Home StedenFlorence Top 10 Italiaanse musea

Top 10 Italiaanse musea

door Aniek Rooderkerken
Top 10 musea van Italië

Top 10 Italiaanse musea

Als je naar Italië gaat ben je bijna verplicht om een aantal musea te bezoeken. Maar welke musea móet je nu echt bezocht hebben in Italië? Wij bekeken wat volgens TripAdvisor nu de beste én meest bezochte musea van Italië zijn. Interessant is dat naast beroemde musea als de Uffizi in Florence en de Vaticaanse Musea in Rome, ook minder bekende musea de lijst hebben gehaald.

Deze lijst werd bijgewerkt in 2019.

Mooiste musea van Italië: Top 10 Italiaanse musea

Of het echt de allerbeste musea van het land zijn, dat is de vraag. Maar dit zijn de 10 musea die het best gewaardeerd worden volgens bezoekers. En dat wil best wat zeggen, als je bedenkt hoeveel musea Italië heeft! Je zou verwachten dat vooral grote en bekende musea als de Galleria degli Uffizi in Florence hoog in deze lijst staan. Maar dat valt best tegen. Zo bungelt de Sixtijnse Kapel helemaal onder aan deze lijst.

Museo Egizio di Torino, Turijn

Boven aan de lijst staat het Museo Egizio di Torino, ofwel het Egyptisch Museum van Turijn. Hier zijn meer dan 30.000 voorwerpen uit de Egyptische oudheid tentoongesteld.

Cappella Sansevero, Napels

De Cappella Sansevero is de voormalige familiekapel van de prinsen van San Severo. Het is een van de meest bezochte musea in Napels. In de 16e-eeuwse kapel vind je religieuze kunst uit de Napolitaanse barok.

Dogepaleis, Venetië

Het Dogepaleis in Venetië was het paleis van de doge, de leider van de republiek Venetië. Het gebouw aan het San Marcoplein is een van de belangrijkste niet-religieuze bouwwerken in de gotische stijl.

Galleria degli Uffizi, Florence

De Uffizi blijft favoriet bij veel reizigers. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie met wereldberoemde meesterwerken als de Geboorte van Venus en de Primavera van Botticelli.

Galleria Borghese, Rome

De Galleria Borghese omvat een van de grootste kunstcollecties van Rome, met schilderijen en sculpturen van grote Italiaanse kunstenaars.

Museo Nazionale del Cinema, Turijn

Minder bekend is het Museo Nazionale del Cinema in Turijn. Het filmmuseum is ingericht in de toren Mole Antonelliana. Het bevat de collectie van de historicus en verzamelaar Maria Adriana Prolo.

Galleria dell’Accademia, Florence

De Galleria dell’Accademia in Florence is niet alleen de thuisbasis van de David van Michelangelo. Je vindt er flink wat andere sculpturen van Michelangelo en een verzameling Florentijnse schilderijen uit de 15e en 16e eeuw.

Castello Sforzesco, Milaan

Midden in Milaan ligt het Castello Sforzesco. Het werd ooit gebouwd om als burcht van de Visconti te dienen. Er zijn nu verschillende musea in het kasteel gehuisvest. Zo vind je er werk van Michelangelo en Leonardo da Vinci.

Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo, Rome

Het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo in Rome staat beter bekend als de Engelenburcht. De Engelenburcht wordt door de Ponte Sant’ Angelo (de Engelenbrug) verbonden met de andere oever van de Tiber.

Sixtijnse Kapel, Vaticaanstad

Verrassend: de Sixtijnse Kapel in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad, staat onderaan de top 10 Italiaanse musea. Het is onderdeel van de Vaticaanse musea en wereldberoemd dankzij de fresco’s van Michelangelo.

Meer lezen:

10 comments

Yvonne 26 september 2016 - 11:37

O help, ik vrees dat ik geen enkele van deze musea bezocht heb en ik ben toch best een aantal keer in Italië geweest al. Ik ben eigenlijk altijd buiten te vinden, lekker met de camera in de weer en op ontdekking. Dat kan natuurlijk ook in een museum, maar is met 2 jonge kids nog niet zo heel handig. Misschien als ze wat groter zijn!

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 28 september 2016 - 08:59

Ik had het absoluut niet verwacht, maar ik ben wel in 1 museum geweest! Het Vaticaan museum, haha.

Ik ben wel benieuwd in welke musea jij wel/niet bent geweest en wat jouw favoriet is 🙂

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 28 september 2016 - 10:55

Ik ben alleen in het Vaticaan museum geweest. Ik bewaar een museumbezoek meestal voor slecht weer, omdat ik liever buiten ben. De Peggy Guggenheim Collection in Venetië lijkt me wel interessant, omdat ik moderne kunst toch minder associeer met Italië. Welke musea uit deze lijst heb jij al bezocht?

Reply
ensanne 29 september 2016 - 10:30

Vijf van de 7 bezocht 🙂 Zijn inderdaad mooi. Ik mis nog 1 museum in Rome, vlak bij Forum Romanum

Reply
Stéphanie | Expeditie Aardbol 29 september 2016 - 12:42

Ik heb er slechts één mogen afstrepen… Ben gek op musea, maar in Italië trekken de wijnbarretjes en pizzerias toch meer vrees ik.

Reply
Jenny - ikreis.net 30 september 2016 - 07:06

Het museum van Venetië staat op mijn lijstje voor als ik volgend jaar daar ben.

Nu heb ik alleen de musea in Rome en Vaticaanstad bezocht. Florence wilde ik heen, maar toen ik in de buurt wat liep ik op krukken en trok ik de lange rij niet. Zo jammer!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 30 september 2016 - 08:01

Ik heb ook alleen de musea in Rome bezocht…was echt zo mooi! Ik ben echt dol op musea.

Reply
Carolien | Dream the World 30 september 2016 - 15:57

Ik ben in best wel veel musea al geweest maar ik onthou het altijd zo slecht 🙁 zeker van vor mijn blogtijd zeg maar..ik ben wel in Vaicaanmuseum geweest, dat weet ik zeker!

Reply
Denise - Follow my footprints 30 september 2016 - 17:35

Tot mijn schande ben ik alleen in het Vaticaan geweest, maar heb ik de beroemde musea die je noemt in Florence, Rome en Venetië niet gezien toen ik er was.

Reply
Jessica | Corners of the World 30 september 2016 - 23:57

Het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel blijft wel een van mijn favorieten hoor. Zelf nog een lievelingsmuseum ertussen zitten? 🙂

Reply

Laat een bericht achter!