Home StedenFlorence Hoogtepunten van Florence: mijn beste tips voor deze Toscaanse stad

Hoogtepunten van Florence: mijn beste tips voor deze Toscaanse stad

door Aniek Rooderkerken
Uitzicht over Florence vanaf het Piazzale Michelangelo

In Florence kijk je je ogen uit. Middeleeuwse straatjes wisselen af met renaissance-paleizen en statige musea. Maar er nog veel meer te zien en te doen in de hoofdstad van Toscane. Wij delen de hoogtepunten van Florence met je! Fijne tips voor je volgende Italië vakantie.

Beklim de campanile

Het uitzicht vanaf de dom van Florence is schitterend, maar je moet er wel even voor in de rij staan. Dus waarom zou je niet genieten van uitzicht óver de dom? Vanaf de 85 meter hoge campanile, de klokkentoren van de duomo, heb je niet alleen uitzicht over heel Florence, maar krijg je ook een close-up van de duomo.

Over de domkoepel gesproken… De duomo, ofwel de de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, is een prachtig gebouw. In de binnenkant van de koepel van Brunelleschi is een prachtig Laatste Oordeel geschilderd.

Het uitzicht vanaf Piazzale Michelangelo

Het is een must-do in Florence. Loop aan het einde van de dag naar het Piazzale Michelangelo – maar let op, het is een flinke klim. Vanaf het Piazzale Michelangelo heb je een prachtig uitzicht over de stad, dat op zijn mooist is als je hier geniet van de zonsondergang. Je ziet de zon in de Arno zakken. En nu je toch hier bent kan je ‘s avonds mooi uit eten gaan bij La Beppa Fioraia, een restaurant in een oude bloemenkas.

ps: een mooie zonsondergang heb je ook vanaf één van de bruggen over de Arno.

Zonsondergang Florence over de Arno
Hoogtepunten van Florence: zonsondergang Florence over de Arno

Basilica di San Miniato del Monte

Als je Florence nog verder van bovenaf wil bewonderen, dan loop je via het Piazzale Michelangelo naar de Basilica di San Miniato del Monte. Deze 12e eeuwse kerk is gebouwd in de onmiskenbare Romaanse stijl. De gevel is samengesteld uit witte en groene marmeren details. Het is een van de hoogste uitzichtpunten over de stad, en je bezoekt hier ook nog eens een prachtige kerk.

Aan de andere kant van de Arno

Sowieso is het de wandeling waard om de Ponte Vecchio over te steken. Deze oude brug over de Arno is bekend om de juwelierswinkels die de brug bevolken. Kijk ook eens omhoog wanneer je over de brug wandelt: over de Ponte Vecchio loopt de Corridoio Vasariano. Deze passage werd door de Medici familie gebruikt om zich tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti te verplaatsen.

Eenmaal aan de andere kant van de Arno ben je in Oltrarno, letterlijk ‘aan de overkant van de Arno’. Je komt terecht in een stukje Florence vol verscholen pleintjes, kleine boetiekjes, ambachtslieden en authentieke restaurantjes. Een uniek stukje Florence! Bezoek de schitterende Santo Spirito of de Santa Maria del Carmine en ga vooral op zoek naar goed eten.

Florence, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio
Florence, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio

Forte di Belvedere

En nu je toch aan de andere kant van de Arno bent… Een letterlijk hoogtepunt van Florence is het Forte di Belvedere. Toen ik een aantal maanden in Florence stage liep, woonde ik vlakbij het fort. De steile klim naar boven heb ik dus vaak gemaakt, maar ik weet ook dat het de pittige wandeling waard is. Vanaf het Forte di Belvedere heb je namelijk een prachtig uitzicht over Florence. Combineer dit meteen met een bezoek aan de Giardino di Boboli. De tuinen zijn heerlijk om doorheen te struinen en te genieten van de rust.

Bezoek het Bargello

Over mijn stage gesproken, die liep ik bij de Uffizi. Iedere dag bewonderde ik dus de prachtige kunstwerken van Michelangelo, da Vinci, Rafaël, Rubens, Caravaggio en Botticelli. Maar voor kunstliefhebbers is er meer te zien in Florence. Het Bargello bijvoorbeeld, waar je de Bacchus en de Pitti Tondo van Michelangelo bekijkt, de David van Verrocchio en verschillende werken van Donatello.

Wat is jouw hoogtepunt van Florence?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!