Nederlandse kunstenaars sloten hun opleiding vaak af met een reis naar Italië en ook reeds gevestigde kunstenaars trokken naar het zuiden, om in Italië de klassieke oudheid te bestuderen en hedendaagse kunstenaars als Michelangelo te bewonderen. Sommige van deze kunstenaars bleven enkele maanden in Italië, anderen vonden er werk, bleven er jaren of keerden nooit meer terug naar de Nederlanden. Maar voor vele van deze Italianisanten was één ding gemeenschappelijk; ze trokken naar Rome, de eeuwige stad.
Hier tekenden en schilderden zij ontelbare malen beroemde beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid zoals de Apollo Belvedère, de Laocoön en de Venus Pudica. Het natekenen van antieke sculpturen of kopieën daarvan was voor jonge kunstenaars dé manier om zich te trainen in het weergeven van het klassieke ideaal.
In de tentoonstelling Het Klassieke Ideaal, tot en met 31 mei in Teylers Museum Haarlem, zullen schilderijen en tekeningen van kunstacademies, ateliers en individuele studio’s te zien zijn, waar kunstenaars bezig zijn zich te meten met de antieken. In de intieme setting van Teylers Prentenkabinet zie je werken van Turner, Rubens, Goltzius en Sweerts, en wordt getoond hoezeer de klassieke oudheid, en dan vooral het klassieke standbeeld, kunstenaars uit de 16de tot en met de 19de eeuw heeft geïnspireerd.
Privéverzamelaar en kunsthandelaar Katrin Bellinger stelde voor deze tentoonstelling een substantieel deel van haar collectie op het gebied van kunstenaarsateliers ter beschikking. Verder zijn er bruiklenen van onder andere het British Museum, het Rijksmuseum en het Victoria and Albert Museum. De getoonde werken zijn van excellente kwaliteit en sommige zijn nooit eerder geëxposeerd. Een reden om direct naar Haarlem af te reizen om deze tentoonstelling te bewonderen!
Aansluitend is deze tentoonstelling vanaf 25 juni in het Sir John Soane’s Museum in Londen te zien.
Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland en hiernaast het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de 18de eeuw. Het museum ademt dan ook de sfeer van die tijd en ook de Verlichting is nog altijd tastbaar aanwezig. Het museum exposeert onder één dak voorwerpen van kunst en wetenschap – twee eeuwen terug een vanzelfsprekende combinatie. De missie van het museum, de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen om kunst en wetenschap te ontdekken, is sinds de opening in 1784 ongewijzigd. In het historische gebouw aan de Spaarne stelt het museum zijn beroemde collectie tekeningen, schilderijen, fossielen, mineralen, wetenschappelijke instrumenten, boeken, medailles en munten tentoon. Op dit moment zijn twee succesvolle tentoonstellingen te zien; De Aquarel, over de mooiste Nederlandse aquarellen uit de 19de eeuw, en Het Klassieke Ideaal, over de inspirerende invloed van de beeldhouwwerken van de klassieke oudheid op kunstenaars als Turner en Rubens.

Het klassieke ideaal. Rubens, Goltzius, Turner en de antieke beeldhouwkunst
11 maart t/m 31 mei 2015
Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Geef een reactie