Home Midden-ItaliëLazio De mooiste culturele dagtrips vanuit Rome

De mooiste culturele dagtrips vanuit Rome

door Aniek Rooderkerken
Ostia Antica

De mooiste culturele dagtrips vanuit Rome

Rome heeft meer musea, kunstwerken, culturele evenementen en meer historische sites dan je in een mensenleven kan ontdekken. Ook al heeft de stad Rome een schat aan attracties, de prachtige gebieden buiten de stad bieden spectaculaire landschappen en interessante plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Ontdek deze mooie dagtochten vanuit Rome!

De oude Romeinse haven van Ostia Antica

Veel mensen die de hitte van de stad willen ontsnappen reizen door naar kustplaats Ostia Lido. Cultuurliefhebbers stappen een halte eerder uit de trein om Ostia Antica te ontdekken, de grootste archeologische site nabij Rome. Deze havenstad van het oude Rome, die aan de monding van de rivier de Tiber lag, is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Je kunt gemakkelijk een paar uur of een halve dag doorbrengen met het slenteren door de straten en langs de ruïnes van de oude Romeinse haven. Het geeft nieuwsgierige bezoekers een goed beeld van een Romeinse stad met een groot aantal woningen en openbare gebouwen als thermale baden, een amfitheater en een forum. Maar let ook op de prachtige mozaïeken die de vloeren sieren! Dit enorme complex is met de metrolijn B naar Piramide of Magliana en de Ostia Lido trein te bereiken.

Tivoli: villa’s, tuinen en keizerlijke residenties

Amper 25 kilometer van Rome ligt het stadje Tivoli, met drie prachtige villa’s. De renaissance Villa d’Este werd gebouwd in de 16e eeuw voor de beroemde en rijke Este familie uit Ferrara. Vooral de extravagante tuinen trekken de meeste bezoekers. Vergeleken met de Villa d’Este is de Villa Gregoriana bescheiden. In de romantische tuinen van de Villa Gregoriana wandel je langs stromende watervallen en romantische waterpartijen. Ook vind je in Tivoli de indrukwekkende Romeinse ruïnes van de landelijke retraite van de keizer Hadrianus, Villa Adriana. Net als de Villa d’Este is Villa Hadriana UNESCO werelderfgoed. Hier ontvluchtte keizer Hadrianus de drukke en warme stad Rome. Ook tegenwoordig bieden de villa’s en tuinen in de zomer een welkome ontsnapping uit de zomerse drukte en hitte. Tivoli is het makkelijkst bereikbaar per auto. Met het openbaar vervoer reis je vanaf Roma Tiburtina (vanaf Termini te bereiken met metro B) in 35 minuten naar Tivoli. In Tivoli zelf kun je vanaf het station eventueel nog bus 4 nemen die dichtbij Villa Adriana stopt.

Assisi

Assisi

Religieus toerisme in Assisi

Iets verder van Rome ligt Assisi. De stad van patroonheilige Sint Franciscus is een populaire dagtrip en trekt veel religieus toerisme. Met name de imposante Basilica di San Francesco is drukbezocht. Hoog in de heuvels biedt Assisi een eindeloos panoramisch uitzicht. Voor het beste uitzicht op het omliggende platteland klim je naar de oude vesting boven de stad, La Rocca. Assisi ligt op iets meer dan twee per trein van Rome. Vanaf het treinstation neem je vervolgens een bus naar het oude stadscentrum. Assisi is klein genoeg om in een paar uur te bezoeken. Je kan vanuit Rome makkelijk in een dag op en neer gaan, maar je kan een trip naar Assisi eenvoudig combineren met een overnachting in het nabijgelegen Perugia.

Bracciano, Trevignano en Anguillara

Een trio van charmante stadjes ligt aan de oevers van het meer van Bracciano. Bracciano, Trevignano en Anguillara liggen zo’n 35 kilometer van Rome en zijn vanaf Ostiense station in ongeveer een uur te bereiken. Tussen de stadjes onderling rijden bussen, waardoor je de stadjes in een dag of een weekend kan bezoeken. Bracciano wordt gedomineerd door het kasteel dat werd gebouwd tussen 1470 en 1485 door Napoleone Orsini en zijn zoon Gentile Virginio. Trevignano is gelegen aan de noordelijke oever van het Meer van Bracciano; de stad werd gebouwd op een kleine landtong. Anguillara werd, net als Trevignano, gebouwd op de ruïnes van de oude Romeinse villa’s. Elk van de drie stadjes heeft gezellige oude straatjes en waar Bracciano een prachtig zicht biedt op het meer, heeft Anguillara een promenade voor een heerlijke middagwandeling.

Cerveteri

Cerveteri

Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia

De Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia zijn vereerd met een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. De begraafplaatsen weerspiegelen verschillende soorten begrafenispraktijken van de 9e tot de 1e eeuw voor Christus. De Necropolis van Tarquinia bevat meer dan 6.000 graven die uit de rotsen zijn gekerfd. Meer dan 200 hiervan werden beschilderd met complexe en gedetailleerde fresco’s, die verschillende scènes van het Etruskische leven en dood verbeelden. De necropolis in de buurt van Cerveteri (Banditaccia) bevat duizenden graven die zijn georganiseerd in een stedelijke indeling, met straten, pleinen en diverse wijken. In het Nationaal Archeologisch Museum van Cerveteri worden artefacten tentoongesteld die zijn gevonden bij archeologische sites in het gebied.

De bloementapijten van Genzano

Genzano is een klein stadje aan de rand van een vulkanisch meer, het Lago di Nemi. Genzano heeft een klein maar mooi historisch centrum dat bestaat uit kleine steegjes en smalle straatjes, een enorme paleis uit de 18e eeuw en een prachtig uitzicht biedt over het meer. Breng je een bezoek aan Genzano, ga dan in juni. Dan vindt de belangrijkste religieuze gebeurtenis van het jaar plaats. Het Infiorata di Genzano wordt ieder jaar gevierd tijdens de Corpus Domini viering. De belangrijkste straat van de stad is bedekt met tapijten van bloemen. De laatste dag van het evenement eindigt met een parade in traditionele kostuums, waarna de kinderen over de tapijten mogen rennen.

Viterbo, stad van pausen en etrusken

Het levendige Viterbo heeft een prachtig middeleeuws centrum. Binnen de oude stadsmuren lopen verschillende pittoreske straatjes. Via de kronkelige Via San Lorenzo wandel je naar het indrukwekkend pauselijk paleis. Gesticht door de Etrusken en later overgenomen door de Romeinen, ontwikkelde Viterbo zich tot een belangrijk middeleeuws centrum. In de 13e eeuw werd het zelfs zetel van de pausen. De stad werd zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, maar een groot deel van de historische kern van de stad is bewaard gebleven of prachtig gerestaureerd. Ongeveer 70 km ten noordwesten van Rome is Viterbo in ongeveer anderhalf uur per trein te bereiken.

Rome heeft veel te bieden. Ben je echter op zoek naar variëteit of wil je gewoon even weg uit de drukke stad, dan bieden Lazio en de naburige regio’s – Umbrië, Toscane en Campanië – een schat aan steden en bezienswaardigheden. Kies jij voor een van deze dagtrips vanuit Rome, of heb je nog betere tips?

Meer lezen:

11 comments

ivonne calis 22 augustus 2016 - 13:23

Leuk al die extra tips, zeker als je al eens eerder in Rome bent geweest of je hebt wat meer dagen de tijd. Met uitzondering van Assisi (en Rome zelf) ben ik nog nergens geweest. Een volgende keer….

Reply
Yvonne 22 augustus 2016 - 15:01

Oh wow, ik durf te wedden dat al deze bezienswaardigheden een stuk rustiger zijn dan Rome zelf. Ik ben zelf ook nog niet op 1 van deze plekken geweest, de eerste 2 keren in Rome me echt op de stad gericht, maar wie weet een volgende keer!

Reply
ensanne 22 augustus 2016 - 21:12

Goede tips zeg! Ik ben wel in Rome geweest en in Toscane, maar niet lager in de ‘neus’

Reply
Sanne 24 augustus 2016 - 09:56

Handige tips als je even aan de drukte van Rome zelf wilt ontsnappen. De plaatjes racciano, Trevignano en Anguillara lijken me een bezoek zeker meer dan waard!

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 24 augustus 2016 - 10:17

Fijne tips! Zeker als je voor een tweede keer naar Rome gaat en de ‘drukte van de stad’ even wilt ontvluchten!

Reply
karlien 24 augustus 2016 - 11:56

Wat een goede tips! Als ik in Rome ben ga ik meestal een dag naar het strand, weet niet hoe het daar heet. Maar dat is ook erg fijn om even uit de hitte en de drukte te zijn. Verder is Rome een van mijn favoriete steden trouwens.

Reply
Jessica 24 augustus 2016 - 17:38

Rome is een van mijn lievelingssteden, maar ik zie dat er in de omgeving ook genoeg te ontdekken is! Leuk artikel 🙂 Een vriendinnetje van me gaat bijna naar Rome, dus ze heeft ongetwijfeld iets aan dit artikel 😉

Reply
Jenny - ikreis.net 24 augustus 2016 - 17:40

Leuke tips!

Ik ken alleen Tivoli, en dat vond ik erg mooi.

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 24 augustus 2016 - 18:58

Wat een goede tips! Ik ben dol op Rome maar ben nog nooit buiten de stad geweest. Ga ik zeker onthouden voor een volgend bezoek.

Reply
Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 augustus 2016 - 15:47

Mooi overzicht! Al vond ik het in Rome zo leuk dat ik helemaal geen dagtrip hoefde te maken. Laat mij mijn dagen maar vullen met wijn drinken en pizza eten ;)!

Reply
anto 27 augustus 2016 - 11:28

Frustrerend toch, dat je het nooit allemaal kunt ontdekken? Dat heb ik met wandelen, er valt zo veel te lopen, je kunt nooit alles doen in je leven …

Reply

Laat een bericht achter!