Napoleon op Elba

door Aniek Rooderkerken

Napoleon op Elba

Op het eiland Elba staan maar liefst twee huizen van Napoleon. Villa’s zelfs. Ze zijn de grootste historische bezienswaardigheid van het eiland. Een paar jaar geleden, toen ik in Perugia studeerde, ging ik op zoek naar de sporen die Napoleon op Elba had achtergelaten.

Aankomst op het Isola d'Elba
Aankomst op het Isola d’Elba

Napoleon op Elba

Elba is een klein maar fijn Italiaans eiland. De kustlijn vraagt erom een badhanddoek neer te leggen en een duik te nemen in de blauwe zee. De toeristen – overwegend Italianen – zonnen, zorgen dat ze zien en gezien worden, en vertoeven in de restaurants. Het binnenland loont zich voor een wandeling of een fietstocht.

Wat maakt het Italiaanse eiland Elba dan bijzonder? Het eiland is meest bekend als het eerste verbanningsoord van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Na Napoleons mislukte veldtocht naar Rusland werd hij in 1814 tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. Hij verbleef hier van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815.

Toen Napoleon voet aan wal zette op Elba behoorde het eiland tot het Oostenrijkse Rijk. Napoleon leefde er in een gouden kooi, zou je kunnen zeggen. Het was geen gevangenschap, maar eerder een ballingschap. De Oostenrijkse keizer benoemde Napoleon tot soeverein vorst van het eiland en hij mocht een leger van 600 man onder zijn bewind hebben.

Maar toch…. het dwergstaatje was niet voldoende voor Napoleon. Na 10 maanden ontsnapte hij van het eiland, keerde terug naar Frankrijk en greep opnieuw de macht. Na een roemloze nederlaag bij de Slag bij Waterloo bracht hij zijn laatste jaren in Britse gevangenschap door op het eiland Sint-Helena.

Napoleon’s Villa San Martino op Elba, Italië

De keizer van Elba heerste niet lang over het eiland, maar wist er behoorlijk wat te veranderen. Het kleine havenstadje Portoferraio veranderde in een bloeiende stad, de ijzermijnen (uit de Etruskische tijd) werden gemoderniseerd, de productie en export van wijn werd verhoogd, twee forten werden gebouwd én twee paleizen.

Hier verbleef Napoleon tijdens zijn verblijf op Elba: allereerst de Villa dei Mulini di Napoleone en in San Martino staat de zomerresidentie van Napoleon, Villa di San Martino, met uitzicht over de stad. In beide gebouwen is nu een museum gevestigd. Een bezoek meer dan waard!

Spotprent in Napoleon's Villa San Martino op Elba, Italië
Spotprent in Napoleon’s Villa San Martino op Elba, Italië

Elba is een eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van zo’n 223 km. Het eiland heeft steile en rotsachtige kusten, met veel baaien en kapen, helderblauwe zee. Leuk om te bezoeken is Porto Ferraio, aan de noordkant van het eiland. Hier liggen twee forten van de Medici en het huis van Napoleon dat nu een museum is. Maar ook de schilderachtige badplaats Marciana Marina en Marciana zelf met haar overblijfselen van een Romeinse nederzetting. Het eiland maakt deel uit van het Nationale Natuurpark ‘Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano’. Om op Elba te komen neem je de boot vanaf Piombino. 

Napoleon's Villa San Martino op Elba, Italië
Napoleon’s Villa San Martino op Elba, Italië

Meer lezen:

Laat een bericht achter!