Home Noord-ItaliëEmilia-Romagna Met de camper naar Italië

Met de camper naar Italië

door Aniek Rooderkerken
San Leo, Italië

Met de camper naar Italië

De ultieme vrijheid heb je wanneer je met de camper naar Italië reist. Dan kan je gaan en staan waar je wil en je camper parkeren waar het uitzicht mooi is. Wij zochten het voor je uit: op deze plekken in Noord-Italië kan je met een camper staan. Ga jij op reis, lees dan al deze tips voor een mooie reisroute! Heb je geen camper? Je kunt ook een Camper via Goboony huren

De Großglockner in Oostenrijk

In een ruk naar Italië rijden, waarom zou je? Maak eerst een stop bij de Großglockner in Oostenrijk. Met een hoogte van 3798 meter is dit de hoogste berg van Oostenrijk. Je kunt hier ook nog eens over een van de mooiste bergwegen ter wereld rijden, de 48 km lange Großglockner Hochalpenstraße. Deze loopt van Bruck in het Salzachtal over de Hochtor naar Heiligenblut tot aan de Großglockner.

Op de route die na de Großglockner volgt, ligt Nationalpark Camping Grossglockner in Heiligenblut. Een mooie camping, geschikt voor campers en met goede camperfaciliteiten, ook voor de wintersport. Je vindt hier echt Oostenrijkse Gemütlichkeit en zeer behulpzame eigenaars. En je bevindt je op een prachtige plek tussen de bergen, dus je kunt hier mooie wandelingen maken.

Naturpark Dei Zinnen / Parco Naturale Tre Cime

Eenmaal de Italiaanse grens over kom je al snel uit bij Naturpark Dei Zinnen / Parco Naturale Tre Cime. Dit natuurpark ligt tussen het Pustertal of Val Pusteria, het Sextental of Val di Sesto en het Höhlensteintal of Val di Landro. Meest bekend zijn natuurlijk wel de legendarische bergpieken Tre Cime. Het natuurpark is een ideale omgeving voor wandelaars, fietsers en mountainbikers.

Bijna net zo mooi is het ongerepte Nationaal Park Dolomiti Bellunesi. Het ligt vlakbij Feltre, een stad in de provincie Belluno en de regio Veneto. De stad ligt aan de rivier de Stizzon. Op zo’n 300 meter van het centrum ligt de Area Comunale, aan de Viale Achille Gaggia. Je kunt hier voor 8€ kamperen op een rustige camperplaats.  Je bent dan dicht bij het historische middeleeuwse ommuurde centrum (Borgo Verticale) met een burcht, kathedraal, kerken, musea, een wapenzaal…. De moeite waard om te ontdekken!

Marina di Ravenna aan de Adriatische kust

Dan heb je de keuze: blijf je in de buurt van de Italiaanse meren zoals het Gardameer of reis je zuidelijker? Wil je na de bergen een paar dagen aan het strand vertoeven, dan kun je de rit maken naar Marina di Ravenna aan de Adriatische kust. Je vindt hier camperplaatsen op een parkeerplaats pal aan de haven en het strand.

Het havenstadje Marina di Ravenna heeft een bijna drie kilometer lange pier. Vanaf de kampeerplaats kun je dus prima de haven en de (vis)restaurantjes ontdekken of op het strand liggen. Let wel: op de kampeerplaats mag de luifel niet uit en mag je geen stoelen bij de camper plaatsen. Dan riskeer je een boete van 70€. Ook zijn er geen honden toegestaan op het strand (een boete van maar liefst 200€).

Marina di Ravenna, Adriatische kust

Marina di Ravenna, Adriatische kust

Op rondreis door Italië

Op rondreis door Italië

Iets zuidelijker, onder Cesenatico, ligt Igea Marina. Op 50 meter van het strand van de Adriatische kust kun je kamperen op de Area Attrezzata Rio Pircio. Dit is een kampeerplaats met volledige faciliteiten. De kampeerplaats is zeer schoon met nieuw sanitair, een vriendelijke ontvangst en je betaalt per dag 16€ inclusief stroom*. Een aanrader dus! Wekelijks komt er een viskraam en een leverancier van specialiteiten van Puglia. Het centrum is zo’n 500 meter lopen.

Volterra, de mooiste stad van Toscane

Schreven we eerder al een blog over Volterra, een van de mooiste stadjes van Toscane, nu hebben we er ook een kampeertip bij. Net buiten de stad vind je vlak bij de Fonti di Docciola een mooi camperterrein. Je betaalt 12€ per dag voor je kampeerplek en voor 1€ per 12 uur heb je hier stroom bij. Loop je de trappen bij de Fonti di Docciola omhoog, dan ben je meteen in het oude stadscentrum van Volterra.

Kamperen bij Cortona

Ook een mooi Toscaans plekje is Cortona. Cortona is een toeristisch stadje en is vooral bekend als de woonplaats van Frances Mayes. Op zo’n 500 meter van het centrum kun je gratis kamperen op de Parcheggio Comunale, aan de Viale Cesare Battisti.

Een aanrader: op amper 10 kilometer van Cortona ligt Castiglion Fiorentino. Hier parkeer je de camper op de grote Parcheggio Comunale, aan het Piazzale Garibaldi. Hier heb je alleen een toilet en verder geen faciliteiten. Wel parkeer je dan vlakbij een geweldig historisch centrum, met oude stadspoorten, de Torre del Cassero, en de Loggia Vasariana uit 1513. Vasari heeft hieraan restauratie werken gedaan. En je hebt hier Romaanse en Etruskische opgravingen, het Convento dei Cappuccini, en veel meer. Kortom, een aanrader met echt Italiaanse sfeer.

Mooiste plekje voor de camper

Het mooiste plekje voor de camper vonden we in Fortullino aan de Middellandse Zee, een stukje onder Livorno. Dit is een terrassen camping (volg gewoon de gele bordjes met een camper erop). Je staat hier tussen de cipressen en olijfbomen. Het eigen (rots)strand bereik je na een korte wandeling door het bos. Je betaalt hier 15€ per dag inclusief stroom. Er zijn geen toiletgebouwen, wel buitendouches met koud water en twee douches met warm water (tegen betaling van 50 cent).

En in Sestri Levante:

Deze blog is ontstaan met dank aan Goboony.

Heb je nog kampeertips in (Noord)Italië?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!