Home Zuid-ItaliëPuglia Duizenden lichtjes; een spectaculair lichtfestival in Scorrano

Duizenden lichtjes; een spectaculair lichtfestival in Scorrano

door Aniek Rooderkerken

Duizenden lichtjes; een spectaculair lichtfestival in Scorrano

Wie Italië Uitgelicht op Instagram volgt heeft ze afgelopen week al voorbij zien komen; de prachtige foto’s van het kleine stadje Scorrano, vlakbij Otranto, dat jaarlijks letterlijk uitgelicht wordt tijdens de viering van de patroonheilige Santa Domenica. Tere ere van deze heilige vervaardigen lokale ambachtslieden enorme houten stellages, tot zo’n 40 meter hoog, met hierop talloze kleine lampjes. ‘s Avonds zijn deze stellages het decor van een waar lichtfeest met een caleidoscoop van kleurrijke verlichting; het lichtfestival in Scorrano. De laatste avond van het Festa di Santa Domenica wordt afgesloten met een vuurwerkshow. Dit jaar ben ik ook aanwezig!

Scorrano lichtshow festival Scorrano lichtshow / lichtfestival, Puglia, Italie Uitgelicht

De stellages overdag en ‘s avonds, wanneer ze prachtig verlicht zijn.

Scorrano lichtshow festival Scorrano lichtshow / lichtfestival, Puglia, Italie Uitgelicht

Duizenden lichtjes

Tijdens #MyPugliaExperience reizen wij af naar Scorrano. Om ons heen zien we dat men nog steeds aan het opbouwen is. Houten stellages staan als skeletten opgesteld in het oude centrum van het stadje. Hier en daar worden nog lampen opgehangen, wordt elektra aangesloten, en het ziet er, om eerlijk te zijn, niet heel erg indrukwekkend uit. Langzaam wordt het donker, de straten stromen vol en mensen nemen de beste plekken in om straks niets van het schouwspel te hoeven missen. Vlakbij staat een enorme houten piramide, boven ons hoofd torent de façade van aan kathedraal hoog boven ons uit. We kijken om ons heen, genieten van het geroezemoes van het steeds drukker wordende plein waarop we staan, en dan barst het geweld los. Onder luide muziek start een adembenemende lichtshow, overal om ons heen, in de hoofdstraten van het dorp. De doodse piramide komt tot leven, de kathedraal verheft zich en wordt in talloze kleuren gehuld. Ademloos staan we te kijken.

Scorrano lichtshow festival Scorrano lichtshow / lichtfestival, Puglia, Italie Uitgelicht

Scorrano lichtshow festival Puglia Aniek Rooderkerken Italie Uitgelicht4

De geschiedenis van het lichtfestival in Scorrano

In de zestiende eeuw werd de Zuid Italiaanse stad geplaagd door de pest. Duizenden mensen werden door deze ziekte gedood, totdat een oude vrouw een visioen kreeg van de heilige Santa Domenica. Ze beloofde dat de stad gered zou worden van de pest als alle stedelingen een olielamp zouden branden, in de ramen van elk huis waarvan de bewoners ziek waren. Al snel glinsterde de stad van de lichtjes en de grip die de plaag op de stad had, verslapte. De mensen die aan de oproep van Santa Domenica gehoor hadden gegeven herstelden van de ziekte en het volk riep haar uit tot de patroonheilige van de stad.

Sinds die dag in de zestiende eeuw worden in de stad jaarlijks kleine lichtjes voor de ramen van de huizen geplaatst, om de dankbaarheid aan Santa Domenica te tonen. Maar vandaag de dag kan je ook de moderne vorm van hetzelfde festival bewonderen. LED lampjes, aangestuurd door computers, zorgen er samen met muziek en vuurwerk voor dat de hele stad magisch verlicht wordt.

Het lichtfestival is een van Europa’s oudste en langst bestaande festiviteiten. Het lichtfestival is een lust voor het oog, de stad wordt overspoeld met muzikanten en in kraampjes op de straat eet je de meest heerlijke regionale en nationale lekkernijen. Mocht je komend jaar 5 tot 7 juli in Puglia zijn, dan is de lichtshow van Scorrano een absolute must see!

Scorrano lichtshow festival Scorrano lichtshow / lichtfestival, Puglia, Italie Uitgelicht

Scorrano lichtshow festival Puglia Aniek Rooderkerken Italie Uitgelicht2

Bekijk hier een filmpje van het lichtfestival van 2013:

Meer lezen:

2 comments

henriette 15 januari 2015 - 23:09

Wowww wat gaaf zeg dat lichtfestival, heel mooi;)!

Reply
Aniek Rooderkerken 15 januari 2015 - 23:12

De foto’s zijn leuk, maar stel je eens voor dat je daar met honderden, duizenden mensen staat en dan deze lichtshow boven je hoofd ziet. En overal muziek en applaus. En Italië zou Italië niet zijn als je niet overal ook nog eens heerlijk kon eten:D Ik wil weer terug!

Reply

Laat een bericht achter!