. Probeer de Miscela del Ghetto, een uitgebalanceerde melange van 100% arabicabonen. Kom vroeg, ze zijn alleen ’s ochtends open. Fondamenta dei Ormesini 2804, torrefazionecannaregio.it
Vino Vero
Met ‘No spritz, sorry’ trots weergegeven op hun raam is dit een wijnbar die het beste voor heeft met wijn. Ze hebben dan ook een uitgebreide selectie wijnen van Tripe A heeft (dat staat voor agricoltori, artigiani, artisti – boeren, ambachtslieden en kunstenaars), een beweging van natuurwijnproducenten. Het jonge, internationale personeel lijkt ook de meerderheid van de klantenkring te weerspiegelen. Vino Vero is al snel een populaire ontmoetingsplek geworden voor liefhebbers van natuurwijn van over de hele wereld. De winkel zelf is zo klein dat er alleen flessen wijn en een toonbank met cicchetti in staan. Buiten is er echter een lange toonbank en er staan tafels en stoelen aan het water. Ze nemen geen reserveringen aan en zijn doordeweeks alleen ’s avonds geopend. Als je geen zitplaats vindt, kun je altijd een fles wijn meenemen voor thuis. Fondamenta della Misericordia 2497, vinovero.wine
Meer lezen?
Ontdek nog meer lekkere adressen rondom de fondamenta in Cannaregio in de nieuwe editie van De Smaak van Italië. Je bestelt de nieuwe editie gemakkelijk op deze pagina. Ook kun je hier een abonnement afsluiten.
Tekst en fotografie Emiko Davies
Vertaling Irene de Waal
Disclaimer: dit artikel ontstond in samenwerking met De Smaak van Italië. Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product koopt via een van deze links, ontvangt italieuitgelicht.nl een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie