Home Italiaanse keuken Een olijfboom adopteren in Italië!

Een olijfboom adopteren in Italië!

door Aniek Rooderkerken
Een olijfboom adopteren in Italië

Een olijfboom adopteren in Italië!

Op reis in Italië verwonder ik me altijd over het prachtige landschap, vol wijngaarden, zonnebloemen en olijfbomen. Vooral de olijfbomen horen bij het Italiaanse landschap. De afgelopen jaren verschenen er echter een aantal zorgwekkende verhalen. De miljoenen Italiaanse olijfbomen gaan gebukt onder problemen en veel eeuwenoude bomen zijn gestorven. Jij kan helpen om dit tegen te gaan. Dit is heel eenvoudig: vanuit Nederland kan je een eigen olijfboom adopteren in Italië! Op zoek naar een bijzonder cadeau adopteerde ik een aantal weken geleden voor mijn moeder ook een olijfboom die in een prachtige olijfboomgaard in Puglia staat. Het cadeau viel zo in de smaak, én is zo belangrijk voor de olijfolieboeren in Puglia, dat ik jullie graag hierover vertel.

Een geadopteerde olijfboom in Puglia

Een geadopteerde olijfboom in Puglia

Olijfbomen in Puglia

In Puglia wordt ontzettend veel olijfolie geproduceerd. De laatste jaren gaan de olijfboomgaarden echter gebukt onder twee problemen. Veel bomen worden bedreigd door een hardnekkige bacterie die de sapstroom in de boom blokkeert. Hierdoor verdrogen de bladeren en sterven deze af. Miljoenen olijfbomen worden hiermee bedreigd en wanneer een boom eenmaal ziek is, moet deze worden ontworteld. Dit kan betekenen dat honderden of duizenden jaren oude bomen verdwijnen uit het Italiaanse landschap! En naar wat het het betekent voor kleine boeren die olijfolie produceren kan je wel raden. De lokale en vaak kleine boeren moeten veel tijd en geld steken in het behandelen van de bomen om deze gezond te houden.

Deze kleine olijfolieboeren hebben daarnaast ook te maken met oneerlijke concurrentie. Grote olijfolieproducenten lengen hun olijfolie aan met allerlei andere twijfelachtige oliën of zelfs chemicaliën. Een doodsteek voor de kleine boeren die pure en vaak biologische olijfolie produceren. Door deze concurrentie moeten de boeren en kleine producenten hun land verkopen en stoppen met het produceren van dit geweldige product. Het voortbestaan van kleine lokale producenten komt hierdoor in gevaar, nu de concurrentie op de markt steeds groter wordt. Hiernaast koopt de consument vaak zonder het te weten slechte olijfolie omdat de herkomst en samenstelling van de olie onbekend is.

Kortom, de bomen kunnen wel wat hulp gebruiken!

Olijven oogst in de herfst

Olijven oogst in de herfst

Een olijfboom adopteren in Italië

Gelukkig zijn er zowel in Nederland als Italië mensen die hier een stokje voor steken. Zoals Pierluigi Parente die een eigen webshop met authentieke producten uit Puglia is begonnen. Via zijn webshop kan je een olijfboom adopteren. Op die manier help je de boeren in Trinitapoli, waar Pierluigi’s familie vandaan komt. Trinitapoli is gelegen in het hart van Puglia en wordt ook wel “il Casale” genoemd. Het wordt van de zee gescheiden door de grootste zoutvlakte in Italië en wordt omgeven door talloze olijfbomen.

Wanneer je hier een olijfboom adopteert weet je precies waar de olijfolie vandaan komt en help je de lokale boeren om te investeren in behandelingen voor de bomen. Voor de kleine producenten van Trinitapoli betekenen de adopties ook een manier om uitstekende producten te blijven produceren en de lokale eeuwenoude olijfbomen te beschermen. Jijzelf geniet van de ambachtelijke olijfolie die direct bij de producent gekocht wordt. Je ontvangt dus olijfolie met een hogere kwaliteit dan de olie uit massaproductie, tegen een vergelijkbare en eerlijke prijs, omdat je direct koopt bij de bron.

Wanneer je een boom adopteert voor één jaar ontvang je een een persoonlijk adoptiecertificaat met de gps-coördinaten van je boom. Je kunt dus ook een bezoekje brengen aan jouw geadopteerde boom en -op aanraden van Pierluigi- deze een knuffel geven! Pierluigi zorgt ervoor dat er een geplastificeerd adoptielabel aan je boom wordt gehangen, waar je ook een foto van krijgt. Hiernaast ontvang je uiteraard extra vergine olijfolie van de oogst van afgelopen jaar en een mooie glazen fles om de olijfolie in te doen. Zo kun je heerlijke gerechten maken met je eigen olijfolie van je eigen boom.

Pierluigi: “Ik wil producten aanbieden die mijn voorvaderen mij ook hebben geboden, wat mijn oma’s in mijn tas stoppen als ik wegga en wat mensen mij meegeven als ik weer terug naar huis ga: de unieke en waardevolle producten uit mijn land. Welkom in dit hoekje van Puglia, Trinitapoli, hier ben je altijd welkom!” 

Het certificaat van de olijfboom adoptie

Het certificaat van de olijfboom adoptie

Hoe gaat het nu met de bomen?

De olijfboom die je adopteert staat op het land van Domenico LaBianca. Domenico en zijn familie produceren al vier generaties lang olijfolie. Tot nu toe zijn er al meer dan 100 bomen geadopteerd. Mede hierdoor zijn in deze boomgaard de bomen succesvol behandeld tegen de infectie die al veel olijfbomen in Puglia getroffen heeft. De afgelopen maanden heeft Domenico de bomen gesnoeid, waarbij de dode en oude takken worden verwijderd, en de grond bewerkt. Op dit moment staan de bomen heerlijk in de Italiaanse zon en beginnen de kleine groene olijven te groeien.

Wanneer je op zoek bent naar een origineel cadeau voor een Italië-liefhebber, denk er dan ook eens aan om een olijfboom adopteren in Italië. Niet alleen heb je dan een origineel cadeau, ook help je zo de lokale olijfboeren bij het gezond houden van hun olijfbomen en draag je bij aan het produceren van pure extra vergine olijfolie en het behoud van het mooie Italiaanse landschap. In het uiterste zuiden van Italië staat jouw olijfboom al in de zon op je te wachten!

Wil je ook een olijfboom adopteren in Italië, of proeven hoe lekker de olijfolie is, ga dan naar www.pierluigi.nl waar je meer informatie vindt over het adopteren van een olijfboom! Of kijk op de Facebook pagina.

Pierluigi.nl

Pierluigi.nl helpt je bij een olijfboom adopteren in Italië!

Meer lezen:

4 comments

Jempi 14 mei 2016 - 14:59

Wat een leuk en interessant idee. Ik loop mij altijd een barst te zoeken achter cadeau’s waarvan ik weet dat ze er achteraf toch niets mee doen en/of super-saai vinden. Met zo’n adoptie-boom kom je pas origineel uit de hoek 🙂

Reply
Eva 19 mei 2016 - 08:29

Jaa, wat een origineel cadeau idee! Zo help je de lokale ondernemers in Italië en kan je zelf genieten van lekkere olijfolie.

Reply
Diederik Anneveld 16 november 2019 - 14:47

How can you adopt a tree, what is the price..?

Reply
Aniek Rooderkerken 18 november 2019 - 13:45

Unfortunately, it is no longer possible to adopt a tree via Pierluigi.

Reply

Laat een bericht achter!