Home StedenFlorence De vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci

De vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci

door Aniek Rooderkerken
Leonardo da Vinci La belle Ferronière

De vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci is tegenwoordig wereldberoemd, maar werd in zijn eigen tijd ook gewaardeerd. Vooral om de prachtige portretten die hij schilderde, getuige de woorden die Geronimo Cardano over hem schreef. Vandaar dat we vandaag kijken naar de vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci, schilderijen én tekeningen.

“De schilderkunst is de fijnste en de edelste van alle mechanische kunsten. Ze schept dingen die groter bewondering verdienen dan de dichtkunst of de beeldhouwkunst. De schilder brengt schaduw en kleuren aan en verbindt ze met een nauwkeurige waarnemingsgave. Hij moet van alles op de hoogte zijn, want alles is voor hem van belang. De schilder is een natuurwetenschappelijk filosoof, een architect en een vaardig ontleder. Daarop berust de voortreffelijkheid van zijn voorstelling van alle delen van het menselijk lichaam. Deze bekwaamheid werd lang geleden door de Florentijn Leonardo da Vinci ontwikkeld en nagenoeg vervolmaakt.” Geronimo Cardano, 1551

De mooiste portretten van Leonardo da Vinci

La belle Ferronière

Leonardo da Vinci La belle Ferronière

Leonardo da Vinci La belle Ferronière

De raadselachtige jonge vrouw die werd geportretteerd door Leonardo als La Belle Ferroniere was een edelvrouw aan het Milanese hof, waarschijnlijk Lucrezia Crivelli, een maitresse van Ludovico Sforza. In bezit van de Franse koninklijke collectie dacht men onjuist dat het een portret was van Belle Ferroniere,de maîtresse van Koning François I. Vandaar de bijnaam La Belle Ferroniere.

Leonardo da Vinci
La belle Ferronière
c. 1490
Oil on panel, 63 x 45 cm
Musée du Louvre, Paris

Portret van een vrouw

Leonardo da Vinci, portret van een vrouw

Dit portret van een vrouw met een doordachte blik is waarschijnlijk een studie voor een Madonna. De dromerige en mysterieuze blik is typisch voor Leonardo, maar de krachtige penseelstreken in het haar zijn ongebruikelijk. Misschien is dit een latere toevoeging.

Leonardo da Vinci
Portret van een vrouw (La Scapigliata)
c. 1508
Olieverf op paneel, 27 x 21 cm
Galleria Nazionale, Parma

Portret van Isabella d’Este

Leonardo da Vinci, portret van Isabel d'Este

Deze tekening is een zogenaamd karton, een voorstudie van een schilderij op ware grootte. Vandaar dat je op de lijnen van de tekening overal kleine gaatjes ziet: wanneer houtskool over de tekening gewreven werd kon de tekening zo exact overgebracht worden op een paneel of doek. Leonardo was niet geheel tevreden met het portret; de peroraties komen niet helemaal overeen met de details op de tekening,  en op sommige plekken zijn kleine correcties gemaakt

Leonardo da Vinci
Portret van Isabella d’Este
1500
Zwart en rood krijt, geel pastel krijt op papier, 63 x 46 cm
Musée du Louvre, Paris

Annunciatie (detail)

Leonardo da Vinci, Annunciatie, Uffizi Florence

Leonardo da Vinci, Annunciatie, Uffizi Florence

De Annunciatie die zich thans in de Uffizi bevindt is het eerste werk dat Leonardo da Vinci zelfstandig maakte, zonder hulp van zijn leermeester Andrea del Verrocchio. Het werk vertelt hoe de Aartsengel Gabriël de tuin van de Maagd Maria betreedt en haar verkondigt haar dat ze in verwachting is van de Zoon van God. Het schilderij heeft talloze verborgen betekenissen; bijvoorbeeld staat de witte lelie in Gabriëls hand symbool voor de zuiverheid en maagdelijkheid van Maria.

Leonardo da Vinci
Annunciatie
1472-75
Olieverf en tempera op paneel
Galleria degli Uffizi, Florence

De Mona Lisa

Leonardo da Vinci, Mona Lisa

Leonardo vervaardigde het portret van de vrouw van de rijke Florentijnse zijdekoopman Francesco del Giocondo, Lisa Gherardini. Ze zou echter bekender worden als Mona Lisa. Lisa, gekleed naar de nieuwste Florentijnse mode, zit in een visionair en bergachtig landschap. Het schilderij is het beste voorbeeld van Leonardo’s sfumato techniek. De raadselachtige uitdrukking van de Mona Lisa, zowel aantrekkelijk als afstandelijk, maakte het portret wereldberoemd.

Leonardo da Vinci
Mona Lisa (La Gioconda)
c. 1503-5
Oil on panel, 77 x 53 cm
Musée du Louvre, Paris

Lees ook: de schilderijen van Leonardo da Vinci!

Meer lezen:

1 comment

De vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinc... 6 augustus 2014 - 08:58

[…] Leonardo da Vinci is tegenwoordig wereldberoemd, maar werd in zijn eigen tijd ook gewaardeerd. Vooral om de prachtige portretten die hij schilderde, getuige de woorden die Geronimo Cardano over hem schreef. Vandaar dat we vandaag kijken naar de vijf mooiste portretten van Leonardo da Vinci, schilderijen én tekeningen.  […]

Reply

Laat een bericht achter!