San Gennaro en het wonder van het bloed

Processie van San Gennaro
Processie van San Gennaro

Ieder jaar op 19 september houdt de hele stad Napels zijn adem in. Want ieder jaar vindt er op deze dag een ongelofelijk en traditioneel wonder plaats: Het eeuwenoude bloed van San Gennaro, patroonheilige van de stad, wordt vloeibaar.

San Gennaro (of de heilige Januarius zoals wij hem kennen) was bisschop van Benevento en werd in het jaar 305 onthoofd tijdens de vervolging van de christenen door Diocletianus. Volgens de legende ving een vrouw wat van het bloed van San Gennaro op en bewaarde dit in een kleine ampul. Het geraamte en het bloed van de heilige werden een tiental jaren na zijn dood overgebracht naar Napels en werden bewaard in de catacomben van de stad. Sinds de 17e eeuw liggen de overblijfselen van Gennaro in een crypte onder het hoofdaltaar van de kathedraal van Napels.

Het bloedwonder van San Gennaro

Op drie dagen worden deze relikwieën van de heilige echter uit zijn crypte gehaald; op 19 september om zijn martelaarschap te herdenken, op 16 december omdat op deze dag in 1631 San Gennaro de stad beschermde tegen een uitbarsting van de Vesuvius en de zaterdag vóór de eerste zondag in mei, om de hereniging van San Gennaro’s relieken te herdenken. Op deze drie dagen per jaar vindt er een wonder plaats; het bloedwonder van San Gennaro.

Tijdens deze feestdagen worden de relikwieën in een processie van de kathedraal naar het klooster van Santa Chiara gedragen. Hier houdt de aartsbisschop de zilveren reliekhouder met de ampul hoog in de lucht en kantelt het, om te laten zien dat de inhoud ervan een vaste vorm heeft, en plaatst het vervolgens hoog op het altaar. Na een intens gebed door de gelovigen, wordt het korrelige en eeuwenoude bloed in de ampul plots vloeibaar. De ampul blijft acht dagen op het altaar staan en de aartsbisschop kantelt regelmatig de reliekschrijn om te laten zien dat de inhoud daadwerkelijk vloeibaar is gebleven.

Saint_Januarius

Vreugde in Napels

Wanneer het wonder weer heeft plaatsgevonden heerst er grote vreugde in de stad, want velen geloven dat het wonder van het bloed de stad beschermt tegen onheil en het uitblijven van het wonder doet de bijgelovige inwoners rampen verwachten. De adem wordt dus ingehouden en heel Napels wacht met spanning op het schouwspel, dat soms wel uren of dagen op zich laat wachten. Er zijn zelfs feestdagen waarop het bloed gestold blijft, een gebeurtenis die alleen maar slechts nieuws kan brengen…. Zo behield het bloed zijn vaste vorm in 1527, toen een epidemie van de pest uitbrak, toen een zware aardbeving de stad trof in 1980 en bij verschillende uitbarstingen van de Vesuvius. En het wonder bleef uit bij de inval van Napoleon in Napels.

Gelukkig kregen we gisteren goed nieuws en staat de stad geen ramp te wachten; ook dit jaar is het bloed van de heilige weer vloeibaar geworden. Geen rampspoed voor de stad dus, maar in plaats hiervan een waar wonder! De aartsbisschop heeft namelijk verklaard dat door toedoen van de patroonheilige van Napels de voetbalclub van de stad een wedstrijd in de Champions League gewonnen heeft tegen Borussia Dortmund!

Reliekbuste van san Gennaro
Reliekbuste van san Gennaro

* Napoli assisted by San Gennaro

More from Aniek Rooderkerken

Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer

Sacro Monte… een heilige berg? Je vindt deze in Noord-Italië. Felicia Dekkers...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *