De mooiste culturele dagtrips vanuit Rome

Gezin op Reis in Ostia Antica
Ostia Antica

Rome heeft meer musea, kunstwerken, culturele evenementen en meer historische sites dan je in een mensenleven kan ontdekken. Ook al heeft de stad Rome een schat aan attracties, de prachtige gebieden buiten de stad bieden spectaculaire landschappen en interessante plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Ontdek deze mooie dagtochten vanuit Rome!

De oude Romeinse haven van Ostia Antica

Veel mensen die de hitte van de stad willen ontsnappen reizen door naar kustplaats Ostia Lido. Cultuurliefhebbers stappen een halte eerder uit de trein om Ostia Antica te ontdekken, de grootste archeologische site nabij Rome. Deze havenstad van het oude Rome, die aan de monding van de rivier de Tiber lag, is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Je kunt gemakkelijk een paar uur of een halve dag doorbrengen met het slenteren door de straten en langs de ruïnes van de oude Romeinse haven. Het geeft nieuwsgierige bezoekers een goed beeld van een Romeinse stad met een groot aantal woningen en openbare gebouwen als thermale baden, een amfitheater en een forum. Maar let ook op de prachtige mozaïeken die de vloeren sieren! Dit enorme complex is met de metrolijn B naar Piramide of Magliana en de Ostia Lido trein te bereiken.

Tivoli: villa’s, tuinen en keizerlijke residenties

Amper 25 kilometer van Rome ligt het stadje Tivoli, met drie prachtige villa’s. De renaissance Villa d’Este werd gebouwd in de 16e eeuw voor de beroemde en rijke Este familie uit Ferrara. Vooral de extravagante tuinen trekken de meeste bezoekers. Vergeleken met de Villa d’Este is de Villa Gregoriana bescheiden. In de romantische tuinen van de Villa Gregoriana wandel je langs stromende watervallen en romantische waterpartijen. Ook vind je in Tivoli de indrukwekkende Romeinse ruïnes van de landelijke retraite van de keizer Hadrianus, Villa Adriana. Net als de Villa d’Este is Villa Hadriana UNESCO werelderfgoed. Hier ontvluchtte keizer Hadrianus de drukke en warme stad Rome. Ook tegenwoordig bieden de villa’s en tuinen in de zomer een welkome ontsnapping uit de zomerse drukte en hitte. Tivoli is het makkelijkst bereikbaar per auto. Met het openbaar vervoer reis je vanaf Roma Tiburtina (vanaf Termini te bereiken met metro B) in 35 minuten naar Tivoli. In Tivoli zelf kun je vanaf het station eventueel nog bus 4 nemen die dichtbij Villa Adriana stopt.

Assisi
Assisi

Religieus toerisme in Assisi

Iets verder van Rome ligt Assisi. De stad van patroonheilige Sint Franciscus is een populaire dagtrip en trekt veel religieus toerisme. Met name de imposante Basilica di San Francesco is drukbezocht. Hoog in de heuvels biedt Assisi een eindeloos panoramisch uitzicht. Voor het beste uitzicht op het omliggende platteland klim je naar de oude vesting boven de stad, La Rocca. Assisi ligt op iets meer dan twee per trein van Rome. Vanaf het treinstation neem je vervolgens een bus naar het oude stadscentrum. Assisi is klein genoeg om in een paar uur te bezoeken. Je kan vanuit Rome makkelijk in een dag op en neer gaan, maar je kan een trip naar Assisi eenvoudig combineren met een overnachting in het nabijgelegen Perugia.

Bracciano, Trevignano en Anguillara

Een trio van charmante stadjes ligt aan de oevers van het meer van Bracciano. Bracciano, Trevignano en Anguillara liggen zo’n 35 kilometer van Rome en zijn vanaf Ostiense station in ongeveer een uur te bereiken. Tussen de stadjes onderling rijden bussen, waardoor je de stadjes in een dag of een weekend kan bezoeken. Bracciano wordt gedomineerd door het kasteel dat werd gebouwd tussen 1470 en 1485 door Napoleone Orsini en zijn zoon Gentile Virginio. Trevignano is gelegen aan de noordelijke oever van het Meer van Bracciano; de stad werd gebouwd op een kleine landtong. Anguillara werd, net als Trevignano, gebouwd op de ruïnes van de oude Romeinse villa’s. Elk van de drie stadjes heeft gezellige oude straatjes en waar Bracciano een prachtig zicht biedt op het meer, heeft Anguillara een promenade voor een heerlijke middagwandeling.

Cerveteri
Cerveteri

Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia

De Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia zijn vereerd met een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. De begraafplaatsen weerspiegelen verschillende soorten begrafenispraktijken van de 9e tot de 1e eeuw voor Christus. De Necropolis van Tarquinia bevat meer dan 6.000 graven die uit de rotsen zijn gekerfd. Meer dan 200 hiervan werden beschilderd met complexe en gedetailleerde fresco’s, die verschillende scènes van het Etruskische leven en dood verbeelden. De necropolis in de buurt van Cerveteri (Banditaccia) bevat duizenden graven die zijn georganiseerd in een stedelijke indeling, met straten, pleinen en diverse wijken. In het Nationaal Archeologisch Museum van Cerveteri worden artefacten tentoongesteld die zijn gevonden bij archeologische sites in het gebied.

De bloementapijten van Genzano

Genzano is een klein stadje aan de rand van een vulkanisch meer, het Lago di Nemi. Genzano heeft een klein maar mooi historisch centrum dat bestaat uit kleine steegjes en smalle straatjes, een enorme paleis uit de 18e eeuw en een prachtig uitzicht biedt over het meer. Breng je een bezoek aan Genzano, ga dan in juni. Dan vindt de belangrijkste religieuze gebeurtenis van het jaar plaats. Het Infiorata di Genzano wordt ieder jaar gevierd tijdens de Corpus Domini viering. De belangrijkste straat van de stad is bedekt met tapijten van bloemen. De laatste dag van het evenement eindigt met een parade in traditionele kostuums, waarna de kinderen over de tapijten mogen rennen.

Viterbo, stad van pausen en etrusken

Het levendige Viterbo heeft een prachtig middeleeuws centrum. Binnen de oude stadsmuren lopen verschillende pittoreske straatjes. Via de kronkelige Via San Lorenzo wandel je naar het indrukwekkend pauselijk paleis. Gesticht door de Etrusken en later overgenomen door de Romeinen, ontwikkelde Viterbo zich tot een belangrijk middeleeuws centrum. In de 13e eeuw werd het zelfs zetel van de pausen. De stad werd zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, maar een groot deel van de historische kern van de stad is bewaard gebleven of prachtig gerestaureerd. Ongeveer 70 km ten noordwesten van Rome is Viterbo in ongeveer anderhalf uur per trein te bereiken.

Rome heeft veel te bieden. Ben je echter op zoek naar variëteit of wil je gewoon even weg uit de drukke stad, dan bieden Lazio en de naburige regio’s – Umbrië, Toscane en Campanië – een schat aan steden en bezienswaardigheden. Kies jij voor een van deze dagtrips vanuit Rome, of heb je nog betere tips?

 

More from Aniek Rooderkerken

Beeldschone boeken in hemelse sferen

Vandaag een post over iets dat mij aan het hart gaat. Iedereen...
Read More

11 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *