Home Italiaanse keuken 6 heerlijke Italiaanse barbecue recepten

6 heerlijke Italiaanse barbecue recepten

door Aniek Rooderkerken

6 heerlijke Italiaanse barbecue recepten

Kies jij deze keer voor Italiaanse smaken op de barbecue? Ik verzamelde een aantal heerlijke en makkelijke Italiaanse barbecue recepten die je meteen terug in vakantiesferen brengen.

1. Geroosterde aubergine met ricotta, tomaat en munt

Aubergine is voor mij misschien wel de lekkerste groente die er is. Deze geroosterde aubergine met ricotta, tomaat en munt is een lekker en fris voorgerecht dat je in no time op tafel hebt. Je kan de aubergine in een pan grillen, maar een stuk lekkerder is het op een barbecue, zoals de Kamado Joe Junior die je via Kamado Express kan kopen.

Ingrediënten:

2 aubergines, 200 gram ricotta, 1 kleine rode ui, 3 tomaten, een paar takjes munt, olijfolie, peper en zout.

Bereiding:

  • Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met peper en zout.
  • Gril de aubergine op de barbecue in ongeveer 5 minuten per kant.
  • Pel en snipper de ui. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de munt.
  • Meng de ricotta met de ui, tomatenblokjes, munt en een eetlepel olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Leg de aubergineplakken op een grote schaal en lepel hier het ricottamengsel over.
  • Snipper hier eventueel nog een klein beetje munt over en besprenkel met olijfolie.

2. Pittige garnalen met citroen

Dit recept met citroen is ideaal voor wie van garnalen houdt. Maak het een paar uur op voorhand zodat de smaak goed in de garnalen kan trekken.

Ingrediënten:

12 grote garnalen, 1 rode chilipeper, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 3 eetlepels olijfolie, peper en zout

Bereiding:

  • Snijd de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper vervolgens in dunne ringen.
  • Pers de knoflook uit.
  • Snijd de citroen in dunne partjes.
  • Voor de marinade meng je de rode peper en knoflook met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Rijg 3 garnalen met een partje citroen ertussen op een satéprikker. Besmeer de garnalen met de marinade. Laat de garnalen minimaal 2 uur afgedekt marineren in de koelkast zodat de smaak in de garnalen trekt.
  • Grill de garnalen 1-2 minuten per kant op de barbecue.

3. Kipspiesjes met citroen en rozemarijn

Ben je geen fan van garnalen, dan maak je deze smakelijke kipspiesjes. Net als de garnalen is de kip gemarineerd met citroen, maar ditmaal zit er ook rozemarijn bij.

Ingrediënten:

400 gram kipfilet, 1 citroen, 2 teentjes knoflook, 6 eetlepels olijfolie, 3 takjes verse rozemarijn, 1 eetlepel gedroogde oregano, peper en zout.

Bereiding:

  • Pers de tenen knoflook uit of snijd deze zo fijn mogelijk. Rits de rozemarijn van de takjes en snijd deze eventueel iets kleiner.
  • Pers de citroen uit boven een kom en schenk de olijfolie erbij. Voeg de knoflook en rozemarijn toe, samen met de oregano, peper en zout.
  • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 a 3 centimeter.
  • Leg de kip in de marinade. Het beste kan je de kipstukjes 2 tot 3 uur in de marinade laten staan.
  • Tip: Week de satéprikkers ondertussen een tijdje in een bakje met water, zodat de stokjes niet verbranden op de barbecue.
  • Rijg de kipblokjes aan de satéprikkers.
  • Leg de spiesjes op de barbecue en grill ze bruin en gaar!

4. Pizza op de barbecue

Pizza bakken kan perfect op de barbecue. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede pizzasteen. De warmte van de barbecue wordt gelijkmatig verdeeld over de steen. Hierdoor bak je de pizzabodem lekker knapperig.

Ingrediënten voor 4 pizza’s:

Voor het pizzadeeg: 500 gram pizzabloem, 7 gram droge gist, 300 milliliter lauw water, 2 eetlepels olijfolie, een snufje zout. Voor de topping: 400 milliliter passata, 200 gram kerstomaten, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 1 bol mozzarella, 2 bollen burrata, een paar blaadjes verse basilicum, artisjokharten, een snufje oregano, olijfolie, peper en zout.

Bereiding:

  • Maak eerst het pizzadeeg. Hiervoor meng je de bloem met de gist, het water, de olijfolie en het zout. Kneed dit in 10 minuten tot een soepel deeg. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met een vochtige keukendoek. Laat het deeg minimaal 40 minuten rijzen.
  • Ondertussen maak je de tomatensaus. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Fruit aan in wat olijfolie. Voeg de passata en oregano toe. Breng op smaak met peper en zout, en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Verhit de barbecue tot 250°C à 300°C. Snijd het deeg in 4 gelijke delen. Rol deze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 4 pizzabodems.
  • Bestuif de pizzasteen met bloem en leg hier een pizzabodem op. Lepel er wat tomatensaus over. Beleg met de artisjokharten, kerstomaten en mozzarella. Bak de pizza 5 tot 10 minuten in een gesloten barbecue tot de rand van de pizza en de kaas licht gekleurd zijn. Haal de pizza van de barbecue, scheur de burrata in stukken en leg deze op de pizza, samen met een paar blaadjes basilicum en een scheutje olijfolie.

5. Karbonade gevuld met pesto

Maak de karbonade net even anders door deze te vullen met pesto. Liefst de zelfgemaakte pesto Genovese, maar uit een potje kan ook.

Ingrediënten:

Karbonade van zeker 2 cm dik, zelfgemaakte pesto Genovese, een theelepel knoflookpoeder, een theelepel gedroogde oregano, een halve theelepel chiliflakes, een halve theelepel tijm, een halve theelepel zout.

Bereiding:

  • Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 200 tot 250 graden Celsius.
  • Snijd de karbonade aan de zijkant in en vul deze met een of twee flinke lepels pesto.
  • Maak de karbonade weer dicht met behulp van (halve) satéprikkers. (Tip: week deze een half uur van tevoren in wat water, zodat ze niet verbranden op de barbecue)
  • Maak een kruidenmix van de chiliflakes, zout, knoflookpoeder, oregano en tijm en bestrooi beide kanten van de karbonade hiermee.
  • Gril de karbonade aan beide zijden tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Tip: ook bij dit recept geldt dat je een goede barbecue moet hebben, zoals de Kamado Joe, waarmee je de temperatuur goed kan instellen.

6. Dorade met verse kruiden

Een hele vis op de barbecue lijkt moeilijk om te maken. Toch is het prima te doen, zeker met een visklem waarmee je de vis makkelijk kan omdraaien.

Ingrediënten:

1 hele dorade (de visboer kan deze schoonmaken en ontschubben), 2 tenen knoflook, een halve citroen, 3 eetlepels olijfolie, 2 takjes verse oregano en 2 takjes verse rozemarijn, peper en zout

Bereiding:

  • Snijd de zijkanten van de dorade op een paar plaatsen is.
  • Smeer de dorade, ook de buikholte, in met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Steek een paar plakjes knoflook in de insneden aan de zijkant van de vis en een paar in de buikholte.
  • Snijd de citroen in dunne plakken en leg een paar plakken in de buikholte van de vis, samen met de kruiden. Leg ten slotte een paar plakken citroen boven op de vis.
  • Laat de vis, afgedekt, minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
  • Leg de dorade op de barbecue en bak zo’n 7 minuten per kant.

Buon appetito! Wat vind je van deze Italiaanse barbecue recepten?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!