Home Kunst & CultuurBoekentips De Borgia in beeld: Schoonheid en schande

De Borgia in beeld: Schoonheid en schande

door Aniek Rooderkerken
Schoonheid en Schande, Sarah Dunant

De Borgia in beeld: Schoonheid en schande

De veelgeprezen romanschrijfster Sarah Dunant biedt ons in haar boek Schoonheid en schande een inkijkje in de levens van de meest beroemde én beruchte familie van de Renaissance: de Borgia’s. De schrijfster van de bestsellers De geboorte van Venus en In het gezelschap van de courtisane weet in haar historische romans de Renaissance tot leven te brengen. Ditmaal richt ze haar pijlen op Rodrigo Borgia, die beter bekend (of zullen we zeggen berucht) staat als Paus Alexander VI.

Schoonheid en schande

Wie de prachtige tv-serie over de Borgia heeft gezien, vol machtswellust en corruptie, weet dat Rodrigo Borgia er alles voor over had om de toekomst van zijn familie veilig te stellen. De Borgia’s zijn misschien wel de meest beruchte familie uit de geschiedenis van Italië. De dynastie begint bij de uit Spanje afkomstige Rodrigo Borgia. In 1492 wordt hij tot paus gekozen en vanaf dat moment doet hij er alles aan om de macht binnen zijn familie te houden.

De gevaarlijke en beruchte Rodrigo schuwt hierbij moord, drama en ‘vuile’ politiek niet. Hij maakt dankbaar gebruik, en misbruik, van zijn oudste zoon Cesare. Ook zijn dochter Lucrezia wordt als pion ingezet; via een reeks politiek voordelige huwelijken moet zij de invloed van de familie weten te consolideren.

Schoonheid en Schande, Sarah Dunant

Schoonheid en Schande, Sarah Dunant

Boek over de Borgia

Het verhaal over de paus, zijn bastaardkinderen en zijn sluwe politieke spel, is een prachtig onderwerp voor een spannend boek. Dunant maakt hier graag gebruik van: met oog voor historische details brengt zij een turbulente periode in de geschiedenis van Italië tot leven. Ook weet ze de onderlinge relaties tussen de paus, zijn bastaardkinderen en zijn minnaressen tot leven te brengen. Een verhaal zo bizar, dat je je bijna niet voor kan stellen dat het allemaal zo gebeurd is…

Schoonheid en Schande | Sarah Dunant | Vertaald door Petra C. van der Eerden | ISBN: 9789022960202 | Orlando Uitgevers | Schoonheid en schande van Sarah Dunant is via deze link te bestellen.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!