Home InterviewsEen b&b in Italië Vecchia Borgata I Muri Piemonte: een B&B in Italië!

Vecchia Borgata I Muri Piemonte: een B&B in Italië!

door Aniek Rooderkerken
Fred en Irma van der Linden, I Muri Piemonte

I Muri Piemonte

Het was een lang gekoesterde droom: een eigen bedrijf starten in Italië. Het heeft zo’n 2 jaar geduurd voor ze de perfecte locatie vonden, maar toen ging het ook razendsnel. Fred en Irma van der Linden delen het verhaal van Vecchia Borgata I Muri Piemonte. “Wanneer het je droom is, ga er voor! Laat het niet bij dromen blijven, zodat je op je 80e moet zeggen ‘ja, dat hadden we nog eens moeten doen’.”

Een pand met geschiedenis

Wijze woorden zijn het. Toen Fred en Irma besloten om de sprong te wagen, hebben ze het dan ook maar direct groot aangepakt. In het noorden van Italië, in de regio Piemonte, begonnen zij Vecchia Borgata I Muri met zes accommodaties. Fred en Irma zijn al 22 jaar getrouwd en hebben samen 4 kinderen. Irma wilde vanaf jongs af aan al een hotel beginnen en in 2000 werd de gezamenlijke droom van Fred en Irma geboren: een toeristisch bedrijf in Italië beginnen.

“Het Italiaanse leven, de uitdaging en het iets helemaal van onszelf opstarten gaf de doorslag om actief te zoeken naar een geschikte locatie. Dat heeft zo’n 2 jaar geduurd, maar toen we onze woning in 2006 vonden, ging het razendsnel. Het seizoen van 2007 was het eerste jaar dat we gedraaid hebben met gasten.”

Fred en Irma kochten een prachtige karakteristieke woonboerderij van de familie Drocco. Het is een pand met geschiedenis, zo vertelt Irma: “Opa Drocco heeft in 1900 samen met zijn broer 2 aangrenzende panden gebouwd. Opa Drocco kreeg 3 zoons waarvan er 2 de Eerste Wereldoorlog niet overleefd hebben. Hij bad elke dag tot het Mariabeeld, dat tot de dag van vandaag ingebouwd in het pand staat, voor een veilige terugkomst van zijn zoons.

De ene zoon die de oorlog wel overleefde erfde het pand en kreeg samen met zijn vrouw 6 dochters. Zijn bezittingen werden na zijn dood verdeeld over de dochters. 3 van zijn dochters, Laura, Rita en Ines, kregen ieder een appartement in de boerderij. Laura wilde na een paar jaar af van de woning, maar om het pand in de familie te houden, kocht Mario, zoon van Rita, de woning van zijn tante over.”

De eerste 3 appartementen van I Muri heten daarom ook Mario, Rita en Ines, na de namen van hun voormalige bewoners. De overige panden die er bij gekomen zijn, zijn vernoemd naar Giovanni (de man van Rita), Beppe (de aannemer) en Roberto (de grootgrond bewerker). Het is écht een pand met geschiedenis.

Vecchia Borgata I Muri Piemonte

Vecchia Borgata I Muri Piemonte

Vergunningen en uitdagingen

Voor het zover was dat deze appartementen open konden worden gesteld voor gasten, moesten er nog wel wat obstakels overwonnen worden. “Vergunningen zijn én blijven een uitdaging in Italië.” deelt Irma met ons. ” De regels zijn voor iedereen onoverzichtelijk en verschillen van gemeente tot gemeente en zeker per regio. Geduld is een schone zaak en je moet heel snel je Hollandse punctualiteit overboord gooien wil je hier kunnen aarden.”

Ze heeft meteen een goede tip voor wie er ook over droomt om ooit een eigen bedrijf te starten in Italië. “Het is heel belangrijk op goede voet te komen met je buren en overige inwoners van het dorp waar je gaat wonen. Doe moeite om je sociaal te mengen en neem de tijd voor een praatje. Overal is een oplossing voor in Italië mits je open en geduldig bent. Loop achterom met een fles wijn en je bent al halverwege de onderhandelingen.”

Vecchia Borgata I Muri Piemonte

Vecchia Borgata I Muri Piemonte

Leven in De Langhe in Piemonte

“We wonen in De Langhe in Piemonte. Het pand waar ons oog op viel stond hier toevallig. Na een bezoek aan de regio tijdens de Olympische Spelen in 2006 in Turijn werden we verliefd op dit stukje Italië. We verlegden al snel ons zoekterrein van Toscane en Umbrië naar Piemonte en binnen een maand hadden we ons pand gespot.”

Wat maakt deze regio dan zo bijzonder voor jullie, vroegen wij ons af. “Het is niet enorm toeristisch, maar wel bijzonder authentiek. Je vindt hier prachtige natuur, de geweldige keuken (echt een van de beste van Italië!) en heerlijke wijnen (Barolo, Barbaresco, Nebbiolo). De mensen zijn bijzonder gastvrij en behulpzaam en de afstand tot Nederland is prima te doen.”

“Het leven is hier gemoedelijk, zonder stress en hartelijk. Iedereen leeft hier echt met de seizoenen en daar moet je erg aan wennen. Het is ons wel tegengevallen, dat in een prachtig gebied met zo veel ruimte voor iedereen, de mensen ook hier op elkaar mopperen en elkaar weinig gunnen. Zo het was, moet het blijven! Dat is jammer. We kennen veel buren die in onmin met elkaar leven en iedereen heeft wel een mening over iedereen. Wij staan op goede voet met iedereen hoewel ze achter onze rug om ook vast genoeg te kletsen hebben, hahaha.” lacht Irma. “Maar wanneer je jezelf met je eigen leven, druktes en gasten bemoeit, is het werkelijk een heerlijk leven.”

Het beste van twee werelden

Fred en Irma kwamen er wel achter dat er een groot verschil is in de seizoenen. Niet alleen het weer verandert, maar het hele leven. “In de winter gaan mensen in een soort van winterslaap en dat past (nog) niet bij ons leven.” Het gezin besloot hierom om weer deels in Nederland te gaan wonen. Zo profiteren ze van het beste van twee werelden. Hoewel dat elk jaar weer veel geregel betekent in verband met extra verlof voor de kinderen, vinden zij dit een geweldige combinatie.

Wat ze ook merkten, toen zij naar Italië emigreerden, was dat familie en vrienden een tijdelijk verblijf in Piëmonte ook wel zagen zitten. “Ineens ben je een soort ‘goedkoop hotel’. Mensen die langs komen verwachten toch een soort van entertainment en een paar maaltijden per dag, terwijl jij je leven en druktes hebt. Tegenwoordig kunnen we zeggen: sociale contacten doen we in Nederland, in Italië zijn we aan het werk en volledig ter beschikking van onze gasten. Tip aan iedereen die gaat emigreren: laat familie en vrienden in de buurt in een hotel of B&B slapen anders dan bij jou. Zo houd je ieder je vrijheid en kun jij je levensritme gewoon aanhouden.”

Het runnen van een eigen bedrijf in Italië

“Het starten en runnen van een eigen bedrijf in Italië is ontzettend leuk om te doen.” deelt Irma met ons. “De aanvang van het seizoen gaat altijd vol goede moed, energie en passie. Eind september ben je er ook wel weer klaar mee, hahaha.” lacht ze. “Maar dat hoort er bij. Het is hard werken en zeker geen luizenbaantje. Wanneer je het goed wilt doen en je gasten ‘de beste vakantie ooit’ wilt bezorgen, moet je er vol tegenaan.”

Het is hard werken, maar Fred en Irma weten hun gasten daardoor wel een heerlijk verblijf in een mooie omgeving te bieden. “Het bijzondere aan I Muri Piemonte is het besloten karakter, de prachtige ligging en onze tienerweken. Verder hebben we het niveau door de jaren heen opgebouwd van basic naar luxe en we zijn bijna waar we willen eindigen.”

Ze herinneren zich nog goed hoe het was om de eerste gasten te ontvangen. “Het was ontzettend spannend om de eerste gasten te ontvangen. Tot het laatste moment bleven we rondrennen om alles piekfijn in orde te maken. Je bent ontzettend benieuwd hoe de gasten het verblijf ervaren en we gingen tot het uiterste om het ze naar de zin te maken. Door de jaren heen heb je veel ervaring en mensenkennis opgedaan. Inmiddels weten we zodra ze door de poort lopen bij binnenkomst al met wat voor mensen we te maken hebben .”

Een heerlijke vakantie in Piemonte

Een heerlijke vakantie in Piemonte

Bijzondere gasten

In de loop der jaren zijn er heel wat mensen over de vloer gekomen. “Er zijn vele bijzondere gasten. Gasten waar we ook nog steeds contact mee hebben. Al komen ze niet meer op het park (wat geheel terecht is, want er zijn nog heel veel mooie plekken op de aarde), via Facebook en de mailings volgen ze ons nog steeds. Felicitaties over en weer met verjaardagen of behaalde school- of zwemdiploma’s. Dat voelt als een fijne band en grote familie. Dat is mede de reden, dat we begin volgend jaar een gastenreünie willen geven voor ons 12 1/2 jarig bestaan.”

“Het heeft me veel mensenkennis gegeven, groepsdynamiek leren begrijpen en geduld bijgebracht. Het heeft ook vele waardevolle contacten en dierbare herinneringen gebracht. Wat toch mijn mooiste geschenk is, dat we hier samen met onze kinderen (op)gegroeid zijn. Zo bijzonder om hen dit te geven. Die vrijheid, de gemoedelijke manier van leven en het samen werken voor iets. De liefde voor Italië hebben onze kinderen moeiteloos overgenomen.”

Zwembad van Vecchia Borgata I Muri in Piemonte

Zwembad van Vecchia Borgata I Muri in Piemonte

Zwembad van Vecchia Borgata I Muri in Piemonte

Zwembad van Vecchia Borgata I Muri in Piemonte

Een tip voor wie een b&b wil starten

Irma: “Hoe kijk ik terug op de afgelopen jaren? Het is geweldig! Een avontuur. Natuurlijk kom je uitdagingen tegen waar je niet direct raad mee weet, maar ik zou het zo weer doen als ik denk, dat het mijn leven zou verrijken.”

Fred en Irma hebben een goede tip voor wie ook een b&b wil starten in Italië. “Besef dat het heel hard werken is en dat je er niet van de ene op de andere dag bent. Wij zijn nu 12 jaar bezig en nog ieder jaar vinden er verbouwingen en investeringen plaats. Maar juist dat bouwen en groeien vinden wij ontzettend leuk. Wanneer het je droom is, ga er voor! Laat het niet bij dromen blijven, zodat je op je 80e moet zeggen ‘ja, dat hadden we nog eens moeten doen’.”

Wil je meer weten over I Muri? Neem dan een kijkje op imuri-piemonte.com of op de Facebook-pagina.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!