Home StedenBolzano Michelinsterren en traditie met een knipoog; Bad Schörgau in Zuid-Tirol

Michelinsterren en traditie met een knipoog; Bad Schörgau in Zuid-Tirol

door Aniek Rooderkerken
Michelinsterren in Bad Schürgau, Zuid-Tirol

Michelinsterren en traditie met een knipoog; Bad Schörgau in Zuid-Tirol

Een artikel over culinair Zuid-Tirol kan je niet afsluiten zonder Michelinsterren. Deze culinaire regio heeft namelijk maar liefst 22 Michelinsterren voor 19 restaurants. Hiermee is Zuid-Tirol in Italië de regio met de meeste sterrenrestaurants in verhouding tot het aantal inwoners. De lat ligt dus hoog. Niet alleen voor de gevestigde toprestaurants, maar ook voor de overige restaurants en berghutten, die een keuken vol Alpiene en Mediterrane invloeden aanbieden.

Bad Schörgau

En zo zijn we dan alweer onderweg, over de kronkelende wegen door de bergen. Een half uur rijden buiten Bolzano ligt in de Sarentino vallei het Bad Schörgau hotel. Een aanrader vooral vanwege de prachtige spa in de buitenlucht, de mooie kamers, én het restaurant waar wij nu gaan eten. Bekroond met een Michelinster dus. Zenuwachtig kijken we iedere bocht om, “zijn we er al bijna?” We zijn al dagen lekker gemaakt met verhalen over één van de beste restaurants van Zuid-Tirol en we kunnen niet wachten de gerechten te proeven.

Bad Schörgau

Bad Schörgau heeft een lange traditie. Voor het eerst vermeld in 1533 en in 1689 gedocumenteerd om de baden en minerale bronnen, komt het in 1975 in beheer van de Wenter familie. Zij openen een gastronomisch restaurant, al snel één van de belangrijkste adressen voor fijnproevers in Zuid-Tirol. Zeker wanneer chef Egon Heiss, die eerder werkte bij Anton Mosimann en Gordon Ramsey, het scepter in de keuken zwaait. Maar vandaag worden we welkom geheten door Gregor Wenter. Ooit chef in de keuken, nu de manager. Hij schenkt de eerste drankjes in en met veel enthousiasme vertelt hij over het restaurant, de natuurlijke producten uit de Sarentino die ze gebruiken en de twee menu’s die ze aanbieden, het meer klassieke “Traditie” en de innovatieve variant “Tijdsgeest”.

Michelinsterren in Bad Schörgau, Zuid-Tirol

Michelinsterren in Bad Schörgau, Zuid-Tirol

Wat is traditioneel Zuid-Tirols dan? Met spek omwikkeld fijn “stro”van aardappel, mini-Schüttelbrot, kwartelei geserveerd in een eierdoos, als smaakmaker. En de volgende gerechten? Die mag je zelf gaan ontdekken. Wanneer wij de eerste gerechten krijgen, merken we al snel dat geen woord gelogen is. Producten van eigen bodem of van kleine leveranciers uit de regio, smelten samen met delicatessen uit de internationale haute cuisine. Je proeft de liefde voor de lokale producten. Creatieve gerechten met een knipoog, eenvoudig maar altijd onderscheidend in smaak. Alles zo precies en nauwkeurig opgediend, met heerlijk complementerende wijnen, hieraan danken ze dus hun Michelin ster. Waar de chef Egon Heiss de meest creatieve gerechten voorschotelt, en zich even komt voorstellen, zoekt Gregor de beste wijnen uit als aanvulling op de gerechten. In een kamer met veel hout, gehaakte kleedjes op tafel, voelt alles ontspannen en no-nonsense aan. Een heerlijk ontspannen feel-good restaurant, maar dan met gerechten waar je stil van wordt. Wat een bijzondere ervaring!

Bad Schörgau

Bad Schörgau

Ik ging op een culturele, avontuurlijke en culinaire ontdekkingsreis door Zuid-Tirol, op uitnodiging van de regio Zuid-Tirol. In de komende artikelen geef ik je de beste tips voor deze regio. Ditmaal is dat sterrenrestaurant Bad Schürgau, wauw, dat kan ik iedereen aanraden! 

Bad Schörgau, I-39058 Sarentino, Bolzano www.bad-schoergau.com

Meer lezen:

Laat een bericht achter!