Home Italiaanse keuken Mijn favoriete Italiaanse gerechten

Mijn favoriete Italiaanse gerechten

door Aniek Rooderkerken
Mijn favoriete Italiaanse recepten

Mijn favoriete Italiaanse gerechten

Deze week werd mij gevraagd wat mijn favoriete gerecht is. Dat het iets Italiaans zou zijn was al snel duidelijk, want voor pasta mag je mij midden in de nacht wakker maken. Maar mijn favoriete gerecht is waarschijnlijk toch de melanzane alla parmigiana. Dit zijn mijn favoriete Italiaanse gerechten.

Focaccia

Een echte broodliefhebber ben ik niet. Maar een stukje focaccia, met een scheutje goede olijfolie en wat korrels zeezout er overheen… daarvoor maak ik een uitzondering. En dan liefst nog focaccia met rozemarijn, die ik volop in de tuin heb staan.

Melanzane alla parmigiana

Dit is voor mij een van de meest heerlijke recepten: Melanzane alla parmigiana. Plakken aubergine met tomatensaus en flink wat parmezaanse kaas, uit de oven.

Pasta pesto

De reden dat er altijd wel ergens een basilicumplantje in mijn huis of tuin staat, is dat je hier binnen no time een heerlijke pasta pesto mee maakt. Wat geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas, goede olijfolie en basilicum, zout en wat citroensap, meer heb je niet nodig.

Penne carbonara

Nóg sneller op tafel en net zo lekker is voor mij de pasta carbonara. Dit gerecht maak je – anders dan sommigen denken – zonder room en is comfort food ten top

Gegrilde groenten

Ze passen perfect als bijgerecht bij praktisch iedere pasta: gegrilde groenten. Zo simpel te maken en ontzettend lekker! Aubergine en courgette blijven populair maar je kan natuurlijk onbeperkt variëren.

Risotto
Risotto

Risotto

De echte Italiaanse risotto kan ook niet ontbreken. Je kan alle kanten op, zo lang je maar goede risotto rijst gebruikt, zoals de Acquerello. Het fijne is dat je met risotto onbeperkt kan experimenten. Van overheerlijke pompoenrisotto, tot risotto al Barolo, doperwtjesrisotto met munt of – lekker inde herfst- risotto met eekhoorntjesbrood of kastanjes. Om bij te watertanden.

Caponata Siciliana

Caponata Siciliana is een eenvoudig te bereiden en typisch Siciliaans gerecht. Het groentegerecht is vooral gebaseerd op aubergines (die zie je vaak terugkomen in deze lijst) en kan zowel koud als antipasto, warm als bijgerecht, als pastasaus gegeten worden.

Pizza Margherita 

Deze lijst met gerechten uit Italië is niet compleet zonder pizza. De beste pizza at ik uiteraard in Napels en favoriet is de pizza margherita met als ingrediënten tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie. Simpel, maar heerlijk.

Burrata
Burrata

Burrata

Geen gerecht maar zo lekker dat ik het los eet. Burrata, eventueel met wat kleine zoete tomaatjes en olijfolie erbij. Liefst onderdeel van een de antipasti, allemaal uitgebreide kleine voorgerechtjes.

Wat zijn jouw favoriete Italiaanse gerechten?

Meer lezen:

1 comment

René Strijbosch 20 oktober 2019 - 20:31

Spaghetti putanesca

Reply

Laat een bericht achter!