Over de Amsterdamse grachten met Dan Brown
We verzamelden donderdag nabij het Rijksmuseum om Dan Brown in Amsterdam te ontmoeten, een tiental gelukkigen die waren uitgenodigd voor een meet & greet met de auteur. Sommigen van ons hielden een kopie van Inferno of de Da Vinci Code in de hand om deze direct te laten signeren, anderen liepen zenuwachtig op en neer en konden niet wachten om de bestsellerauteur het hemd van het lijf te vragen. Is de locatie waar we de auteur zouden ontmoeten toeval?
Of is Dan Brown niet enkel voor zijn boekpromotie in Amsterdam en speelt zijn komende bestseller zich af in onze hoofdstad? Ontrafelt Robert Langdon wellicht een mysterie in het Rijksmuseum, vindt hij op De Nachtwacht aanwijzingen voor een nieuw en zonder twijfel bloedstollend avontuur? We zullen in ieder geval goed ons best doen om hier de komende uren achter te komen.
Dan Brown in Amsterdam
Fan van Amsterdam is Dan Brown zeker. Hij heeft naar eigen zeggen genoten van de privérondleiding die hij kreeg door het Rijksmuseum en vindt de grachtenpanden zelfs in de stromende regen geweldig. Wanneer we in de rondvaartboot zitten waar de meet & greet plaatsvindt, georganiseerd door Polare, luistert hij geïnteresseerd naar wat de gids vertelt over de Amsterdamse geschiedenis. Vooral wanneer zij uitlegt dat de boten die nu talloze toeristen door de stad vervoeren, ooit getrokken werden door paarden. Een van Brown ’s redenen om Nederland te bezoeken is de prestigieuze Hengstenkeuring in Friesland, georganiseerd door de Koninklijke vereniging van het Friesch Paarden-stamboek, dat hij zal vereren met een bezoek, en hij ondervraagt de gids uitvoerig. Mocht Browns’ komende boek zich afspelen in Amsterdam, op een trekschuit annex rondvaartboot, dan weten we waar dat vandaan komt.. Maar ook het uitzicht op de grachtenpanden en de vele bruggen over de grachten vinden zijn interesse. Gelukkig is hij hiernaast ook meer dan bereid om met alle deelnemers van de meet & greet te spreken en hij is bovenal geïnteresseerd in de boeken die op een tafel liggen, allen versies van Inferno met een gepersonaliseerde cover.
Een meet & greet met Dan Brown krijg je natuurlijk niet zomaar! Een tijd geleden schreef Polare een wedstrijd uit waarbij deelnemers een nieuwe cover voor Inferno dienden te ontwerpen. De beste ontwerpers zouden de kans krijgen Dan Brown te ontmoeten en hiernaast een Inferno met hun eigen cover te ontvangen. Ik bleek een van de winnaars en vandaar dat ik donderdag al vroeg op weg was naar Amsterdam. Allereerst in een poging om nu écht alle zalen van het Rijksmuseum te zien (ik moet ‘helaas’ binnenkort weer terug, ik heb nog steeds niet het hele museum gezien) en om daarna Dan Brown te ontmoeten.
Even was ik zenuwachtig. Hoe zou Dan Brown mijn cover vinden? Past het ontwerp wel bij zijn visie van het boek? Gelukkig waren mijn zorgen onnodig, hij herkende meteen Botticelli’s Mappa del Inferno die ik in het ontwerp gebruikt had en was blij verrast ook nog een tweede afbeelding van Botticelli te herkennen. ‘Verrassend dat er zoveel historische bronnen in het ontwerp zijn gebruikt en er vanuit de literatuur van Dante is gedacht’. Hij was geïnteresseerd in welke studie ik had gevolgd, omdat ik zoveel kennis had van het onderwerp. Dat compliment kan ik in mijn zak steken!
De kans dat Dan Brown daadwerkelijk Amsterdam als onderwerp van zijn volgende roman zal gebruiken is klein. De hele wereld wil natuurlijk weten waar Langdons komende avontuur zich af zal gaan spelen, maar Brown wil dit zolang mogelijk geheim houden. Wanneer hij een stad in gedachten heeft die hij wil laten figureren in een nieuw avontuur van Robert Langdon, bezoekt Brown de stad eerst zelf anoniem. Hij spreekt met kenners van de kunstgeschiedenis en cultuur van de stad en maakt driftig aantekeningen bij wat er verteld wordt. Maar, is er iets wat hij daadwerkelijk zijn zijn boek wil gebruiken, dan maakt hij enkel een mentale notitie, ‘daar moet ik iets mee gaan doen!’. Dat hij zijn in de media breed uitgemeten bezoek aan Amsterdam heeft gebruikt om de stad te leren kennen voor zijn nieuwe boek…. ik denk het niet. Maar wie weet, het zou een mooi verhaal zijn!
Ulrike Rinsma-Doll zegt
Aniek, we wisten al dat je een “kanjer” bent, maar willen langs deze weg ook feliciteren met je gewaardeerd ontwerp voor Dan Brown’s Inferno.
Het allermooiste vind ik dat je ons zo uitvoerig laat deelnemen aan wat je ziet en hoort en waarneemt. Je stukjes lezen heel plezierig en maken nieuwsgierig naar meer,
Ulrike