• Home
  • Over Italië Uitgelicht
  • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Contact
  • Winacties
  • Blog
  • Nav Social Icons

  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boekentips
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
  • Winacties
  • Contact
    • Over Italië Uitgelicht
    • Samenwerken met Italië Uitgelicht
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

    Volg me op social media!

Italië Uitgelicht

Italië Uitgelicht

Culturele reizen naar Italië!

  • Reizen naar Italië
    • Autoroutes naar Italië
    • Auto huren in Italië
    • Zona Traffico Limitato, ZTL
    • Accommodaties
  • Regio’s
    • Noord-Italië
      • Emilia-Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Liguria / Ligurië
      • Lombardia / Lombardije
      • Piemonte / Piëmont
      • Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol / Trentino-Zuid-Tirol
      • Valle d’Aosta / Aostadal
      • Veneto
    • Midden-Italië
      • Lazio
      • Marche / Marken
      • Toscana / Toscane
      • Umbria / Umbrië
    • Zuid-Italië
      • Abruzzo / Abruzzen
      • Basilicata
      • Calabria / Calabrië
      • Campania / Campanië
      • Molise
      • Puglia / Apulië
      • Sardegna / Sardinië
      • Sicilia / Sicilië
  • Steden
    • Noord-Italië
      • Bergamo
      • Bologna
      • Bolzano / Bozen
      • Genova / Genua
      • Mantova / Mantua
      • Milano / Milaan
      • Padova / Padua
      • Torino / Turijn
      • Venezia / Venetië
      • Verona
    • Midden-Italië
      • Assisi
      • Firenze / Florence
      • Lucca
      • Perugia
      • Pisa
      • Roma / Rome
      • Siena
      • Volterra
    • Zuid-Italië
      • Bari
      • Cagliari
      • Catania
      • Lecce
      • Matera
      • Napoli / Napels
      • Palermo
      • Taormina
  • Reisroutes
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Architectuur
    • Geschiedenis
    • Italiaanse kunst
    • Tentoonstellingen
  • Italiaanse keuken
    • Italiaanse kookboeken
    • Italiaanse producten
    • Italiaanse recepten
    • Restaurants
Olijfboom adopteren in Italië

Adopteer jouw eigen olijfboom in Italië

22 november 2022 door Aniek Rooderkerken

Een olijfboom adopteren in Italië, wordt het nog gekke dan dat? Op de flank van het dorpje Petacciato in Italië is dit onder andere wat Ben en Estel doen. Deze twee Belgen emigreerden begin 2022 naar de regio Molise. Zij startten daar hun project dat ze de naam ‘Al Fianco’ gaven. Letterlijk betekent dit ‘Op de flank’. Op één van de flanken van hun dorp, verzorgen ze namelijk met veel toewijding hun 250 olijfbomen, die jaarlijks verantwoordelijk zijn voor hun pittige, gepeperde olijfolie. Hun bomen hebben een gemiddelde leeftijd van 60 jaar en zijn dus in de fleur van hun leven. En deze bomen? Inderdaad, die kun je adopteren.

Spoedcursus olijfboer

Wanneer Ben en Estel hun jobs achterlieten in België, wisten ze nog niet goed wat hun te wachten stond op hun grond van 6 hectare in de landbouwregio van Molise. Olijfbomen verzorgen is nu niet iets wat je in België van doen hebt. Ze zijn dus zonder voorkennis begonnen aan dit avontuur. Dankzij de goede kennis van de Italiaanse taal van Ben en enkele late cafébezoekjes, konden zij snel beroep doen op de bereidheid van de lokale boeren om hen de kneepjes van het vak te leren.

Veel jonge mensen zijn de laatste jaren vertrokken uit deze streek. De passie van het jonge koppel sprak de oudere dorpelingen hierom wel aan. Zij leerden hun wanneer de olijfbomen gesnoeid moesten worden en welke verschillende technieken hiervoor bestaan, welke ziektes bomen kunnen oplopen, wat de beste periode is om de grond rond de bomen te bewerken en ook wanneer er best geoogst wordt om een optimale smaak te verkrijgen. Kortom, een volledige cursus olijfboer! 

Een van de belangrijkste lessen die ze de eerste maanden meekregen van hun buurman Tony was: ‘de natuur vergeeft veel, als je dit jaar niet alles juist doet, krijg je volgend jaar opnieuw de kans’. Een uitspraak die typeert hoe de lokale bevolking naar de natuur kijkt in en rond Petacciato. Ze leven nog op het ritme van de natuur en respecteren wat zij hun geeft. Zolang je de natuur met respect benadert, zal de natuur zorgdragen voor haar bewoners.

Olijven olijfboom Italië

Duurzaam groeien

Niet alleen worden de bestaande bomen onderhouden door het koppel. Ook werden er al 80 jonge boompjes aangeplant op het terrein. Op deze manier willen ze hun olijfgaard duurzaam laten groeien en de continuïteit van de olie voorzien op langere termijn. In het begin werden deze wekelijks manueel besproeid maar na enkele droge, warme maanden werd er toch geïnvesteerd in een irrigatiesysteem die ze zelf aanlegden. De toekomst is verzekerd op deze manier.

Hun avontuur delen

Dit avontuur delen ze graag met andere liefhebbers van Italië. Dit door regelmatig foto’s en ervaringen te delen op social media maar ook door het opzetten van het ‘adopt a tree’ programma. Kennissen, vrienden en fans adopteren één van de oudere bomen en helpen ook een nieuwe boom aanplanten. Zij krijgen de olie van de oogst thuis opgestuurd alsook regelmatige updates in de postbus over de activiteiten in de olijfgaard. Zo heeft iedereen die een naamkaartje heeft hangen rond één van de 250 bomen, het gevoel deel uit te maken van dit Italiaans avontuur. Ideaal om bij weg te dromen tussen vakanties door of om als geschenk te doen aan iemand die je hetzelfde gunt. Misschien toch niet zo’ een zot’n gek idee als initieel gedacht…

Een olijfboom adopteren in Italië?

Heb jij ook interesse om een olijfboom te adopteren in Italië? Bekijk dan zeker deze website en wie weet word jij zo ook een beetje olijfboer op afstand www.alfianco.it/adopt-a-tree.

Colli al Volturno, Molise

“Molise non esiste”, dat is de uitspraak die je zult lezen als je iets opzoekt over de op een na kleinste en jongste regio van Italië, Molise. Hier, tussen Abruzzo en Puglia, is volgens het cliché bij vele Italianen, niks te beleven. Volgens ons volledig onterecht voor wie houdt van rust, lekker eten en de natuur! In deze blog van Estel Meyhui lees je er alles over.

Categorie: Italiaanse producten, Italië, Molise, Zuid-Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Pietra Leccese, Lecce, BarokLecce onder de blik van Sant’Oronzo
Tentoonstelling In het hart van de renaissance in Rijksmuseum TwentheIn het hart van de renaissance. De vroegste Rafaël komt naar Enschede!
Pisanello, Portret van een prinses van het huis van Este, detail. Musée du Louvre, ParijsPisanello: meester van de gotiek, kunstenaar van de renaissance

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post >

Kleine fijnproevers – Italiaans koken voor kinderen van 0-3 jaar

Primaire Sidebar

Ciao

Ciao! Mijn naam is Aniek en ik ben gek op Italië. Ik studeerde Renaissance Studies, ging hiervoor naar Florence, Rome en Perugia. Op reis bezocht ik nog veel meer Italiaanse bestemmingen. Op Italië Uitgelicht deel ik Italiaanse bestemmingen en reisverhalen, en schrijf ik over van alles rondom cultuur, tradities, kunst, boeken en culinair.

Lees meer

Op social media

Zoeken

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de mooiste verhalen en ontvang één keer per maand de beste reistips voor Italië!

Disclaimer & Privacyverklaring

Lees ook De Smaak van Italië

De nieuwe editie van De Smaak van Italië wil jij ook lezen! Bestel de nieuwe editie! Met artikelen over droomverblijven, Prato (het kleine zusje van Florence), zuidoost Sardinië, Rome by night en de lekkerste recepten van de beroemde chef-kok Theo Randall.

Meer reisinspiratie

Volg me op Instagram via @ItalieUitgelicht

Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen he Andrea Bajani vertelt in Het boek van de huizen het levensverhaal van een man, Ik, aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Een statig pand, een lawaaiig appartement, een souterrain, en andere plekken waar Ik gewoond heeft en die voor huis kunnen doorgaan.
#boekentip
Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontv Dit zijn toch wel de leukere pakketjes die je ontvangt 😍 Een heerlijke fles olijfolie van @al_fianco. En ook een mooie, zware fles om aan een Italië-liefhebber cadeau te doen. 
Deze olijfolie komt uit Molise. Hier genieten de olijfbomen van de mediterraanse zon en een lichte zeebries. Als dank schenken ze (h)eerlijke olijven waar Al Fianco dan weer deze olijfolie van maakt. Deze fles is het resultaat van de oogst van oktober ‘22. 🫒
Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even Wat een weer buiten ☔️🌧️ Ik sluit me even een dag op in huis met de nieuwe @desmaakvanitalie . Met lekker leesvoer over Sardinië en Napels, om eens wat te noemen.
Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om pr Oudejaarsavond of iets te vieren? Dat vraagt om prosecco. 🥂Want bubbels geven net even een extra feestelijk tintje aan je avond. Met deze prosecco uit de Veneto maak je pas écht indruk.
En voor een tientje is het ook nog eens een koopje ☺️ Waar je ‘m koopt lees je in de blog.
Link in bio!
Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interes Terra di Sicilia van Mario Giordano is een interessant en gelaagd familieverhaal, ingebed in de hedendaagse geschiedenis, met een ongewone en intrigerende hoofdpersoon. Tegelijkertijd is het een portret van Duitsland en Sicilië gedurende 70 jaar.
Link in bio!
De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de w De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - de wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het @drentsmuseumassen !

Footer

Disclaimer

Blogs op deze website kunnen een samenwerking zijn of affiliate links bevatten. Dit betekent dat als je via één van deze links een aankoop doet, Italië Uitgelicht een kleine commissie ontvangt zónder extra kosten voor jou. Je leest meer hierover in de disclaimer.

Volg mij op social media

Over deze website

Italië Uitgelicht is onderdeel van Aniek Rooderkerken Adventure Media, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het KvK-nummer 71391177.

Meer reisinspiratie?

Op Avontuur op reis.com lees je over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

Ga je op reis naar Puglia? Bekijk dan de website Reizen naar Puglia.

Copyright Italië Uitgelicht © 2023