Florence door de bliksem getroffen

Vandaag onthul ik een goedbewaard geheim van de Basilica di Santa Maria del Fiore, ofwel de Dom van Florence. Is het je namelijk al eens opgevallen dat er tussen het Piazza delle Pallottole en de Duomo een witte cirkel fel afsteekt tegen de donkere stenen bestrating? Enkel een witte cirkel, zonder verdere informatie of een plaquette die uitlegt wat we zien. Daar wilde ik meer van weten!

Blikseminslag Dom Florence

Hiervoor ga ik vier eeuwen terug in de tijd. In januari van het jaar 1600 barstte er een enorm onweer los boven Florence. De stad schudde van de donderslagen en bliksemflitsen verlichtten de straten. Een bliksemschicht sloeg in op de top van de door Brunelleschi ontworpen koepel van de Dom. De grote vergulde koperen bol en het kruis die de koepel sierden, rolden met veel geweld over de koepel naar beneden en stortten met een enorme klap tegen de grond. Want hoewel de bol vanaf de grond klein oogde, had hij een diameter van ruim twee meter en woog hij 1800 kilo!

De Florentijnen dachten dat het een teken van Gods toorn was, een waarschuwing om vaker de mis te bezoeken en vreedzaam te leven. Een waarschuwing waar de Florentijnen vandaag de dag ook nog aan worden herinnerd; de plaats waar de koperen bol die nacht op de grond stortte wordt gemarkeerd door de marmeren cirkel.

Na het incident werd de bal opnieuw vervaardigd en keerde hij in 1602 terug naar zijn plaats boven op de Domkoepel, waar hij zich vandaag de dag nog steeds bevindt. Maar nu wel met een bliksemafleider.

Meer lezen:

Laat een bericht achter!