Home Italië Verliefd op Piemonte

Verliefd op Piemonte

door Redactie
Xandra in Piemonte

Verliefd op Piemonte

Het is een minder bekende regio: Piemonte in Noord-Italië. Vaak moet ik uitleggen waar het ligt: het gebied rond Turijn, tegen Frankrijk en Zwitserland aan. Dan gaat er vaak wel een belletje rinkelen. Piemonte heeft mijn hart gestolen. De glooiende heuvels met wijnranken die onderbroken worden door middeleeuwse dorpjes behoren tot het Unesco erfgoed. De vergezichten zijn werkelijk fabelachtig. Zodra je Piemonte binnenrijdt, vertraagt je tred. Het grote onthaasten is begonnen. 

La Morra, een tractor tussen de wijnranken
La Morra, een tractor tussen de wijnranken

Wijngebied

Piemonte is het gebied voor de Bourgondiër. De beste wijnen worden in het dit prachtgebied geproduceerd. De koning van de wijnen, de Barolo komt hier vandaag. Voor wie geen wijnliefhebber is, het is vergelijkbaar met de Champagne in Frankrijk. De bekendste wijnen zijn de Barbera, Barbaresco en Moscato. Als je over de kronkelende wegen door het wijngebied rijdt, kom je de historische wijnboerderijen vanzelf tegen.

Wijnen uit Piemonte
Wijnen uit Piemonte

Piemonte is verder de bakermat van de slow food. Eten is hier geen noodzakelijke kwaad, maar levert een belangrijke bijdrage aan je levensgeluk. Uren tafelen is dus heel gebruikelijk. De Piëmontese keuken typeert zich door pure gerechten zonder opsmuk. Hierbij worden veelal lokale producten gebruikt. Daarbij is de diamant de truffel. Deze delicatesse wordt ter plekke over een gerecht geschaafd of als ingrediënt gebruikt. Andere lokale producten zijn onder meer Toma (kaasje), grissini (soort soepstengels), hazelnoten en risottorijst. De regio telt meer dan 40 sterrenrestaurants, al eet je ook voortreffelijk in een plaatselijk eetcafé.

De Piëmontese keuken
De Piëmontese keuken
Lokale producten uit Piemonte
Lokale producten uit Piemonte

Piemonte

Even terug naar de lokale producten. Risottorijst? In Europa? Door het subtropisch klimaat op de Povlakte is het mogelijk om rijst te kweken. In de buurt van Navara en Vercelli zie je dan ook uitgestrekte rijstvelden. Het grappige is, dat de regio daarentegen eveneens bergen. Een groter contrast is niet denkbaar. In het noorden en het westen liggen namelijk de Alpen. Dat maakt skiën in de winter met een prachtzonnetje mogelijk.

In Turijn
In Turijn

De hoofdstad van Piemonte is Turijn. Deze barokke stad is een bezoek waard. De stad is rechtlijnig van opzet en kenmerkt zich door grote pleinen met paleizen, kerken en barokke gebouwen. Verder zijn er een aantal interessante musea zoals het Museo dell’Automobile en Museo Egizio. Het echte Italiëgevoel krijg je in de eeuwenoude dorpjes, zoals La Morra, Neive en Cherasco. Slenter door de straatjes en laat je verrassen door middeleeuwse torens, kastelen, paleizen en kerken. Laat je omarmen door zo’n pittoresk dorp. Drink een cappuccino, geniet van de lunch of neem een mooi glas wijn op een terras.

Cherasco
Cherasco

Toerisme

Piemonte is niet overbevolkt door toerisme, behalve bij het populaire Lago Maggiore is het drukker. Aan het meer liggen mondaine badplaatsen met schitterende hotels. Een bezienswaardigheid die je daar niet mag missen zijn de Borromeïsche eilanden. Met een watertaxi kun je een dagje eilandhoppen en je vergapen aan protserigheid van de familie Borromee.

Isola Bella in het Lago Maggiore
Isola Bella in het Lago Maggiore
Belvedere La Morra
Belvedere La Morra

Wat is verder leuk om te doen? De antiekmarkt van Asti, de grootste outlet van Europa Servalle Designer Outlet of de Molino Ottino in Biella bijvoorbeeld. Maar een truffeltocht, wijnproeverij of wandeltocht door de bergen is natuurlijk ook plezierig.

Overnachten kun je in een hotel, op een camping, bij een agriturismo of een B&B. Wat zou je mooi zijn als je een Italiaans familielid zou hebben om te logeren. Mijn Italiaanse tante is thuis in Piemonte. Zij weet de leukste plekken om te logeren, zien, doen en beleven. Vraag haar gerust als je iets wilt weten over de Piemonte! 

Ciao ciao, Tante Xandra

Xandra brengt op haar website ‘Mijn Italiaanse tante’ alles van de Piemonte samen. Het leukste om te doen, zien en beleven. Mooie agriturismo ’s, fijne restaurantjes en lekkere wijnen. Ook vind je informatie over de regio, reismogelijkheden en wat dit gebied typeert.

Disclaimer: alle foto’s via Mijn Italiaanse Tante

Xandra in Piemonte
Xandra in Piemonte

Meer lezen:

Laat een bericht achter!