Home Italiaanse keuken Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

door Aniek Rooderkerken
Lago di Viverone, Piemonte

Aperitivo in Italië: een overheerlijke traditie

Heerlijk eten en lang natafelen, het hoort gewoon bij Italië. Een net zo smakelijke traditie is de aperitivo. Een drankje en een lichte maaltijd dat je aan het einde van de middag nuttigt, als opwarmer voor het diner. Het is een traditie die je in bijna alle Italiaanse steden vindt en die je zeker niet mag missen.

Wat is een aperitivo?

Zo tussen 7 en 9 uur ‘s avonds ontmoeten de Italianen elkaar in een bar om te ontspannen bij een glas wijn en een paar kleine hapjes. Aangezien het Italiaanse cena, het diner, pas om een uur of 8, 9 begint is een aperitivo hét moment om nog een uurtje te ontspannen van de werkdag en de eetlust op gang te brengen voor het diner.

Vaak betaal je bij de aperitivo net iets meer voor je drankje. Tussen de 7 en 10 euro voor een glas wijn of een cocktail is gebruikelijk. De hapjes die erbij horen worden aangeboden door de bar. Vaak kleine snacks, maar soms ook een uitgebreid buffet. Voel je dus vrij om nadat je hebt besteld, naar het buffet te gaan, een klein bord te pakken en de heerlijke hapjes op te scheppen.

Wat eet en drink je bij een aperitivo?

De basis is het drankje. Dat kan een glas frisse, witte wijn zijn, maar traditioneel zijn drankjes bij de apertivo licht alcoholisch en bitter van smaak. Hierdoor passen ze perfect bij zoute hapjes. Een glas bitterzoete Campari op ijs, Aperol Spritz of Campari soda zijn perfecte drankjes bij de aperitivo. Of een Negroni Sbagliato, een ‘gebroken’ Negroni waarbij de gin is vervangen door prosecco of een andere mousserende wijn.

De bar waar jij de aperitivo nuttigt, zorgt ervoor dat er bij de drankjes kleine hapjes worden verstrekt. Bij de ene bar zijn dat verschillede soorten kaas en charcuterie, bij de ander stukjes pizza, quiches, groenten en zelfs kleine borden pasta, vleesgerechtjes en desserts.

Waar vind je de aperitivo

Aperitivo is oorspronkelijk een Noord-Italiaanse traditie. Net zoals alle Italiaanse gerechten, hangt de invulling van de aperitivo af van in welke streek of welke stad je bent. Steden als Milaan en Florence hebben een levendige aperitivo cultuur, maar hoe zuidelijker je gaat hoe moeilijker het is om een echte aperitivo te vinden. Maar gelukkig verspreidt de aperitivo trend zich steeds verder.

Allerlei heerlijke hapjes in Puglia
Allerlei heerlijke hapjes in Puglia

Wat zijn de regels bij een aperitivo in Italië?

Ondanks wat sommige mensen denken is een aperitivo geen vervanging voor het diner zelf. Toch zijn toeristen, maar ook Italianen zelf, de aperitivo gaan gebruiken als avondeten, door hun borden meerdere keren te vullen. Bij sommige bars is de aperitivo enorm uitgebreid en vind je er ook desserts en taarten. Inderdaad, een heel diner. Sommige bars zetten genoeg eten op tafel om een heel leger te voeden!

Meerdere borden eten halen wordt dus geaccepteerd, maar pas op, zorg dat je niet té veel eten haalt en voorkom dat je gezien wordt als een onbeleefde toerist. De stelregel is meestal één bord eten bij één drankje. Maar natuurlijk staat niets je in de weg om nog een drankje te bestellen en nog meer heerlijke gerechtjes te proeven.

Vaak wordt verwacht dat je betaalt zodra de drankjes gebracht worden. Dit om verwarring te voorkomen, als het erg druk is.

When in Rome, do as the Romans do

Do as the romans do, wordt er niet voor niets gezegd. Dus… neem jij tijdens je volgende reis naar Italië ook deel aan de aprtitivo? Het is een geweldige manier mensen te kijken, mensen te ontmoeten, te ontspannen na een lange dag musea bezoeken en winkelen…. en om heerlijke gerechtjes te proeven in afwachting van het (late) Italiaanse diner!

Meer lezen:

1 comment

Marieke 24 april 2018 - 09:43

Ik kan niet wachten tot ik weer in Italië ben!

Reply

Laat een bericht achter!