Een olijfboom adopteren in Italië, wordt het nog gekke dan dat? Op de flank van het dorpje Petacciato in Italië is dit onder andere wat Ben en Estel doen. Deze twee Belgen emigreerden begin 2022 naar de regio Molise. Zij startten daar hun project dat ze de naam ‘Al Fianco’ gaven. Letterlijk betekent dit ‘Op de flank’. Op één van de flanken van hun dorp, verzorgen ze namelijk met veel toewijding hun 250 olijfbomen, die jaarlijks verantwoordelijk zijn voor hun pittige, gepeperde olijfolie. Hun bomen hebben een gemiddelde leeftijd van 60 jaar en zijn dus in de fleur van hun leven. En deze bomen? Inderdaad, die kun je adopteren.
Spoedcursus olijfboer
Wanneer Ben en Estel hun jobs achterlieten in België, wisten ze nog niet goed wat hun te wachten stond op hun grond van 6 hectare in de landbouwregio van Molise. Olijfbomen verzorgen is nu niet iets wat je in België van doen hebt. Ze zijn dus zonder voorkennis begonnen aan dit avontuur. Dankzij de goede kennis van de Italiaanse taal van Ben en enkele late cafébezoekjes, konden zij snel beroep doen op de bereidheid van de lokale boeren om hen de kneepjes van het vak te leren.
Veel jonge mensen zijn de laatste jaren vertrokken uit deze streek. De passie van het jonge koppel sprak de oudere dorpelingen hierom wel aan. Zij leerden hun wanneer de olijfbomen gesnoeid moesten worden en welke verschillende technieken hiervoor bestaan, welke ziektes bomen kunnen oplopen, wat de beste periode is om de grond rond de bomen te bewerken en ook wanneer er best geoogst wordt om een optimale smaak te verkrijgen. Kortom, een volledige cursus olijfboer!
Een van de belangrijkste lessen die ze de eerste maanden meekregen van hun buurman Tony was: ‘de natuur vergeeft veel, als je dit jaar niet alles juist doet, krijg je volgend jaar opnieuw de kans’. Een uitspraak die typeert hoe de lokale bevolking naar de natuur kijkt in en rond Petacciato. Ze leven nog op het ritme van de natuur en respecteren wat zij hun geeft. Zolang je de natuur met respect benadert, zal de natuur zorgdragen voor haar bewoners.
Duurzaam groeien
Niet alleen worden de bestaande bomen onderhouden door het koppel. Ook werden er al 80 jonge boompjes aangeplant op het terrein. Op deze manier willen ze hun olijfgaard duurzaam laten groeien en de continuïteit van de olie voorzien op langere termijn. In het begin werden deze wekelijks manueel besproeid maar na enkele droge, warme maanden werd er toch geïnvesteerd in een irrigatiesysteem die ze zelf aanlegden. De toekomst is verzekerd op deze manier.
Hun avontuur delen
Dit avontuur delen ze graag met andere liefhebbers van Italië. Dit door regelmatig foto’s en ervaringen te delen op social media maar ook door het opzetten van het ‘adopt a tree’ programma. Kennissen, vrienden en fans adopteren één van de oudere bomen en helpen ook een nieuwe boom aanplanten. Zij krijgen de olie van de oogst thuis opgestuurd alsook regelmatige updates in de postbus over de activiteiten in de olijfgaard. Zo heeft iedereen die een naamkaartje heeft hangen rond één van de 250 bomen, het gevoel deel uit te maken van dit Italiaans avontuur. Ideaal om bij weg te dromen tussen vakanties door of om als geschenk te doen aan iemand die je hetzelfde gunt. Misschien toch niet zo’ een zot’n gek idee als initieel gedacht…
Een olijfboom adopteren in Italië?
Heb jij ook interesse om een olijfboom te adopteren in Italië? Bekijk dan zeker deze website en wie weet word jij zo ook een beetje olijfboer op afstand www.alfianco.it/adopt-a-tree.
“Molise non esiste”, dat is de uitspraak die je zult lezen als je iets opzoekt over de op een na kleinste en jongste regio van Italië, Molise. Hier, tussen Abruzzo en Puglia, is volgens het cliché bij vele Italianen, niks te beleven. Volgens ons volledig onterecht voor wie houdt van rust, lekker eten en de natuur! In deze blog van Estel Meyhui lees je er alles over.
Geef een reactie