Home Kunst & CultuurBoekentips De honderd levens van Nemesio van Marco Rossari

De honderd levens van Nemesio van Marco Rossari

door Aniek Rooderkerken
De honderd levens van Nemesio van Marco Rossari - italieuitgelicht.nl

De honderd levens van Nemesio van Marco Rossari

De honderd levens van Nemesio van Marco Rossari is een kleurrijke roman over Italië in de twintigste eeuw. Nemo droomt over het bijzondere leven van zijn vader, de beroemde schilder Nemesio, en vindt langzaam zijn eigen leven terug.

De beroemde schilder Nemesio Viti

De enige zoon van de beroemde schilder Nemesio Viti, Nemo, wil niets met zijn vader te maken hebben. Ook wanneer Nemesio honderd jaar wordt en dat wordt gevierd met een grote expositie over zijn leven en werk, laat Nemo verstek gaan. Tijdens de ceremonie krijgt Nemesio een beroerte en raakt in een coma.

Terwijl Nemesio op zijn sterfbed ligt droomt Nemo ‘s nachts over het bijzondere leven van zijn vader. Geboren in 1899 maakte Nemesio twee wereldoorlogen mee. Hij vocht bij de partizanen, leefde in Rome, Milaan, Parijs en Berlijn. Hij liet zich meevoeren door de futuristen en werd later orthodox communist. Tijdens zijn leven ontmoette hij grootheden als Picasso, Hemingway en Billy Wilder. Hij was geliefd door iedereen, vooral door vrouwen.

In de schaduw van zijn vader

Voor Nemo, die geboren werd toen zijn vader de 70 al gepasseerd was, is het moeilijk tegen zijn roem op te boksen. Hij leeft in zijn schaduw en heeft het opgegeven hier nog ooit uit te stappen. Hij heeft zijn studie afgebroken en werkt als suppoost in een museum. Hier zit hij iedere dag in dezelfde zaal en kijkt de hele dag naar drie schilderijen. Een baan die zijn vader nota bene voor hem geregeld heeft.

De dromen over het leven van zijn vader voeren hem mee door honderd jaar Italiaanse geschiedenis, een bewogen eeuw. Langzaam begint hij te begrijpen waar zijn eigen wortels liggen en wie hij zelf is, los van zijn beroemde vader.

Een eeuw leven

De honderd levens van Nemesio neemt je mee door de 20e eeuw. Je ontmoet Marie Curie, Hemingway en Billy Wilder, en wordt meegevoerd door kunststromingen en politiek. Alleen dit al maakt het een interessant boek.

Marco Rossari heeft al meerdere boeken geschreven, maar dit is het eerste boek dat vertaald is in het Nederland:door Miriam Bunnik en Mara Schepers. Dit duo heeft samen al heel wat literaire werken vertaald. Zij hebben de woordgrappen en verborgen verwijzingen naar literatuur en kunst mooi naar het Nederlands weten over te brengen. Een sterke vertaling.

Benieuwd geworden naar dit boek?

De honderd levens van Nemesio | Marco Rossari | Uitgever: Wereldbibliotheek | ISBN 9789028427679 |€ 26,99 (paperback, bestel hier bij bol.com) en € 9,99 (ebook, bestel hier bij bol.com)

Dit artikel bevat affiliate links. Weet dat als je een product koopt via een van de links in dit artikel, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!