De 10 mooiste Italiaanse kathedralen

Italië herbergt talloze prachtige kerken, kloosters en kathedralen. Vandaag gaan we op zoek naar de mooiste 10 Italiaanse kathedralen die een bezoek meer dan waard zijn, vanwege de prachtige architectuur of het indrukwekkende interieur. Van Milaan tot Sicilië en van de Noormannen tot aan de Gotiek, we reizen heel Italië door.

Orvieto – Duomo di Orvieto; de prachtige façade van deze kathedraal in een revolutionair gotische stijl, werd gebouwd door de Sienese architect Lorenzo Maitani. Het majestueuze en kleurige interieur bevat omvangrijke fresco’s van Luca Signorelli.

Orvieto - Duomo di Orvieto

Orvieto – Duomo di Orvieto

Milaan – Duomo Santa Maria Nascente; ‘s wereld grootste Gotische kathedraal is een waar meesterwerk aan het Piazza del Duomo in het hart van Milaan. Op de Dom zie je tientallen torentjes en duizenden beelden.

Milaan - Duomo Santa Maria Nascente

Milaan – Duomo Santa Maria Nascente

Rome – San Giovanni in Laterano; De Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen (San Giovanni in Laterano) is een van de zeven pelgrimskerken van Rome en de voornaamste van de vier pauselijke basilieken.

Rome - San Giovanni in Laterano

Rome – San Giovanni in Laterano

Florence – Santa Maria del Fiore; Midden in het historische centrum van Florence en tegenover het Baptisterium staat de Basilica di Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo. De op drie na grootste kathedraal van Europa staat bekend om de prachtige Domkoepel van Brunelleschi!

Florence - Santa Maria del Fiore

Florence – Santa Maria del Fiore

Monreale – Cattedrale di Monreale; Monreale is vooral bekend vanwege haar prachtige 12de-eeuwse domkerk, gebouwd in opdracht van Willem II van Sicilië. In deze Siciliaanse kerk zijn overal de Normandische en Arabische elementen te herkennen en mozaïeken bedekken het grootste deel van het interieur van de kerk.

Monreale - Cattedrale di Monreale

Monreale – Cattedrale di Monreale

Mozaïeken in Monreale - Cattedrale di Monreale

Mozaïeken in Monreale – Cattedrale di Monreale

Parma – Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta; het interieur van de Kathedraal van Parma is adembenemend, met fresco’s, muurschilderingen en als hoogtepunt Correggio’s grandioze Hemelvaart van Maria in de koepel. van de hand van Il Correggio. Maar ook de achthoekige doopkapel van wit en roze marmer is een prachtig.

Parma - Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta

Parma – Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta

Palermo – Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta; de kathedraal van Palermo is gewijd aan Maria-Tenhemelopneming en wordt gekenmerkt door de vele bouwstijlen. De Arabieren maakten na hun verovering van Sicilië van de kathedraal een moskee en toen de kathedraal in 1169 door een aardbeving beschadigd raakte, werd deze herbouwd in Arabisch-Normandische architectuur.

Palermo - Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta

Palermo – Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta

Siena – Duomo di Siena of Cattedrale di Santa Maria Assunta; de rijkversierde façade van de kathedraal van Siena werd in 1380 voltooid in indrukwekkend zwart en wit marmer. Het is een van de beste voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. Bekijk naast de dom ook de 77 meter hoge campanile.

Siena - Duomo di Siena of Cattedrale di Santa Maria Assunta

Siena – Duomo di Siena of Cattedrale di Santa Maria Assunta

Torcello, Venetië – Santa Maria dell’Assunta; de prachtige kathedraal van Santa Maria Assunta op het eiland Torcello was de eerste kathedraal in de Lagune van Venetië. De kerk in Veneto-Byzantijnse stijl werd al gesticht in het jaar 639 en bevat mooie mozaïeken van de Madonna en het Laatste Oordeel.

Torcello, Venetië - Santa Maria dell'Assunta

Torcello, Venetië – Santa Maria dell’Assunta

Welke kathedralen heb jij al bewonderd?

Meer lezen:

2 comments

stef7sa 24 april 2015 - 14:13

Die van Monreale is inderdaad stupendo!

Reply
Lotje 27 april 2015 - 20:29

Palermo does it for me.

Reply

Laat een bericht achter!