Home StedenFlorence Een verborgen portret van Michelangelo

Een verborgen portret van Michelangelo

door Aniek Rooderkerken
Verborgen portret van Michelangelo

Een verborgen portret van Michelangelo

Wanneer het je lukt om op het Piazza della Signoria in Florence je ogen af te wenden van alle indrukwekkende standbeelden op het plein, kan je een verborgen portret van Michelangelo ontdekken. Op de buitenmuur van het Palazzo Vecchio, op de hoek van het paleis dat grenst aan het Piazzale degli Uffizi, rechts van de ingang, is ongeveer op ooghoogte het profiel van een man in de steen gebeiteld. De Florentijnen kennen vele verhalen over de oorsprong van deze mysterieuze man. Het mooiste verhaal vertelt ons dat deze schets gemaakt is door niemand minder dan Michelangelo Buonarroti!

Verborgen portret van Michelangelo

Waar we het er nu wel over eens zijn dat Michelangelo één van de grootste kunstenaars ooit is, durfde een stadsgenoot van Michelangelo de kundigheid van de meester in twijfel te trekken. Michelangelo nam hierop een beitel te hand en kerfde met beide armen op zijn rug het portret in de steen. Zo kon hij een ieder laten zien dat hij een treffend portret kon beitelen met zijn rug naar de muur, zonder zelfs te kunnen zien wat hij deed.

Volgens een andere overlevering verbeeldt het portret op de muur van het Palazzo Vecchio een gevangene, die wachtte om opgehangen te worden aan de galg op het Piazza della Signoria. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat we nu kijken naar een Florentijn die Michelangelo geld verschuldigd was. Wandelend door de stad zag Michelangelo in de Loggia dei Lanzi, waar destijds misdadigers aan de stad werden getoond en werden gestraft, een man aan de schandpaal staan die van hem geld geleend had maar het nooit zou terugbetalen. De kunstenaar vroeg aan een van de soldaten op het plein hoe lang deze man gestraft zou worden. Het antwoord dat hij kreeg beviel Michelangelo niet, en om ervoor te zorgen dat de Florentijnen zich de misdaad van de man nog lang zouden herinneren, beitelde hij diens portret op de muur van het Palazzo Vecchio. Hij is in zijn opzet geslaagd, want het gezicht van de onfortuinlijke man wordt nog steeds dagelijks door talloze mensen bekeken.

Verborgen portret van Michelangelo

Verborgen portret van Michelangelo

Het verborgen portret van Michelangelo is echter niet de enige graffiti die Michelangelo aanbracht in Florence! Onder de Sagrestia Nuova van de San Lorenzo bevindt zich namelijk een geheime kamer. Hier zou Michelangelo zijn toevlucht hebben genomen toen de stad werd belegerd door de Spaanse troepen van Keizer Karel V. Verborgen voor de Spanjaarden verfraaide hij de wanden van deze ruimte met allerlei schetsen in houtskool. Lees meer!

De verhalen achter het Piazza della Signoria in Florence

Lees meer over de verhalen achter de standbeelden op het Piazza della Signoria :

Meer lezen:

Laat een bericht achter!