• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Lago di Viverone, Piemonte

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

1 juli 2017 door Aniek Rooderkerken

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

Heerlijk eten en lang natafelen, het hoort gewoon bij Italië. Een net zo smakelijke traditie is de aperitivo. Een drankje en een lichte maaltijd dat je aan het einde van de middag nuttigt, als opwarmer voor het diner. Het is een traditie die je in bijna alle Italiaanse steden vindt en die je zeker niet mag missen.

Wat is een aperitivo?

Zo tussen 7 en 9 uur ’s avonds ontmoeten de Italianen elkaar in een bar om te ontspannen bij een glas wijn en een paar kleine hapjes. Aangezien het Italiaanse cena, het diner, pas om een uur of 8, 9 begint is een aperitivo hét moment om nog een uurtje te ontspannen van de werkdag en de eetlust op gang te brengen voor het diner.

Vaak betaal je bij de aperitivo net iets meer voor je drankje. Tussen de 7 en 10 euro voor een glas wijn of een cocktail is gebruikelijk. De hapjes die erbij horen worden aangeboden door de bar. Vaak kleine snacks, maar soms ook een uitgebreid buffet. Voel je dus vrij om nadat je hebt besteld, naar het buffet te gaan, een klein bord te pakken en de heerlijke hapjes op te scheppen.

Wat eet en drink je bij een aperitivo?

De basis is het drankje. Dat kan een glas frisse, witte wijn zijn, maar traditioneel zijn drankjes bij de apertivo licht alcoholisch en bitter van smaak. Hierdoor passen ze perfect bij zoute hapjes. Een glas bitterzoete Campari op ijs, Aperol Spritz of Campari soda zijn perfecte drankjes bij de aperitivo. Of een Negroni Sbagliato, een ‘gebroken’ Negroni waarbij de gin is vervangen door prosecco of een andere mousserende wijn.

De bar waar jij de aperitivo nuttigt, zorgt ervoor dat er bij de drankjes kleine hapjes worden verstrekt. Bij de ene bar zijn dat verschillede soorten kaas en charcuterie, bij de ander stukjes pizza, quiches, groenten en zelfs kleine borden pasta, vleesgerechtjes en desserts.

Waar vind je de aperitivo

Aperitivo is oorspronkelijk een Noord-Italiaanse traditie. Net zoals alle Italiaanse gerechten, hangt de invulling van de aperitivo af van in welke streek of welke stad je bent. Steden als Milaan en Florence hebben een levendige aperitivo cultuur, maar hoe zuidelijker je gaat hoe moeilijker het is om een echte aperitivo te vinden. Maar gelukkig verspreidt de aperitivo trend zich steeds verder.

Allerlei heerlijke hapjes in Puglia
Allerlei heerlijke hapjes in Puglia

Wat zijn de regels bij een aperitivo in Italië?

Ondanks wat sommige mensen denken is een aperitivo geen vervanging voor het diner zelf. Toch zijn toeristen, maar ook Italianen zelf, de aperitivo gaan gebruiken als avondeten, door hun borden meerdere keren te vullen. Bij sommige bars is de aperitivo enorm uitgebreid en vind je er ook desserts en taarten. Inderdaad, een heel diner. Sommige bars zetten genoeg eten op tafel om een heel leger te voeden!

Meerdere borden eten halen wordt dus geaccepteerd, maar pas op, zorg dat je niet té veel eten haalt en voorkom dat je gezien wordt als een onbeleefde toerist. De stelregel is meestal één bord eten bij één drankje. Maar natuurlijk staat niets je in de weg om nog een drankje te bestellen en nog meer heerlijke gerechtjes te proeven.

Vaak wordt verwacht dat je betaalt zodra de drankjes gebracht worden. Dit om verwarring te voorkomen, als het erg druk is.

When in Rome, do as the Romans do

Do as the romans do, wordt er niet voor niets gezegd. Dus… neem jij tijdens je volgende reis naar Italië ook deel aan de aprtitivo? Het is een geweldige manier mensen te kijken, mensen te ontmoeten, te ontspannen na een lange dag musea bezoeken en winkelen…. en om heerlijke gerechtjes te proeven in afwachting van het (late) Italiaanse diner!

Categorie: Italiaanse keuken

Over Aniek Rooderkerken

Aniek studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ze nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Ze is de oprichter van Italië Uitgelicht en schrijft over reizen, kunst, cultuur en boeken. Ze schrijft ook op reizennaarpuglia.nl
avontuuropreis.com.

Dit vind je misschien ook leuk

Baglietti Extra Dry Prosecco N°10Proosten met prosecco? Baglietti Extra Dry Prosecco N°10
Puur pasta van Laura Santtini - Italiaans kookboek met authentieke receptenRecept voor gekookte cherrytomatensaus uit Puur Pasta
Recept voor Pasticcini di MandorlaMario Giordano’s recept voor Pasticcini di Mandorla

Lees Interacties

Reacties

  1. Marieke zegt

    24 april 2018 om 09:43

    Ik kan niet wachten tot ik weer in Italië ben!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Isola d’Elba: in de voetsporen van Napoleon op Elba

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel via deze link de nieuwe editie zonder verzendkosten en krijg een gratis receptenboekje. Verder in deze editie: 10 tips voor Taormina, flaneren in Florence; de trotse pauwen van de Pitti Uomo, het mooiste van Mantova, recepten van De Zilveren Lepel en nog veel meer!

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken Voor mijn laatste reis kocht ik een stapel boeken om te lezen. Een ervan was Het intieme leven. Voor de fans van Niccolò Ammaniti!
Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een ja Ach Sardinië, wat was je mooi. Bijna exact een jaar geleden zette ik voor het eerst voet op dit eiland en ik was meteen verliefd. De zee zo blauw dat het bijna onnatuurlijk is, prachtige natuur en steden vol historie, zoveel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. En het eten…. het water loopt me alweer in de mond. Vanavond heb ik een event van @interfacetourismnetherlands in Amsterdam waar ik weer even weg mag dromen bij dit geweldige plekje en ik kon het niet laten om er weer wat foto’s van afgelopen jaar bij te pakken.
De betovering van april door Elizabeth von Arnim. De betovering van april door Elizabeth von Arnim. 4 Britse vrouwen wisselen het grauwe, regenachtige Londen in voor een Italiaans kasteeltje in San Salvatore. Een heerlijke klassieker over een gelukzalige maand aan de Italiaanse Rivièra.
Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpal Een beetje Italië in…. Frankrijk! Het Pausenpaleis (Palais des Papes) in Avignon wel te verstaan. Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône.
In Avignon in meer te ontdekken voor Italiëliefhebbers. Het Petit Palais museum herbergt een unieke verzameling schilderijen uit de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance.
En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een pra En zo was ik dan een weekend in Siena. Wat een prachtige stad blijft het ook altijd 🥰
Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! Vanaf vandaag te zien in Centraal Museum Utrecht! ‘De Bentvueghels: Een berucht kunstgenootschap in Rome’.
Heb jij de tentoonstelling al gezien? Wat vond je ervan?

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023