• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties

Italiaans studeren, come si fa?

10 mei 2017 door Lotje Lomme

Italiaans studeren, come si fa?

Ik wil jullie het verhaal vertellen van mijn taalverwerving. Om te laten zien dat een taal verwerven, voor mij en ik denk voor veel anderen, geen sinecure is. Het kost tijd, moeite en het leerproces is niet alleen cognitief. Het is fantastisch om een taal te leren, maar het is belangrijk om realistisch te zijn. Haalbare doelen te stellen, hard te werken, de studie serieus te nemen. Dit is een verhaal van hoe het niet moet. Leer ervan!

Het prille begin

In 2000 ben ik begonnen met Italiaans studeren. De Europese Unie was in haar enthousiaste hoogtijdagen en de euro was net ingevoerd in Italië. Ik was jong, wild en reislustig en had bij de Vrije Universiteit in Amsterdam een folder gezien over studeren in het buitenland, lekker 4 jaar weg. Les ging ik nemen bij het Istituto di Cultura in Amsterdam, wat nog steeds een gerenommeerd instituut is voor de verspreiding van de Italiaanse cultuur. “Dat doe ik wel even”, dacht ik. Ik had toch ook Frans gedaan op de middelbare school? Natuurlijk was ik vergeten dat ik daar 5 jaar twee a drie keer in de week les voor had gevolgd. En dat ik daarmee nog niet op academisch niveau op een universiteit zou kunnen presteren.

Naar Italië

In 2001 vertrok ik naar Italie. Bij een taleninstituut van de Universiteit van Bologna deed ik een zomercursus samen met eerstejaars studenten Italiaans uit Nederland. Nivo A2, daar was ik ongeveer mee bezig. Ik volgde cursussen aan de universiteit in het Italiaans en leerde in rap tempo te praten. Vreemden zeiden: wat praat je goed Italiaans! Maar na een jaar zeiden mensen die me een beetje kenden: je praat nog niet goed, ik snap je niet, wees eens wat duidelijker, maak je zinnen af, dat kun je niet zeggen! Het Italiaans was voor mij altijd een middel geweest om andere dingen te doen en ik had het nog niet goed onder de knie. Ik raakte gefrustreerd omdat ik mezelf niet kon uitdrukken. De integratie in Italie was mislukt. Ik had te hoge eisen gesteld aan mezelf.

Terug naar Nederland

In 2003 ging ik dus teleurgesteld terug naar Nederland en ging ik cursussen Italiaans volgen bij het departement Letteren bij de Universiteit van Utrecht. Mijn mondeling ging rap, en ik had de neiging me complex uit te drukken, maar dat grammaticaal totaal onverantwoord te doen. Ik dacht: ik heb twee jaar in Italie gewoond, dat examen B1 van Italiaans 3 dat doe ik wel even. Maar ik zakte en moest een jaar later blokken voor het correct toepassen van de congiuntivo. De aanvoegende wijs. Inmiddels was ik al zo’n 5 jaar bezig met het Italiaans. Na dat mislukte examen, het blokken een jaar later en de wijze adviezen van docente Italiaans José van Houcke die af en toe met levenswijsheden strooide, wist ik hoe het moest. Italiaans studeren.

Afgestudeerd

In mijn afstudeerjaar 2008 (mijn hoofdvak was Geschiedenis) volgde ik aan de universiteit een cursus B2 en toen ik werkte en zwanger was van mijn eerste kind in 2011 volgde ik een cursus C1. Ik gaf al Italiaanse les aan een volksuniversiteit en was wel al 10 jaar bezig met mijn Italiaans, maar dat waren maar een paar uurtjes in de week. Wel haalde ik nu successen, ik snapte nu hoe ik moest studeren en had een realistischer beeld van taalverwerving.

Opnieuw examen doen

Nu mag ik 8 juni examen doen voor het laatste niveau Italiaans. C2. Een examen van circa 5 uur van de Universiteit van Siena waarbij je alleen pen en papier mag gebruiken. Een examen dat uit heel veel onderdelen bestaat en dat ik graag zou halen. Maar als ik realistisch ben dan zijn 3 van de 5 onderdelen ook al leuk. Veel Italianen zouden zelf nog niet het C2 examen in hun eigen taal halen. Net zoals niet iedere Nederlander academisch Nederlands kan spreken, schrijven, luisteren, lezen en op taalkundig niveau kan begrijpen.

Heb jij ook zin gekregen?

Na een vol jaar één avond in de week Italiaanse les (dus niet die cursussen van een half jaar) en twee uur in de week thuisstudie zou je op nivo A1 kunnen zitten met je Italiaans. Iedereen kan zich inschrijven voor de examens van de Europese Unie. In Amsterdam kun je twee keer per jaar examen doen op één van de zes nivo’s bij het Istituto di Cultura. Je moet er even voor afreizen, maar je bent wel een ervaring rijker en je hebt een certificaat dat ze ook in Italie kennen.

Wat is jouw frustratie bij de taalstudie?

Ook leuk om te lezen:

Italiaans leren in Nederland: hoe behoud je je motivatie?

Wat je moet weten over studeren aan de Università per Stranieri in Perugia #1

Wat je moet weten over studeren aan de Università per Stranieri in Perugia #2

Categorie: Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Werken in Italië als truffeljagerWonen en werken in Italië: Martin en Tamara werken als truffeljager in Italië
San Gimignano, Foto © MyFootprintsDe 7 beste Italiëtips van Myfootprints.nl
Loro is Paolo Sorrentino's film over Silvio Berlusconi, gespeeld door Toni Servillo.Loro, Paolo Sorrentino’s film over Silvio Berlusconi + winactie!

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

De heerlijkste recepten uit Sicilië van Ursula Ferrigno – De smaak van Sicilië

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Pre-order de nieuwe editie!

  • Ontmoet de salvataggi van TOSCANE
  • BOEIEND Bolzano Wandelen, wijnen & wellness
  • Wegdromen in RAVELLO Hier wil je ooit eens slapen
  • KNAPPE KOPPEN Kleurrijk keramiek van Sicilië
  • NAPELS’ ZIEL IN DE ZOMER Op pad met een streetfotograaf
  • CITYTRIP CHIOGGIA Het kleine zusje van Venetië

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te Tijdens een vakantie in Toscane is er van alles te zien en te beleven. Hier tref je een mooie mix van kleurrijke dorpjes, culturele steden, overheerlijke wijnen en indrukwekkende natuur. Maar welke plekken mag je absoluut niet missen? In de nieuwste blog nemen we je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. Link in bio!
Je leert het meest over de culinaire en lokale tra Je leert het meest over de culinaire en lokale tradities als je zelf aan de slag gaat tijdens een workshop. En dus moeten we aan de slag! Bij Agriturismo Agave Alghero leren we de fijne kneepjes van het pastamaken, uiteraard van de lokale pastasoorten.
Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte pr Wauw! Wat is het Parco Regionale do Porto Conte prachtig! En wat zijn er mooie verhalen te ontdekken. Dit ga ik de komende dagen doen, dus houd de stories in de gaten.
Wist je dat dit park ooit grotendeels moerasgebied was? Gevangenen uit een strafkolonie hebben het gebied ontgonnen, in het museum (gevestigd in de oude gevangenis) leer je er alles over.
La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022