Home StedenFlorence Mona Lisa smiles – de mooiste vrouw ter wereld

Mona Lisa smiles – de mooiste vrouw ter wereld

door Aniek Rooderkerken
Leonardo da Vinci, Mona Lisa, 1503-1506, Louvre, Parijs

Wie is Mona Lisa

Het blijft een van de grootste mysteries van de kunstwereld – wat is het geheim achter de mysterieuze glimlach van de Mona Lisa? Dit magische werk van Leonardo da Vinci is een van de meest vereerde en besproken schilderijen ooit. Ondanks talloze onderzoeken is men het er nog steeds niet over eens welke vrouw voor dit wereldberoemde werk geposeerd heeft. Een jaar geleden werd de kunstwereld opgeschrikt; onderzoekers hadden haar gevonden, Miss Mona Lisa herself! Maar is dit wel zo? 

Het geheim achter de Mona Lisa

Er bestaan talloze theorieën over wie de wereldberoemde vrouw is die voor Da Vinci poseerde. Misschien is het een vrouw die Da Vinci persoonlijk kende? De moeder van de kunstenaar, of wellicht een geheime minnares. Anderen denken dat het een zelfportret is, of herkennen er de trekken in van Salai, de assistent van Leonardo die hem vergezelde naar Frankrijk en genoemd wordt als de minnaar van Leonardo.

Het meest waarschijnlijke verhaal is echter dat Lisa Gherardini de adellijke dame is die poseerde voor het schilderij dat wij nu kennen als de Mona Lisa. Lisa, of Monna Lisa zoals de Italianen liefkozend zeggen, was de tweede of derde echtgenote van de rijke Florentijnse zijdekoopman Francesco del Giocondo. Vandaar de bijnaam van het werk, La Gioconda – de vrouwelijke Giocond.

De zoektocht naar Mona Lisa

Een jaar of vijf geleden vond onderzoeker Giuseppe Pallanti de overlijdensakte van Lisa Gherardini, die in 1542 overleden was. Ze bleek begraven te zijn in het Sint Orsola’s klooster in Florence. Hier had ze zich teruggetrokken na de dood van haar man. In dit kleine kerkje gingen wetenschappers op onderzoek uit om Lisa’s overblijfselen te vinden, in de hoop het geheim achter de raadselachtige glimlach van Mona Lisa te kunnen ontrafelen. Het team van Italiaanse kunsthistorici en archeologen werd geleid door Silvano Vinceti. De voormalig tv-producent had afgelopen jaar eindelijk zijn primeur; het team bleek Lisa’s skelet te hebben gevonden.

De kunsthistorici stonden nu op het punt de raadselachtige glimlach eindelijk te ontrafelen. Nadat de botten van Gherardini waren opgegraven werden deze naar diverse universiteiten in Italië en het buitenland gestuurd. Hier werden ze getoetst aan het DNA van de botten van de twee zonen van de edelvrouwe. Het bleek een deceptie. Het skelet dat onder de originele vloer van het klooster gevonden was, bleek niet afkomstig te zijn van Lisa Gherardini. Ze geven volgens Vinceti wel een hint naar haar begraafplaats.

Mona Lisa opgraving

Het team geeft de hoop niet op en blijft zoeken naar Mona Lisa. Als Vinceti het geraamte van Gherardini vindt, wil hij haar gezicht reconstrueren. Zo hoopt hij eindelijk een antwoord kunnen geven op de vraag die de kunsthistorici niet kunnen beantwoorden. Wie was het model voor Leonardo? Als Gherardini inderdaad model stond voor de Mona Lisa, zou er een gelijkend gezicht uit de reconstructie moeten komen. Definitief bewijs dat Gherardini de inspiratie was voor Leonardo da Vinci.

Ondanks Vinceti’s ‘Dan Brown-achtige’ pogingen om de geheimen op te lossen, blijft Mona Lisa het meest bekend om haar mysterieuze glimlach, die ons alles en tegelijk niets vertelt. Moet het verhaal van Mona Lisa ook niet zo blijven?

Meer lezen:

Laat een bericht achter!