Home Italiaanse keuken Italiaanse koffie: dit moet je weten!

Italiaanse koffie: dit moet je weten!

door Aniek Rooderkerken
Sfogliatella en caffè in Napels

Ben jij ook fan van Italiaanse koffie? Wij beginnen er standaard onze dag mee. Italië is het land van de espresso en Italiaanse koffie kom je over de hele wereld tegen. Je geniet ook gewoon in Nederland van de beste Italiaanse koffie. Maar smaakt het in Italië niet extra goed?

Koffiebars

In Italië vind je koffiebars letterlijk op elke hoek van de straat. Vaak zijn ze ‘s ochtends al vroeg geopend, zodat je voor je werkdag nog een sterke espresso of een romige cappuccino kan drinken. Een Italiaanse koffie bestel je aan de bar (ofwel al banco). Dat is trouwens vaak goedkoper dan wanneer je op het terras gaat zitten! Zeker in de grote steden.

Hoe bestel je in Italië koffie?

Koffie bestellen gaat wel anders dan je misschien gewend bent: je betaalt meteen bij de cassa en krijgt dan je bonnetje mee. Deze geef je aan de barista die vervolgens de koffie maakt.

Wat kan je zeggen als je een kop koffie in een Italiaanse bar wil bestellen? Het makkelijkste is ‘Buongiorno, un caffè per favore.’ Zo bestel je een espresso. Maar er zijn nog veel meer soorten Italiaanse koffie.

Welke soorten koffie zijn er?

Italiaanse koffie is er in alle soorten en maten.

Bestel je in Italië een caffè, dan krijg je een espresso. Heb je jouw koffie graag wat sterker, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto. Drink jij je koffie graag minder sterk, dan vraag je om een caffè lungo, een meer waterige versie van een kop espresso. Een nog grotere en minder sterke koffie is de Caffè americano, die is aangelengd met heet water.

En ‘s ochtends drink je natuurlijk een cappuccino of cappuccio. Een shot espresso met opgeschuimde melk. Een goed alternatief is de latte macchiato, een glas opgeschuimde melk met een vlekje espresso. Een caffè latte daarentegen is een espresso met hete melk, en dus niet met melkschuim.

Wat later op de dag kan je ook kiezen voor een caffè corretto, gecorrigeerde koffie. Als je dit bestelt krijg je espresso met een shotje likeur.

Un caffè e una brioche

Wil je ‘s ochtends iets lekkers bij je espresso of cappuccino? Dan bestel je een brioche of een cornetto. Dit is een croissant, gevuld met crema, marmellata of bijvoorbeeld Nutella. Vaak zijn er nog veel meer zoete baksels om uit te kiezen. In Napels bestelde ik vorige maand bijvoorbeeld sfogliatelle.

Sfogliatelle en caffè in Napels
Sfogliatelle en caffè in Napels

Espressobonen

Voor goede espresso moet je in ieder geval een goed koffiezetapparaat kopen. En met welke bonen maak je nu goede koffie? Espressobonen zijn langer geroosterd dan normale koffiebonen. Dit maakt dat de bonen donkerder zijn van kleur en de smaak sterker is. Een espresso hoort gemaakt te zijn van zes tot zeven gram fijne arabicakoffie. De bonen worden pas op het laatste moment gemalen, zo wordt de smaak het beste behouden. De barista perst vervolgens 30 millimeter water op een temperatuur van 88°C door de gemalen koffiebonen. Alleen zo krijg je een espresso met een zachte schuimlaag en een stevige, maar niet bittere, smaak. Heerlijk!

Welke Italiaanse koffie drink jij het liefst?

Meer lezen:

2 comments

Manon Ruitenberg 16 juli 2019 - 09:58

Ik vind koffie heerlijk! Maar ik denk dat ik van een espresso 1 week niet meer kan slapen… geef mij maar een latte machiato…

Reply
Denise 20 juli 2019 - 09:59

Mmmmm, ja, koffie! Ik hou ervan, waar dan ook, en in Italië is het ook nog eens zo goedkoop! ‘s ochtends maak je me blij met een cappuccino met een cornetto (ik weet nog dat ik dat zo’n raar en verwarrend woord vond toen ik het bijna 20 jaar geleden voor het eerst hoorde!), alleen niet als het zo’n mega plakkerige zoete croissant is die aan je tanden blijft hangen, zoals best vaak voorkomt. 😉 Maar verder, zet mij in een onbekend Italiaans stadje, geef me koffie en laat me lekker rondkijken en ik ben blij.

Reply

Laat een bericht achter!