Home Italië 18 dingen die je moet doen als je naar Rome gaat!

18 dingen die je moet doen als je naar Rome gaat!

door Aniek Rooderkerken
Het Colosseum in Rome

18 dingen die je moet doen als je naar Rome gaat!

Rome is niet in één dag gebouwd. En dus is een dag, een week of zelfs een maand niet genoeg om de prachtige hoofdstad van Italië te ontdekken. Er is zoveel te zien en te doen. De stad is bezaaid met musea, monumenten, kerken en archeologische vindplaatsen. Van de indrukwekkende overblijfselen van het Romeinse rijk tot de weelderige renaissancepaleizen. Wil je een idee krijgen van wat je niet mag missen, dan zijn hier de dingen die je moet doen als je naar Rome gaat.

Bewonder het Colosseum

Wie denkt aan Rome, denkt aan het Colosseum. Als je maar één ding kunt zien als je naar Rome gaat, laat het dan het Colosseum zijn. Het Colosseum werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd door de Flavische keizers en het bouwwerk heeft de tijd goed doorstaan. Een rondje om het amfitheater lopen is indrukwekkend, maar ook een kijkje nemen in het Colosseum is de moeite waard. De wachtrijen hiervoor kunnen lang zijn, dus je koopt het beste een combiticket bij de Palatijn. Dat scheelt je lang wachten én met dit ticket kun je zowel de Palatijn, het Forum Romanum als het Colosseum bezoeken. Je kunt natuurlijk ook je kaartjes alvast online kopen.

Bewonder het Colosseum
Bewonder het Colosseum. Zeker in de avondzon is het Colosseum indrukwekkend

Struin door het Forum Romanum

Heb je voor het combiticket gekozen, bezoek dan meteen ook het Forum Romanum, ooit het bruisende centrum van Rome. Hier werd handel gedreven, over politiek gepraat en gebeden bij de verschillende tempels. Je kan nog steeds een goed beeld krijgen van hoe het hier in de Romeinse tijd aan toe ging. Op het Forum Romanum wandel je naar de Tempel van Vespasianus, de Tempel van Vesta en het huis van de Vestaalse maagden, de Boog van Septimus Severus en de Curia Julia die in het oude Rome werd gebruikt door het senaat.

Struin door het Forum Romanum
Struin door het Forum Romanum

Test je oprechtheid bij de Bocca della Verità

In het voorportaal van de Santa Maria di Cosmedin-kerk, aan de oevers van de Tiber, staat een stenen schijf met een gezicht en een open mond. Waag jij het om je hand in de mond te steken? In de middeleeuwen werd er namelijk gedacht dat je hand door de mond afgebeten zou worden als je loog. Waarschijnlijk is het gezicht de beeltenis van een riviergod, stond deze ooit in een Romeinse tempel of was het een onderdeel van een fontein. Maar wat het verhaal achter de Bocca della Verità ook is, dagelijks wagen honderden toeristen het om hun hand in de mond van de waarheid te steken.

Ontmoet de katten van Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina is niet alleen een belangrijke archeologische vindplaats, maar ook de thuisbasis van een kattenopvangcentrum. Je vindt waarschijnljik nergens zoveel katten in Rome als hier. Bij de Area Sacra del Largo Argentina toe scharrelen tientallen katten tussen de ruïnes en resten van eeuwenoude tempels. De vrijwilligers van de kattenopvang zorgen voor de katten, zorgen dat ze gevaccineerd worden en ze geadopteerd kunnen worden. En tot die tijd liggen de katten van het Largo di Torre Argentina loom op de stenen van de archeologiche vindplaats.

Ontmoet de katten van Largo di Torre Argentina
Ontmoet de katten van Largo di Torre Argentina

Geen Rome zonder Sint-Pietersbasiliek

Hoewel technisch gezien niet in Rome, is een bezoek aan Vaticaanstad een must als je de hoofdstad van Italië bezoekt. Om de basiliek zelf te bezoeken moet je misschien een tijdje in de rij staan, maar het is de moeite waard. Ondertussen kun je mooi het Sint-Pietersplein bewonderen, een meesterwerk van Bernini. Kijk eens naar de Egyptische obelisk in het midden van het plein en de marmeren zonnewijzerstenen op de grond. Hiermee is de obelisk een enorme zonnewijzer geworden. Om het Sint-Pietersplein vanuit een ander perspectief te bekijken, kun je het plein vanaf de top van de basiliek bekijken. Niet goedkoop, maar het geeft wel een prachtig uitzicht.

Geen Rome zonder Sint-Pietersbasiliek
Geen Rome zonder Sint-Pietersbasiliek

Verwonder je in Centrale Montemartini Museum

Een waar uniek museum vind je in de karakteristieke volkswijk Ostiense. Dit is een voormalig industrieel gebied, waar aan het begin van de twintigste eeuw vooral fabrieksarbeiders woonden. Tegenwoordig is het een hippe wijk waar je heerlijk kunt eten en kunt uitgaan, of een wandeling maakt langs street art. Maar vooral bijzonder is het Museo Centrale Montemartini. In deze voormalige elektriciteitscentrale tonen de Capitolijnse Musea een deel van hun collectie. Je wandelt er door een oude industriële fabriek en bewondert tegelijkertijd prachtige Romeinse beeldhouwwerken.

Proef een pizza al taglio

Ik ga niet naar Rome zonder een pizza al taglio, pizza per stuk, te eten. Dit is voor mij het echte Romeinse street food. De pizza is rechthoekig en wordt verkocht in stukken. Vaak worden deze afgeknipt met een schaar en op gewicht verkocht. De bodem is iets dikker dan de traditionele pizza en je hebt volop keuze in beleg. Heerlijk!

Sint-Pietersbasiliek aan het begin van de avond
Sint-Pietersbasiliek aan het begin van de avond

Ontdek het beste uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek

Het beste uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek vind je niet in de buurt van het Vaticaan, maar op de Aventijn. Op het plein van de Ridders van Malta (Piazza Dei Cavalieri Di Malta) vind je een poort naar het hoofdkantoor van de Ridders van Malta. Als je door het sleutelgat van de poort kijkt, zie je prachtige tuinen en heb je onverwacht zicht op de imposante koepel van de Sint-Pietersbasiliek.

Nu je toch op de Aventijn bent, neem meteen een kijkje bij de Giardino degli Aranci, de Tuin van de Sinaasappelen. Tussen de sinaasappelbomen heb je nog een keer een adembenemend uitzicht over Rome en de Sint-Pietersbasiliek.

Geniet van een picknick in een van de vele Romeinse parken

Als de zon schijnt en je niet in een druk restaurant wil zitten, kun je tussen het groen gaan picknicken in een van vele prachtige Romeinse parken zoals Villa Borghese, Villa Pamphili of Villa Ada. Koop bij een winkel wat wat focaccia, kaasjes, een fles lokale wijn of een ambachtelijk biertje en misschien wat lekker fruit. Zo kan je midden in de stad genieten van de natuur, en misschien meteen ook nog een wandeling maken door zonnig Rome.

Gooi een muntje over je schouder bij de Trevifontein

Wie kent niet de prachtige barokke Trevifontein waar Anita Ekberg rondwandelde in de beroemde scène uit de film La Dolce Vita? De fontein werd gebouwd tussen 1732 en 1762 en was oorspronkelijk gelegen op de plek waar 3 wegen (tre vie- vandaar de naam) samenkwamen. Tegenwoordig komen mensen hier vooral om een muntje in de fontein te werpen. Je gaat met je rug tegen de fontein staan en gooit met je rechterhand een munt over je linkerschouder. Dit garandeert je dat je terugkeert naar Rome! Op deze manier worden er dagelijks duizenden euro’s in de Trevifontein gegooid.

Gooi een muntje over je schouder bij de Trevifontein
Gooi een muntje over je schouder bij de Trevifontein

Bewonder Caravaggio in de San Luigi dei Francesi

Niet ver van het Piazza Navona staat de San Luigi dei Francesi. In deze kerk zijn in de Capella Contarelli drie werken van Caravaggio te bewonderen: De roeping van Matteüs, Matteüs en de Engel en Het martelaarschap van Matteüs. Meer Caravaggion zien? Bekijk dan ook De kruisiging van Petrus en De bekering van Paulus in de Santa Maria del Popolo. Wist je dat in Caravaggio’s tijd de meeste reizigers de stad binnen via de Porta del Popolo kwamen? Ze wandelden dan langs de Santa Maria del Popolo de stad in.

Koop je kruiden op het Campo de’ Fiori

Campo de’Fiori is een druk, levendig plein vlakbij Piazza Navona. Locals kopen hier hun groenten en fruit, toeristen trekken er naartoe voor de ‘echte Romeinse ervaring’. Je koopt er ook heerlijke gedroogde kruiden, bekijkt de beelden en gebouwen op het plein en geniet van het geroezemoes van de lokale bevolking die met elkaar praat.

Koop je kruiden op het Campo de’ Fiori
Koop je kruiden op het Campo de’ Fiori

Ontmoet Pasquino, een Rome’s pratende standbeelden

Niet ver van Campo de’ Fiori staat Pasquino. Pasquino is een standbeeld in Hellenistische stijl en dateert uit de derde eeuw voor Christus. Hij wordt beschouwd als de eerste van de pratende standbeelden van Rome. Deze naam danken de standbeelden aan de traditie om anonieme briefjes met teksten in het Romeinse dialect (pasquinate of pasquinades genoemd) aan de voet van het beeld te bevestigen. Vaak ging het om kritiek op de regering of de kerk.

Ontmoet Pasquino, een Rome’s pratende standbeelden
Ontmoet Pasquino, een Rome’s pratende standbeelden

Bewonder de bloemen op de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen verbinden het Piazza di Spagna met de Trinita dei Monti kerk. Ieder voorjaar worden de trappen versierd met honderden bloempotten met kleurrijke azalea’s. Geniet van het uitzicht op Rome en van de vele bloemen terwijl je langzaam naar Piazza di Spagna wandelt. Het is verleidelijk om halverwege uit te rusten en een je lunch hier te eten, maar pas op, dit is niet toegestaan!

Bekijk de Capitolijnse Wolvin 

Een van de musea die je niet mag missen in Rome zijn de Capitolijnse musea. En werp dan ook een blik op het bronzen standbeeld van de Capitolijnse Wolvin, de Lupa Capitolina. De wolvin is een symbool van Rome, dat je overal in Rome kunt vinden. Maar hier vind je de originele wolvin, die de kleine Romulus en Remus zoogt. Deze jongetjes zijn trouwens een vijftiende-eeuwse toevoeging door Antonio del Pollaiuolo, het beeld van de wolvin is een stuk ouder.

Staar omhoog in het Pantheon

Het Pantheon moet een van mijn favoriete plekken in Rome zijn om te bezoeken. Eens een oude Romeinse tempel, daarna de oudste kerk van Rome en momenteel een mausoleum. het Pantheon is heel wat dingen in één. De koepel van het Pantheon, met in het midden de Oculus, blijft indrukwekkend. Hoe vaak je er ook al bent geweest.

Staar omhoog in het Pantheon
Staar omhoog in het Pantheon

Drink een wijntje in Trastevere

Het kleurrijke Trastevere is een echte volkswijk. De wijk staat bekend om zijn vele trattoria’s, cafés en B&B’s. Een ideale wijk om rond te dwalen door de smalle straatjes en langs oude huizen, en ‘s avonds neer te strijken op een terrasje voor een glaasje wijn. ‘s Avonds is het gebied rond Piazza di Santa Maria in Trastevere namelijk het kloppende hart van de wijk en dé uitgaanswijk van Rome.

Slaap in een bijzonder hotel

Een hotel met uitzicht: vanaf het dakterras van het Grand Hotel in de wijk Gianicolo heb je uitzicht op het Vaticaan en de St-Pietersbasiliek. Niet goedkoop, maar wel een prachtig designhotel is J.K. Place Roma. Het HT6 Hotel Roma is een eigenzinnig hotel middenin het Centro Storico. En dan heb je nog The Fifteen Keys Hotel, een bijzonder boetiekhotel, met echte designkamers en op 4 minuten lopen van metrostation Cavour. Of het charmante Casa Fabbrini Roma Boutique B & B vlakbij de Spaanse Trappen en de Trevifontein. En Villa Laetitia is een paradijs van rust met kamers die uitkijken uit op de weelderige tuinen.

Ben jij al eens in Rome geweest? Welke van deze plaatsen heb je bezocht of welke wil je bezoeken tijdens je volgende reis naar Rome?

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een hotel boekt of product koopt via een van de links in dit artikel, ontvangt Italië Uitgelicht een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.

Meer lezen:

1 comment

Iris 8 juli 2020 - 11:11

Mooi geschreven en prachtige fotografie. Rome is eigenlijk een ‘must-see’ bestemming voor elke Europeaan.

Reply

Laat een bericht achter!