• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Italiaanse kunst
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Hét online reismagazine over Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Ligurië
      • Lombardije
      • Piemonte
      • Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche
      • Toscane
      • Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabrië
      • Campanië
      • Molise
      • Puglia
      • Sardinië
      • Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano
      • Genua
      • Mantua
      • Milaan
      • Padua
      • Turijn
      • Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Kunst & Cultuur
    • Kunst & musea
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Tentoonstellingen
    • Italiaanse taal
    • Boekentips
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse recepten
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse kookboeken
    • Koffie
    • Wijnen, drankjes en cocktails
    • Restaurants
  • Winacties

È pronto il caffè!

6 februari 2014 door Aniek Rooderkerken

È pronto il caffè!

È pronto il caffè. Vier korte woorden die je toch èrg graag hoort als je om elf uur in de bibliotheek zit en het studeren even wil onderbreken met een goede espresso. Eerlijk is eerlijk, we drinken de caffè niet enkel tijdens het elf-uurtje in de tuin onder de olijfbomen, maar hebben een groot aantal barretjes in Florence al bezocht. Maar wil je echt goede koffie, dan is er één plaats waar je naartoe moet gaan!

Degenen die het noemden, waren er niet altijd positief over. ‘Veel te duur’ of ‘Je wordt afgezet’ en ‘Zoveel betaal ik niet voor een kopje koffie’. En inderdaad, op het terras een kopje espresso of cappuccino drinken kost je al snel vijf euro per consumptie. Om over de wijntjes en -overigens heerlijke- cocktails nog maar niet te spreken. Maar de koffie is er ge-wel-dig. En dan heb ik het nog niet eens over alle versgebakken en goddelijke cantucci, dolci en overige koekjes en smakelijke hapjes. Het interieur is er prachtig en aan de bar ben je voor hetzelfde kopje caffè dat buiten op het terras een klein vermogen kost, maar een euro kwijt. Waar je moet zijn? Bij Gilli uiteraard!
Gilli Florence, Foto © Aniek Rooderkerken

Caffè Pasticceria Gilli aan het Piazza della Reppublica, om precies te zijn. Een heerlijk café, in 1733 geopend door de Zwitserse familie Gilli, dat geheel de sfeer van de jaren 1900 uitademt. Denk aan fresco’s aan de muren, Murano lampen, goud, glas, donker houten interieur… Én de bekende foto American Girl in Florence van Ruth Orkin is gemaakt op  straat voor de ingang van Gilli.

Als je dus zin hebt in een heerlijke caffè… Ga er niet naartoe als een Amerikaan (sorry aan alle Amerikanen, maar het is zo) en roep niet schreeuwend om je bestelling. Gedraag je als een Italiaan. Loop naar binnen, knik vriendelijk naar het personeel en haal in je beste Italiaans een bonnetje aan de kassa. Of nog beter, vraag eerst aan de bar om de lekkerste koekjes, betaal dan aan de kassa en leg nonchalant het bonnetje op de bar. Binnen een paar seconden wordt je bestelling opgenomen door de barista en even later geniet je van een heerlijk cafeïne-shot.

Ik zit er dus vaak. Nog net niet dagelijks, op dinsdag zijn ze helaas gesloten, maar wanneer ik een paar minuten de tijd heb sta ik aan de bar en bestel ik een caffè, een doppio, latte of cappuccino. De laatste uiteraard vóór 11 uur. Borrelen aan de bar met een Spritz, een typisch Italiaanse alcoholische aperitivo, is echter ook aan te raden. Héérlijk, een cocktail met Prosecco, bronwater, Aperol of Campari en een schijfje sinaasappel. Maar vooral het snel een caffè drinken aan de bar; wat zal ik dat missen in Nederland!

È pronto il caffè betekenis, Gilli Florence, Foto © Aniek Rooderkerken
È pronto il caffè, Gilli Florence, Foto © Aniek Rooderkerken

Gilli Florence, Foto © Aniek Rooderkerken

Ps; Deze prachtige Italiaanse uitspraak over espresso kan ik jullie niet onthouden;
Il caffè dev’essere caldo come l’inferno, nero come il diavolo, puro come un angelo e dolce come l’amore.
Vrij vertaald: De espresso moet zo heet zijn als de hel, zo zwart als de duivel, puur als een engel en zo zoet als de liefde.

Categorie: Florence, Italiaanse keuken, Kunst & Cultuur, Midden-Italië, Toscane

Dit vind je misschien ook leuk

Giorgio MorandiBologna in kannen en kruiken
Kathedraal van MilaanOntdek Milaan in no time
Een dagtrip vanuit Rome naar de Villa van Hadrianus.Een cultuurshock in Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Jaco zegt

    8 mei 2014 om 08:35

    Je brengt het gevoel heel goed over…heerlijk een snelle zalige en mooi bereide caffè staand drinken aan de bar….die belevenis kun je alleen (een enkele uitzondering daargelaten) zo intens ervaren in Italie zelf. Maar Nederland ontwikkelt zich elke dag weer een beetje gelukkig :-)…………..

    Beantwoorden
  2. Italië Uitgelicht - Aniek zegt

    8 mei 2014 om 08:50

    Inderdaad, de snelle ‘koffie aan de bar’ belevenis kennen wij hier nog niet zo goed. Gelukkig heb ik thuis een mooi Italiaans espressoapparaat staan en kan je in Nederland ook heerlijke koffiebonen krijgen. Maar goed, die zijn dan ook vaak geïmporteerd uit Italië 😉

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

La Buca del Vino in Florence. Een smakelijke traditie

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Connect

Zoeken

Bestel de nieuwe editie van De Smaak van Italië!

De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië staat vol tips voor de mooiste Bucket List ervaringen in Italië. Pre-order de nieuwe editie!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Privacy Policy & Disclaimer

Meer reisinspiratie

@ItalieUitgelicht

La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n La Vita è Dolce van Letitia Clark Dolce is zo’n kookboek waarbij je het liefst direct álle recepten wilt maken. De recepten zijn voorzien van verrukkelijke introducties, zijn goed te volgen en voorzien van volop foto’s. 
Een ode aan de zoete Italiaanse keuken en een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Lees meer via de link in bio!
In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het L In de tentoonstelling Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum ontdek je deze zomer hoe het was om hier in de Romeinse tijd te leven. Aan de hand van bijzondere historische vondsten word je meegenomen naar het Romeinse leven langs de Rijn en Maas.
Deze mantelspeld van verguld zilver werd bijvoorbeeld gevonden in Zwammerdam, maar is van Germaanse oorsprong. (Afbeelding: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Lees meer in de blog. Link in bio!
Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe edi Ik weet wel wat ik vandaag ga doen.. de nieuwe editie van De Smaak van Italië lezen. Met een bucketlist voor Italië, paradijselijk Ponza én een item over fietsen in Umbrië.
Wil je het magazine nog bestellen, dan vind je in de sidebar van mijn blog een linkje.
Ps: check hoe kat Cipollini steeds mijn foto’s photobombed 😂
Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik Doe mij nog maar een aperitivo in Italië hoor! Ik weer het, ik moet nog een paar maanden wachten, maar dromen mag ☺️
Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op e Als ik dan niet in Italië kan zijn, dan maar op een mooi plekje in mijn eigen Utrecht. Hier is dat in de Pandhof van de Dom, de kloostertuin die ingeklemd ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw. Ken jij dit plekje?
En voor de oplettende kijker: ja, inmiddels 6 maanden zwanger! 👶
Mijn zomerse jurkje is trouwens van @protestwomen. Met de code italieuitgelicht10 krijg je tot en met 31-10-2022 10% korting op zowel op de nieuwe als oudere collecties! 🌞☀️
Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrik Op 24 augustus 2016 werd Midden-Italië opgeschrikt door een aardbeving die tal van dorpen en gehuchten met de grond gelijkmaakte. Er waren honderden slachtoffers en er was veel materiële schade. Amatrice was een van de zwaarst getroffen plaatsen. Huizen, zelfs hele straten, werden van de kaart geveegd. Deze gebeurtenis en deze plaats vormen het decor van de nieuwe Italiaanse roman van Franco Faggiani Soms zou ik de wind willen zijn.
Benieuwd? Lees meer via de link in bio!

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

avontuuropreis.com waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

En ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan zeker de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2022 · Theme by 17th Avenue