• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Lago di Viverone, Piemonte

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

1 juli 2017 door Aniek Rooderkerken

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

Heerlijk eten en lang natafelen, het hoort gewoon bij Italië. Een net zo smakelijke traditie is de aperitivo. Een drankje en een lichte maaltijd dat je aan het einde van de middag nuttigt, als opwarmer voor het diner. Het is een traditie die je in bijna alle Italiaanse steden vindt en die je zeker niet mag missen.

Wat is een aperitivo?

Zo tussen 7 en 9 uur ’s avonds ontmoeten de Italianen elkaar in een bar om te ontspannen bij een glas wijn en een paar kleine hapjes. Aangezien het Italiaanse cena, het diner, pas om een uur of 8, 9 begint is een aperitivo hét moment om nog een uurtje te ontspannen van de werkdag en de eetlust op gang te brengen voor het diner.

Vaak betaal je bij de aperitivo net iets meer voor je drankje. Tussen de 7 en 10 euro voor een glas wijn of een cocktail is gebruikelijk. De hapjes die erbij horen worden aangeboden door de bar. Vaak kleine snacks, maar soms ook een uitgebreid buffet. Voel je dus vrij om nadat je hebt besteld, naar het buffet te gaan, een klein bord te pakken en de heerlijke hapjes op te scheppen.

Wat eet en drink je bij een aperitivo?

De basis is het drankje. Dat kan een glas frisse, witte wijn zijn, maar traditioneel zijn drankjes bij de apertivo licht alcoholisch en bitter van smaak. Hierdoor passen ze perfect bij zoute hapjes. Een glas bitterzoete Campari op ijs, Aperol Spritz of Campari soda zijn perfecte drankjes bij de aperitivo. Of een Negroni Sbagliato, een ‘gebroken’ Negroni waarbij de gin is vervangen door prosecco of een andere mousserende wijn.

De bar waar jij de aperitivo nuttigt, zorgt ervoor dat er bij de drankjes kleine hapjes worden verstrekt. Bij de ene bar zijn dat verschillede soorten kaas en charcuterie, bij de ander stukjes pizza, quiches, groenten en zelfs kleine borden pasta, vleesgerechtjes en desserts.

Waar vind je de aperitivo

Aperitivo is oorspronkelijk een Noord-Italiaanse traditie. Net zoals alle Italiaanse gerechten, hangt de invulling van de aperitivo af van in welke streek of welke stad je bent. Steden als Milaan en Florence hebben een levendige aperitivo cultuur, maar hoe zuidelijker je gaat hoe moeilijker het is om een echte aperitivo te vinden. Maar gelukkig verspreidt de aperitivo trend zich steeds verder.

Allerlei heerlijke hapjes in Puglia
Allerlei heerlijke hapjes in Puglia

Wat zijn de regels bij een aperitivo in Italië?

Ondanks wat sommige mensen denken is een aperitivo geen vervanging voor het diner zelf. Toch zijn toeristen, maar ook Italianen zelf, de aperitivo gaan gebruiken als avondeten, door hun borden meerdere keren te vullen. Bij sommige bars is de aperitivo enorm uitgebreid en vind je er ook desserts en taarten. Inderdaad, een heel diner. Sommige bars zetten genoeg eten op tafel om een heel leger te voeden!

Meerdere borden eten halen wordt dus geaccepteerd, maar pas op, zorg dat je niet té veel eten haalt en voorkom dat je gezien wordt als een onbeleefde toerist. De stelregel is meestal één bord eten bij één drankje. Maar natuurlijk staat niets je in de weg om nog een drankje te bestellen en nog meer heerlijke gerechtjes te proeven.

Vaak wordt verwacht dat je betaalt zodra de drankjes gebracht worden. Dit om verwarring te voorkomen, als het erg druk is.

When in Rome, do as the Romans do

Do as the romans do, wordt er niet voor niets gezegd. Dus… neem jij tijdens je volgende reis naar Italië ook deel aan de aprtitivo? Het is een geweldige manier mensen te kijken, mensen te ontmoeten, te ontspannen na een lange dag musea bezoeken en winkelen…. en om heerlijke gerechtjes te proeven in afwachting van het (late) Italiaanse diner!

Categorie: Italiaanse keuken

Dit vind je misschien ook leuk

Recept voor citroensorbetZomerse citroensorbet – sorbetto al limone Siciliano
Jamie Cooks ItalyJamie Cooks Italy afleveringen
Kazen bij de Latteria di LivignoCulinair genieten bij de Latteria di Livigno

Lees Interacties

Reacties

  1. Marieke zegt

    24 april 2018 om 09:43

    Ik kan niet wachten tot ik weer in Italië ben!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Isola d’Elba: in de voetsporen van Napoleon op Elba

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023