Home Italiaanse keuken Zomerse citroensorbet – sorbetto al limone Siciliano

Zomerse citroensorbet – sorbetto al limone Siciliano

door Aniek Rooderkerken
Recept voor citroensorbet

Recept voor citroensorbet

Een heerlijk zomers recept is deze sorbetto al limone siciliano ofwel citroensorbet. Het is een verfrissend zoetzuur dessert. Het kost je maar een kwartiertje om het te maken en een paar uur geduld tot de sorbet bevroren is. Ook heerlijk om te serveren tussen het voor- en hoofdgerecht!

Zomerse citroensorbet – Sorbetto al limone Siciliano

Op een zomerse dag is er niets heerlijker dan een friszure citroensorbet. Je proeft in dit nagerecht echt de smaak van Sicilië. Je kan dit eenvoudig recept voor citroensorbet maken in een kwartier, plus wat geduld tot het bevroren is. En je hebt geen ijsmachine nodig, wel zo fijn!

Ingrediënten:

  • 330 gram fijne kristalsuiker
  • 2,5 deciliter citroensap (ongeveer 10 citroenen, liefst biologisch)
  • 1 deciliter limoncello
  • 5,5 deciliter water
  • 6-8 halve citroenen, uitgehold en bevroren
  • Een kleine hoeveelheid citroenrasp

Bereiding:

Verwarm de kristalsuiker en 3,5 deciliter water in een pan op halfhoog vuur tot de suiker oplost. Breng het suikerwater aan de kook en laat nog 2 minuten koken. Laat het mengsel helemaal afkoelen.

Voeg het citroensap, de limoncello en 2 deciliter water toe aan de suikersiroop. Roer door elkaar.

Bevries het mengsel in een metalen bak of in een schaal. Na twee uur breek je met een vork de ijskristallen kapot. Herhaal dit iedere twee uur tot je een fijne sorbettextuur hebt.

Serveer de sorbet in de bevroren citroenhelften, met een klein beetje citroenrasp erop.

Citroensorbet zonder limoncello

Wil je een citroensorbet maken zonder limoncello? Probeer dan eens dit alternatief recept voor citroensorbet. Meng hiervoor het suikerwater met het citroensap en laat dit twee uur opstijven in de diepvries. Een kwartier voor het opdienen mix je de sorbet in een keukenmachine samen met één eiwit, tot er een smeuïge massa ontstaat. Eventueel kan je nog een scheut wodka toevoegen. Zet de sorbetto nog 10 minuten terug in de vriezer.

Tips!

  • Door de citroensorbet in een halve citroen te presenteren wordt het recept extra feestelijk. Hol hiervoor de citroenhelften uit en leg deze een paar uur in de vriezer.
  • Je kan de citroensorbet ook serveren in kleine porties tussen het voor- en hoofdgerecht.
  • Voeg eventueel (voor je de sorbet laat opstijven in de vriezer) met de staafmixer fijn gepureerd fruit toe, zoals frambozen, aardbeien, bramen, grapefruit of bosbessen.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!