Home Kunst & Cultuur Keizerin Sissi, thermale baden en een botanische tuin: het wellness walhalla Merano

Keizerin Sissi, thermale baden en een botanische tuin: het wellness walhalla Merano

door Aniek Rooderkerken
Uitzichtplatform van de beroemde Zuid-Tiroolse architect en ontwerper Matteo Thun

Keizerin Sissi, thermale baden en een botanische tuin: het wellness walhalla Merano

Een heerlijk spa, een promenade met palmen en olijfbomen, in de verte sneeuw op de omringende bergtoppen. De Oostenrijkse keizerin Sissi had weinig meer nodig om verliefd te worden op het charmante kuuroord Merano. In de herfst van 1870 arriveerde de keizerin er in haar koets en samen met haar 102 koppen tellend gevolg streek ze neer in haar winterresidentie.

In de negentiende eeuw bloeide de stad op toen bekende artsen Merano vanwege het milde klimaat aanbevolen als een winters kuuroord. Wie het zich kon veroorloven spendeerde zijn vakanties in het kuuroord, waar al snel de meest welvarende aristocraten te vinden waren. Tegenwoordig ademt het stadje dezelfde grandeur en is de Kurpromenade nog steeds dé plaats om te zien en gezien te worden.

Merano, Zuid-Tirol

Merano, Zuid-Tirol

Terme Merano

Mede dankzij Keizerin Sissi werd de stad Merano een magneet voor de elite. Luxe hotels, statige villa’s en promenades verrezen en de stad moet toen al een meer dan aangenaam vakantieverblijf zijn geweest. Misschien dat dankzij de culturele elite die hier neerstreek, en de statige architectuur die er verrees, Merano meer mediterraan aandoet dan Bolzano. Lange promenades met palmbomen, zachte kleuren en een ontspannen sfeer. Keizerin Sissi spendeerde haar dagen dan wel in Merano, maar ze bezocht de stad toch vooral voor de heilzame werking van het water en de heldere en gezonde lucht. Tegenwoordig is het niet anders en reizen veel mensen af naar de heilzame Terme Merano spa midden in de stad.

Palmbomen in Merano

Palmbomen in Merano

Op slechts een paar minuten wandelen van de Art Nouveau promenade van de stad ligt het spa als een enorme glazen kubus in het landschap. Door de glazen muren en plafond kijk je vanuit de binnenbaden uit op het berglandschap, in de buitenbaden ruik je de berglucht. Een heldergroen park met frisblauw water, het geluid van stromend water op de achtergrond en de geur van citrusvruchten om je heen.

Het thermale water van Terme Merano komt van de Monte San Vigilio, de Vigiljoch berg, in de buurt van Lana. De granieten rotsen verrijken het regenwater diep in de bergen met zeldzame metalen en mineralen. Van het thermale water is bewezen dat het een heilzame werking heeft. Het zou helpen tegen gewrichtsproblemen, pijnbestrijdend zijn, helpen tegen bepaalde ademshalingsproblemen, maar het water wordt ook gebruikt om gewoonweg te ontspannen in de thermale baden en zwembaden.

Spa Terme Merano

Spa Terme Merano

De tuinen van Kasteel Trauttmansdorff

Bij Zuid-Tirol denk je al snel aan ruige natuur en indrukwekkende bergketens, maar toch vind je ten oosten van de stad Merano ook prachtige botanische tuinen. De moeite van een bezoek meer dan waard, maar alleen geschikt voor natuurliefhebbers met een goede conditie. De tuinen rondom Schloss Trauttmansdorff zijn namelijk bijna verticaal tegen de heuvels opgebouwd, en zijn een doolhof van trappen en steile straatjes. Er staat je dus een flinke wandeling te wachten, maar onderweg word je wel beloond met fotogenieke uitzichten en leuke doorkijkjes.

In het zonovergoten Merano worden exotische mediterrane landschappen en gecultiveerde tuinen omgeven door een natuurlijk amfitheater van hoge bergketens. Een klein en kleurrijk paradijsje te midden van ruige natuur, met ontelbare bloemen en planten uit de hele wereld. De tuinen veranderen met de seizoenen en hebben steeds iets nieuws te bieden. In de zomer elegante camelia’s en geurige citroenbloesem, velden vol geurende rozen en bloeiende lavendel, terwijl wanneer de herfst zijn intrede doet kleurrijke herfstasters en dahlia’s zich laten zien en vijgen en granaatappels groeien.

Tuinen van Kasteel Trauttmansdorff

Tuinen van Kasteel Trauttmansdorff

Het mooiste uitzicht over de tuinen en de hoge bergketens rondom Merano heb je vanaf één van de hoogste punten in het park. Het uitzichtplatform van de beroemde Zuid-Tiroolse architect en ontwerper Matteo Thun is een reusachtige stalen bril die als uitzichtplatform fungeert. Vanaf hier heb je het idee dat je boven de tuinen zweeft en heb je een grandioos uitzicht op Merano en de kastelen waar Sissi eens verbleef.

Uitzichtplatform van de beroemde Zuid-Tiroolse architect en ontwerper Matteo Thun

Uitzichtplatform van de beroemde Zuid-Tiroolse architect en ontwerper Matteo Thun

Een oase van rust

Merano ademt grandeur uit. Je spendeert er zo een paar uurtjes door heerlijk door de stad te wandelen, over de promenade te struinen en van de frisse berglucht te genieten. Maar reis je af naar Merano, dan zou ik – in het voetspoor van Sissi- genieten van het thermale water in het spa. Zwemmen in het frisse water, genieten van een sauna of een lichaamspakking van druiven nemen. En natuurlijk ook een dag rondwandelen door de tuinen rondom Schloss Trauttmansdorff, tegenwoordig een van de grootste toeristische trekpleisters van Zuid-Tirol. Ik houd van botanische tuinen. In drukke steden zijn ze een oase van rust, een ontploffing van kleuren en geuren en altijd fotogeniek, welk seizoen dan ook. Of bezoek de tuinen in de avondschemering, wanneer er een magische ambiance en sprookjesachtige sfeer hangt.

Ik ging op een culturele, avontuurlijke en culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Tirol, op uitnodiging van de regio Zuid-Tirol. In een aantal artikelen geef ik je de beste tips voor deze regio. Ditmaal de heerlijke Terme Merano en de mooie Giardini di Castel Trauttmansdorff.

De Day Spa Terme Merano, www.termemerano.it, Piazza Terme 9, 39012 Merano
Giardini di Castel Trauttmansdorff, www.trauttmansdorff.it, Via S. Valentino, 51/a, 39012 Merano

Meer lezen:

2 comments

ivonne calis 28 september 2015 - 17:58

Toen ik die eerste foto van jou op dat uitzichtpunt zag moest ik gelijk doorklikken en lezen! Dat ziet er echt geweldig uit zeg, helemaal mijn ding. Zo mooi tussen die bergen; de frisse natuur straalt je al tegemoet.

Reply
Aniek Rooderkerken 28 september 2015 - 18:27

Ja de natuur in Zuid-Tirol is zo mooi!

Reply

Laat een bericht achter!